România va fi lovită de un val de ninsori și frig. Iarna umflă facturile românilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 26.01.2022

România va fi lovită de un val de ninsori și frig. Iarna umflă facturile românilor

GALERIE
frig, zapada
 • frig, zapada
- +

Vremea va intra într-un proces de răcire în următoarele zile, la nivelul întregii ţări, însă de la sfârşitul săptămânii se va încălzi treptat, temperaturile maxime ajungând până la 14 grade în unele regiuni, în timp ce precipitaţiile vor fi moderate cantitativ, arată estimările publicate, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 6 - 19 decembrie 2021.

Vremea în Banat

În Banat, la începutul intervalului, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că pe 8 decembrie media maximelor va fi de 2 grade şi cea a minimelor de -4 şi -2 grade Celsius.

Vremea se va încălzi pe parcursul zilelor de 9, 10 şi 11 decembrie, când la nivelul regiunii se va ajunge la maxime ce se vor situa în jurul valorii de 8 grade şi la minime, în medie, de 1 - 3 grade.

Pentru a doua parte a intervalului, nu sunt aşteptate variaţii semnificative ale temperaturii, astfel că maximele vor fi în medie de 4 - 6 grade, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 0 grade Celsius, valori destul de apropiate de mediile multianuale specifice pentru a doua decadă a lunii decembrie.

Vor cădea precipitaţii moderate cantitativ, la începutul intervalului, dar cu o probabilitate ridicată şi în perioada 9 - 12 decembrie.

La începutul intervalului, temperatura va fi în scădere astfel că pe 8 decembrie vremea va fi rece pentru această dată, cu o medie a maximelor de numai 1 grad şi minime de -4 şi -3 grade.

Vremea se va încălzi în zilele de 9, 10 şi 11 decembrie, când la nivelul regiunii se va ajunge la maxime în general de 7 - 8 grade şi la minime, în medie, de 1 - 2 grade.

Pentru a doua săptămână, nu sunt aşteptate variaţii semnificative ale temperaturii, astfel că maximele vor fi în medie de 4 - 5 grade, iar minimele vor fi uşor negative, la o medie de -2 şi 0 grade Celsius, valori comparabile cu mediile multianuale specifice pentru a doua decadă a lunii decembrie.

Vor cădea precipitaţii moderate cantitativ, la începutul intervalului, dar cu o probabilitate ridicată şi în perioada 9 - 12 decembrie. Pentru a doua săptămână de prognoză, prezenta estimare indică precipitaţii puţine la nivelul acestei regiuni.

Vremea în Transilvania
În Transilvania, în prima săptămână de prognoză, se vor înregistra variaţii semnificative de temperatură de la o zi la alta. În primele zile se va răci semnificativ, astfel de la o medie regională de 6 grade în prima zi, se va ajunge la 0 grade pe 8 noiembrie, când şi minimele termice vor scădea la o medie de -6 şi -5 grade.

După această zi rece, vremea se va încălzi, iar pe parcursul zilelor de 10 şi 11 decembrie, temperaturile maxime vor reveni la o medie de 6 şi 7 grade, iar minimele vor tinde spre -1 şi 0 grade.

Pentru a doua jumătate a intervalului sunt estimate maxime în medie de 2 - 4 grade, iar minimele cu o tendinţă de scădere uşoară de la o zi la alta vor avea o medie de -4 şi -2 grade Celsius.

În zonă vor cădea precipitaţii moderate cantitativ, în primele zile ale intervalului, dar mai ales în ziua de 7 decembrie. Temporar se vor semnala precipitaţii şi în intervalul 10 - 13 decembrie, iar până spre finalul celei de-a doua decade, probabilitatea de apariţie a acestora va fi mai redusă.

În primele zile ale perioadei analizate, temperatura va fi în scădere treptată, astfel că pe 8 decembrie vremea va fi rece pentru această dată, cu o medie a maximelor de 0 grade şi minime de -4 grade Celsius.

Vremea se va încălzi în zilele de 9, 10 şi 11 decembrie, când la nivelul regiunii se va ajunge la maxime în general de 6 şi 8 grade şi la minime ce se vor situa în jurul valorii de 0 grade.

Pentru a doua săptămână, nu sunt aşteptate variaţii semnificative ale temperaturii, tendinţa temperaturii fiind de uşoară scădere, astfel că maximele vor fi în medie de 3-4 grade, iar minimele vor fi uşor negative, la o medie de -3 şi -1 grad, valori comparabile cu mediile multianuale specifice pentru a doua decadă a lunii decembrie.

Vor cădea precipitaţii moderate cantitativ, la începutul intervalului, dar cu o probabilitate ridicată şi în perioada 9 - 12 decembrie. Pentru a doua săptămână de prognoză prezenta estimare indică precipitaţii pe arii mai restrânse şi slabe cantitativ.

Vremea în zona Moldovei
În zona Moldovei, vremea va intra într-un proces de răcire, ce va cuprinde treptat întreaga regiune, astfel că în zilele de 8 şi 9 decembrie, valorile termice diurne vor fi uşor negative, la o medie de -1 şi 0 grade, iar temperaturile minime din dimineaţa de 9 decembrie se vor situa în jurul valorii de -6 grade.

Spre finalul săptămânii se va încălzi, media estimată pentru temperaturile maxime, urmând să atingă 5 - 7 grade, iar a celor minime va ajunge la 1 - 2 grade.

Pentru a doua săptămână, nu sunt aşteptate variaţii semnificative ale temperaturii, astfel că maximele vor fi în medie de 3 - 4 grade, iar minimele vor fi uşor negative, la o medie de -2 şi 0 grade, valori comparabile cu mediile multianuale specifice pentru a doua decadă a lunii decembrie.

Aria precipitaţiilor va fi în extindere în primele zile ale intervalului, astfel că în 7 decembrie local se vor înregistra cantităţi de apă însemnate. Local şi temporar, se vor semnala precipitaţii şi în restul intervalului, cu o probabilitate mai ridicată în 10 şi 11 decembrie.

Vremea în Dobrogea
În Dobrogea, în prima săptămână de prognoză, se vor înregistra variaţii semnificative de temperatură de la o zi la alta. În 6 şi 7 decembrie vremea va fi caldă, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 12 - 14 grade şi minime de 6 şi 8 grade.

În următoarele două zile (8 şi 9 decembrie) se va răci accentuat, astfel că valorile termice diurne vor scădea la 5 - 6 grade, iar temperaturile minime din dimineaţa de 9 decembrie se vor situa în jurul valorii de -1 grad.

Spre finalul săptămânii se va încălzi din nou, media estimată urmând să revină la 12 - 14 grade, iar a celor minime la 6 şi 8 grade.

Pentru a doua jumătate a intervalului şi în această regiune, regimul termic nu va avea variaţii semnificative, tendinţa fiind de scădere treptată, astfel că maximele vor fi în medie de 6 - 7 grade, iar minimele de 2 - 3 grade Celsius.

Aria precipitaţiilor va fi în extindere în primele zile ale intervalului, astfel că în 7 decembrie local se vor înregistra cantităţi însemnate de apă. Local şi temporar, se vor semnala precipitaţii şi în zilele de 10 şi 11 decembrie, iar cu o probabilitate mai redusă şi în restul intervalului.

Vremea în zona Munteniei
Zona Munteniei, în primele două zile ale intervalului este caracterizată de o vreme caldă pentru această dată, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 8 - 10 grade şi minime de 3 - 5 grade.

Ulterior se va răci accentuat, astfel că valorile termice diurne vor scădea la 4 - 6 grade Celsius, iar temperaturile minime din dimineaţa de 9 decembrie se vor situa în jurul valorii de -3 grade.

Spre finalul săptămânii se va încălzi din nou, media estimată urmând să revină la 10 grade, iar a celor minime la 3 şi 4 grade. După 12 decembrie, tendinţa temperaturii va fi de scădere treptată, astfel că până spre finalul celei de-a doua decade a lunii decembrie sunt estimate maxime, în medie de 5 - 7 grade şi minime de 0 şi 1 grad.

Aria precipitaţiilor va fi în extindere în primele zile ale intervalului, astfel că în 7 decembrie local se vor înregistra cantităţi însemnate de apă. Local şi temporar, se vor semnala precipitaţii şi în zilele de 10, 11 şi 12 decembrie, iar cu o probabilitate mai redusă şi în restul intervalului.

Vremea în Oltenia
În Oltenia, în primele zile, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că pe 8 decembrie media maximelor va fi de 4 - 5 grade şi cea a minimelor în dimineaţa de 9 decembrie de -3 şi -2 grade Celsius.

Vremea se va încălzi spre finalul săptămânii (10 - 12 decembrie), când la nivelul regiunii se va ajunge la maxime ce se vor situa în jurul valorii de 8 grade şi la minime, în medie de 2 şi 3 grade Celsius.

Pentru a doua parte a intervalului, nu sunt aşteptate variaţii semnificative ale temperaturii, astfel că maximele vor fi în medie de 5 - 6 grade, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 0 grade, valori destul de apropiate de mediile multianuale specifice pentru a doua decadă a lunii decembrie.

În zilele de 6 şi 7 decembrie temporar se vor semnala precipitaţii, iar local cantităţile de apă vor fi însemnate. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată şi în perioada 9 - 12 decembrie.

Vremea la munte
La munte, temperatura va fi în scădere treptată în primele zile, astfel că pe 8 decembrie vremea va fi rece pentru această dată, cu o medie pentru întreaga zonă montană de -4 grade şi minime de -8 şi -6 grade.

După această zi rece, se va reveni la o medie uşor pozitivă a temperaturilor maxime de 1 - 2 grade, ce se va menţine până în 14 decembrie, iar până spre finalul celei de-a două decade va scădea spre -1 şi 0 grade.

O evoluţie asemănătoare o vor avea şi valorile termice minime, ce vor prezenta o medie de -4...-2 grade în perioada 10 - 14 decembrie, apoi vor scădea uşor până spre -6 grade.

Vor cădea precipitaţii însemnate cantitativ la începutul intervalului (6 şi 7 decembrie). Local şi temporar, se vor semnala precipitaţii şi în perioada 9 - 13 decembrie, iar cu o probabilitate mai redusă şi în restul intervalului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Atunci când şi-au prezentat pachetul de cereri adresate Occidentului, reprezentanţii diplomatici ruşi nu aveau cum să spere că simplul zăngănit de arme în preajma graniţelor ucrainene poate inversa un amplu proces geopolitic derulat pe un interval de aproape trei decenii.

Filmuletul zilei

opinii

Asachi întemeietorul

Florin CÎNTIC

Asachi întemeietorul

Gh. Asachi este una dintre figurile fondatoare ale instituţiilor moderne în Iaşi. Printre ele, şi Arhivele Statului Moldovei care, la 190 de ani de funcţionare neîntreruptă, rămâne una dintre instituţiile fundamentale ale oraşului.

Hombre şi patimile

Radu PĂRPĂUȚĂ

Hombre şi patimile

Hombre locuia în Iaşi, în oraşul culturii cum se zice cu o vorbă tocită. Dar dacă ne referim la cartierul Bularga cel puţin nici nu poate fi vorba de „oraşul culturii”. Bulargăi îi spun, chiar locuitorii cartierului, ŢŢŢ, adică Ţaţe, Ţoape şi Ţărani. Sigur, or fi şi oameni deosebiţi printre ei. Desigur că şi alte oraşe au asemenea cartiere. Şi asemenea oameni. Spun asta deşi nu am fost la Londra, Avignon sau Târgu Bujor.

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Deși subiectul e același ca într-o povestire de Sadoveanu - o vânătoare -, alt text scris de Dan Eremia Grigorescu păstrează tușe din stilul, din atmosfera prietenului vârstnic și taciturn. Dar nu admirăm, ca să mă exprim în termeni de facere a imaginii, panoramări îndelungi, detalii generos lăsate privirii. Acum savurăm cadre scurte, ritmic, aproape nervos montate, potențând starea de neliniște, de pericol iminent, aproape fatal. Nu numai descrierea momentelor de așteptare imprimă viteza, savoarea lecturii, ci, în plus, momentul unic, de povestire incredibilă dar adevărată a dansului vânătorului cu fiara, ultimă încontrare pe viață și pe moarte, urmată de finalul imprevizibil.

pulspulspuls

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

Aşadar, vorba filmului lui Porumboiu jr.:A fost sau n-a fost un scenariu pus la punct chiar de Simion&compania lui de băieţi cu ochi albaştri ce privesc înspre răsărit, aşa cum pare multora să fi fost acolo în piaţă, la episodul cu cerneala peste meclă? 

Caricatura zilei

Șoșoacă și racheta

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X