Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Românii au consumat, în medie, 80 de litri de bere anul trecut

GALERIE
bere
  • bere
- +

Volumul pieţei berii a fost, anul trecut, de 15,8 milioane hl, iar consumul pe cap de locuitor de 80 de litri, ca şi în 2015, piaţa berii din România continuând să îşi păstreze caracterul profund naţional. Ponderea producţiei locale a rămas la peste 97% din consumul intern, în timp ce exporturile au înregistrat în 2016 o uşoară scădere, de 0,08 milioane hl, faţă de anul anterior, atingând un total de 0,42 milioane hl, potrivit Asociaţiei Berarii României.

Principalele rezultate ale pieţei berii în 2016 au fost anunţate de Asociaţia Berarii României în cadrul unui eveniment care a avut loc marţi la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi.

Potrivit datelor furnizate de către Asociaţia Berarii României, într-un comunicat de presă, volumul pieţei berii în 2016 s-a menţinut la 15,8 milioane hl, nivel atins şi în 2015, în timp ce consumul pe cap de locuitor s-a situat la nivelul anului precedent, de 80 l.
 
"Având un caracter profund naţional, definit de o pondere de peste 97% aproducţiei locale de bere în consumul intern şi 70% ingrediente provenite din agricultura României, sectorul berii continuă să fie un stimul economic important la nivelul întregii ţări. Datorită contextului fiscal stabil din 2016, piaţa berii a putut evolua în mod natural, având în continuare un efect economic pozitiv prin: valoarea adăugată generată în cadrul tuturor activităţilor conexe, importante contribuţii la bugetul de stat sub formă de taxe şi impozite şi prin crearea, în mod direct şi indirect, a 85.000 locuri de muncă la nivel naţional”,  a declarat, în comunicat, Julia Leferman, Director general Asociaţia Berarii României.
 
Potrivit comunicatului, în 2016, nivelul total al investiţiilor membrilor Asociaţiei Berarii Românaiei s-a ridicat la 69,7 milioane euro, în creştere cu 14.2 milioane euro faţă de 2015, iar până în prezent investiţiile cumulate realizate de către membrii Asociaţiei de la intrarea acestora pe piaţă au atins un total de 1,4 miliarde euro. În ceea ce priveşte exporturile, acestea au înregistrat o uşoară scădere, de 0,08 milioane hl faţă de anul anterior, atingând un total de 0,42 milioane hl, iar în privinţa importurilor s-a constatat că piaţa berii din România continuă să îşi păstreze caracterul profund naţional, ponderea producţiei locale rămânând la peste 97% din consumul intern.
 
Totodată, potrivit Asociaţiei, preferinţele consumatorilor pentru tipurile de ambalaj al berii au avut doar mici variaţii în 2016 faţă de anul precedent. Astfel, berea îmbuteliată la sticlă a înregistrat cea mai mare variaţie în rândul preferinţelor consumatorilor, cu o creştere de aproximativ 3 puncte procentuale, de la 24,8% în 2015, la 27,68% în 2016. Deşi a înregistrat o scădere cu aproximativ 2 puncte procentuale, de la 53,4% în 2015, la 51,6% anul trecut, ambalajul de tip PET a continuat să deţină şi în 2016 cea mai mare pondere pe piaţă. Doza a înregistrat doar o uşoară scădere, de 1 punct procentual, de la 18,1% la 17,1%, iar draughtul s-a menţinut aproximativ la acelaşi nivel, variind doar de la 3,7% în 2015,  la 3,65% anul trecut.
 
Reprezentanţii Asociaţiei Berararii României au subliniat, totodată, rolul pe care instituţia superioară de învăţământ din Galaţi îl are în formarea tinerelor generaţii de maeştri berari.
 
“Caracterul naţional al producţiei de bere din România este întărit şi de faptul că formarea a numeroase generaţii de maeştri berari are loc chiar aici, la Universitatea “Dunărea de Jos”, din Galaţi. Dăruirea pe care o au cadrele didactice pentru această meserie s-a transmis absolvenţilor care au reuşit să realizeze reale performanţe în domeniul pe care şi l-au ales. Profesionalismul specialiştilor care au deprins arta fabricării berii la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, s-a transformat în timp în produse de excepţie, iubite de români, fapt ce nu ar fi fost posibil fără implicarea permanentă şi înaltul standard al profesorilor de aici”, a spus Julia Leferman.
 
Decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, Camelia Vizireanu, a vorbit, la rândul ei, despre rolul important al Facultăţii în pregătirea specialiştilor. “Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi este kilometrul zero al ştiinţei fabricării berii la noi în ţară, locul în care se formează nu doar generaţii de maeştri berari, dar se şi naşte pasiunea pentru această frumoasă meserie. Pe băncile Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor se formează an de an specialişti într-un domeniu de activitate care oferă românilor nu doar o băutură extrem de apreciată, dar care reuşeşte să şi menţină standardul excelenţei - de la profesioniştii în domeniu instruiţi aici, la produsul în sine”, a spus Camelia Vizireanu,
 
Asociaţia Berarii României cuprinde importanţi producători de bere din România care furnizează peste 80% din cantitatea de bere consumată în România. Totodată, din asociaţie fac parte şi reprezentanţi ai producătorilor de materii prime.
 
Cele douăsprezece fabrici de bere, dintre care două microberării, aparţinând membrilor Asociaţiei sunt situate în Ploieşti, Constanţa, Craiova, Miercurea Ciuc, Târgu-Mureş, Pantelimon, Timişoara, Buzău, Braşov şi Galaţi, iar cele două microberării sunt situate în Cluj-Napoca şi Timişoara. 
 
Începând cu anul 2008, Asociaţia Berarii României a devenit parte a marii familii a producătorilor de bere europeni, reprezentaţi prin organizaţia Berarii Europei, fondată în 1958, la Bruxelles. Membrii actuali sunt asociaţiile naţionale ale berarilor din statelor UE, alături de Norvegia, Elveţia şi Turcia. Organizaţia reprezintă interesele a peste 6.500 de producători de bere din Europa în faţa diferitelor instituţii şi organizaţii internaţionale. Asociaţia Berarii Europei reprezintă şi apără interesele a 2,3 milioane de oameni care au locuri de muncă datorită producţiei şi vânzării berii.
 
Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Gala'i are 69 de ani de tradiţie, fiind cea mai veche facultate de industrie alimentară din România şi desfăşoară programe educaţionale şi de cercetare de top la nivel naţional. Facultatea oferă studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor o infrastructură modernă pentru cercetare fundamentală şi aplicată, care permite consolidarea educaţiei lor şi le dezvoltă spiritul inovativ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri