
Comunicat de presă
Romanian Fashion Week începe la Iași. Dezbaterea marilor designeri despre moda în „era Tik-Tok”. Ovidiu Buta: „Designerii folosesc social-media ca pe un oracol”

Romanian Fashion Week, cel mai cunoscut și mai longeviv eveniment dedicat industriei modei românești, începe la Iași vineri, 24 mai 2024, în cadrul Romanian Creative Week (RCW).
Timp de trei zile, peste o sută de designeri aflați la început de drum, dar și designeri consacrați la nivel național și internațional, își vor prezenta colecțiile pe impresionantul catwalk din Grădinile Palas.
O parte dintre designerii prezenți anul acesta la Romanian Fashion Week, dar și stiliști vestimentari renumiți au fost provocați, pentru publicul RCW, să discute despre cât de mult le influențează munca rețelele de socializare? Și cum se construiesc preferințele vestimentare în „era Tik-Tok”? Răspunsurile acestora au fost variate, fiecare încercând să explice, din propria experiență, dacă rețelele de socializare au venit la pachet cu avantaje pentru ei sau dacă vorbim, de fapt, despre o uniformizare care face ca gusturile publicului să fie cam aceleași peste tot, precum și în ce măsură ar fi acest lucru o problemă pentru designeri.
Designerul Ioana Ciolacu, curatorul RFW Platform, spune că preferă să stea la distanță de social-media, care a devenit un mediu în care mesajele și-au pierdut naturalețea și în care totul se mulează pe trenduri, iar autenticitatea are mult de pierdut în acest ansamblu general al lucrurilor: „Am prins și perioada în care nu exista social-media sau era la început și atunci totul era roz și sincer. Dar am trecut prin fiecare etapă a evoluției social-media până mi-am dat seama că a pierdut naturalețea mesajului. Înțeleg poziția pe care o ocupă social-media în viețile noastre și în viețile profesionale ale brandurilor, doar că eu cred în naturalețea mesajului, și nu cu orice preț. Prefer să nu mă ocup personal de partea de popularizare a activității mele pe social-media, prefer să se ocupe altcineva. Altfel, rămâne o unealtă și, dacă am lăsa orgoliile și competitivitatea la o parte, mesajele ar redeveni mult mai naturale și nu s-ar mai mula tubular pe un trend sau altul.”
Designerul Lucian Broscățean, curator al aceleiași secțiuni dedicate tinerilor designeri, RFW Platform, crede, însă, că problematica trebuie abordată în ansamblul ei, și anume că, până la urmă, un mindset sănătos e cel care folosește toate instrumentele avute la dispoziție pentru a obține rezultate. Și, în cele din urmă, câtă vreme social-media e un astfel de instrument, nu trebuie să existe reserve de a le folosi, chiar și în domeniul modei și stilului:
„Noile generații trebuie să înțeleagă că social-media nu e o finalitate, ci un instrument prin care se poate ajunge la performanță. Cred că acesta ar trebui să fie mindset-ul: să ne folosim de toate aceste platforme într-un mod inteligent. Sigur, încercăm să descoperim mereu alte plaforme, să rămânem updatați cu tot ce se întâmplă în domeniul industriilor creative, dar, pe de altă parte, cred că menirea lor este să devină instrumente foarte clare, care să ne ducă la performanță, din punctul de vedere al cercetării, predării sau chiar al unei afaceri în domeniul modei”.
Publicitate și alte recomandări video