Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Comunicat de presă

Românii ”adoptă” familii ucrainene pentru masa de Paște (P)

GALERIE
vlad gheorghe
  • vlad gheorghe
- +

Conform datelor oficiale, peste 700 000 de cetățeni ucraineni au venit în România de la începutul invaziei rusești din 24 februarie. Deși țara noastră a fost în principal una de tranzit, peste 80 000 de ucraineni au ales să rămână în România.

Românii i-au primit gratuit în casele lor, în centre organizate de autoritățile locale și în cele administrate de ONG-uri.

Pe cel mai mare grup de sprijin destinat ucrainenilor ajunși în țara noastră, UNIȚI PENTRU UCRAINA - Об'εднанi за Украiну - United for Ukraine zilele acestea românii ”adoptă” familii cărora le gătesc sau le cumpără masa de Paște.

Cu drag mă ofer să pregătesc masa de Paște cu tot ce e tradițional la noi, unei familii de refugiați din București”, scrie unul dintre cei aproape 280 000 de membri ai grupului, care a și ”adoptat” nu unul, ci două cazuri: 3 mămici cu 4 copii și o mămică însărcinată cu mătușa acesteia și doi copii.

Alți membri au făcut comenzi pentru pască și cozonac sau produse tradiționale ucrainene de la refugiate care au posibilitatea să gătească.

Noi, două mame și trei copii din Ucraina, suntem acum nevoiți să locuim în București, suntem primiți de oameni infinit de buni și suntem foarte recunoscători tuturor românilor pe care i-am întâlnit în drum. Facem la comandă găluște ucrainene (vareniki), turtă dulce pentru copii, făcută cu miere și multă dragoste, Pască, cozonaci”, este mesajul postat pe grup care a generat mai multe comenzi de la români decât au putut onora mămicile ucrainene.

Tot în sprijinul ucrainenilor rămași în România s-a lansat Fondul UNIȚI PENTRU UCRAINA, înființat de grupul cu același nume.

Într-o primă fază, Fondul va colecta donațiile românilor din țară și din diaspora pentru a asigura ucrainenilor cele necesare pentru sărbătorile pascale, urmând ca după Paște banii strânși să fie alocați nevoilor zilnice de hrană, medicamente, produse de igienă, haine, rechizite pentru familiile fugite din calea războiului.

Pentru fiecare dintre noi sărbătorile sunt un motiv de bucurie, ne strângem la masă alături de rude, prieteni. Gândiți-vă că ucrainenii sunt acum într-o țară străină, au plecat doar cu o valiză departe de casa lor, au familiile înjumătățite, au tați, soți, frați pe frontul de luptă, iar veștile de acasă sunt cutremurătoare. Avem datoria să-i ajutăm pe cât se poate să simtă puțină bucurie, să aibă un pic de normalitate în zilele de sărbătoare”, explică Vlad Gheorghe, inițiatorul grupului UNIȚI PENTRU UCRAINA - Об'εднанi за Украiну - United for Ukraine și europarlamentar USR din grupul Renew Europe.

Cei care vor să doneze o pot face în conturile deschise special de către Asociația pentru Relații Comunitare cu mențiunea Fondul UNIȚI PENTRU UCRAINA:

RON: RO23BTRLRONCRT0098655809

USD: RO14BTRL01302205986558XX

EUR: RO54BTRLEURCRT0098655806

Fondurile rămase vor fi direcționate către donații pentru ucrainenii cazați în Republica Moldova și peste graniță, în Ucraina, unde în ciuda ajutoarelor internaționale care vin zilnic este o nevoie constantă de alimente, produse de igienă, medicamente.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri