De Business

Punem punctul pe știi

România trece la salariul minim european. Cât vor câștiga românii și de când intră în vigoare

vineri, 21 iunie 2024, 12:40
1 MIN
 România trece la salariul minim european. Cât vor câștiga românii și de când intră în vigoare

Salariul minim european ajunge pe masa Guvernului. Potrivit actului pus în dezbatere de Ministerul Muncii, salariul minim european va fi format din 50-52% salariul mediu brut, la care se adaugă indicatori precum: inflație, rata de creștere a salariilor din România si productivitatea.

Analiștii economici apreciază că formula stabilită de Ministerul Muncii pentru a determina salariul minim european ar putea face ca acesta să ajungă la 3800-4200 de lei.

Salariul minim european își propune să păstreze puterea de cumpărare a angajaților cu venituri mici.

Deși salariul minim va fi adoptat astăzi, acesta ar putea intra în vigoare abia din ianuarie 2025, asta pentru că mediul de afaceri nu ar putea susține o nouă creștere a salariului minim.

În prezent, salariul minim pe economie este 3300 lei brut, iar de la 1 iulie, va ajunge la 3700 lei brut, din care 300 de lei sunt scutiți de taxe.

Marcel Ciolacu: ”Introducem azi salariul minim european în România”
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că, pe ordinea de zi a ședinței guvernului, se află introducerea salariului minim european. Ședința are loc vineri. ”Introducem azi salariului minim european în România, în concordanță cu directiva europeană”, a anunțat premierul.

Anunțul a fost făcut înainte de ședința de Guvern.

„Introducem azi salariul minim european în România, în concordanță cu directiva europeană și după consultări cu partenerii sociali. Urmărim protejarea puterii de cumpărare, un câștig salarial mediu brut cât mai apropiat de 50% din salariul mediu net pe economie și raportarea la productivitatea muncii”, a explicat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii