Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Comunicat de presă

Românii au nevoie de un sistem medical de stat sănătos și credibil (P)

GALERIE
84949593_206024683903165_8118564100222484480_n
  • 84949593_206024683903165_8118564100222484480_n
- +

Prof. dr. Camelia Gavrilă, Vicepreședintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, prezintă o analiză atentă și o perspectivă obiectivă asupra derapajelor și disfuncțiilor din tentativele de reformare liberală a sistemului medical, asociate cu ineficiența Ministrului Sănătății și a echipei ministeriale actuale, aspecte care arată că există o lipsă de dialog și empatie în raport cu cetățenii, dar și evitarea oricărei forme de prezentare și transparentizare a intențiilor și a obiectivelor manageriale asumate de Guvern.

În acest sens surprinde și lipsa de reacție și acțiune din partea organelor competente, care ignoră necesitatea unor investigații, a unor cercetări care să verifice măsura în care legislația este încălcată sau dacă există conflicte de interese și abuzuri în funcție.

Opinia publică, presa, specialiștii din domeniu, politicienii au apreciat ca fiind inadmisibilă situația actuală din Ministerul Sănătății, în contextul în care ministrul semnează un contract de muncă la o clinică privată la 3 zile după numirea sa în Guvern, iar în următoarele săptămâni singura sa preocupare este să introducă sistemul medical privat în programele de sănătate finanțate consistent din bugetul de stat, inclusiv a clinicii private pentru care lucrează. Prezența conflictului de interese este evidentă, iar lipsa de acțiune a Guvernului și a autorităților statului îi fac părtași la aceste nereguli clare”, a susținut deputatul ieșean, prof. dr. Camelia Gavrilă.

Ineficiența și discursul dublu sunt vizibile, completate și de seria de probleme menționate în legătură cu Ministerul Sănătății, unde, actualul ministru, încurcat în declarații contradictorii sau iresponsabile, ocolește adevaruri și amână o onorabilă demisie din funcția publică – demisie care se impune din rațiuni de management și legalitate a demersurilor, dincolo de calitatea profesională certă pe care o supune astfel relativizărilor prin aceste măsuri interesate și incorecte.

Toate aceste aspecte conduc spre indiciile unor situații dacă nu toate ilegale - cel puțin imorale, umbrind și mai mult imaginea sistemului medical din România. De aceea, demisia este necesară și logică, în contextul unor repetate demersuri controversate. La câteva luni de la instalarea actualului guvern, observăm o discrepanță uriașă față de obiectivele susținute în Programul de guvernare și măsurile luate până în prezent, în domeniul sănătății. La finanțarea sistemului de sănătate regăsim declarativ o aparentă susținere a spitalelor publice, pentru a avea o autonomie administrativă mai mare, dar, în realitate, măsurile și deciziile ministeriale vizează flagrant doar susținerea și dezvoltarea spitalelor private, în general a sistemului medical privat”, a declarat vicepreședintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport.

Care sunt riscurile finanțării excesive și preferențiale din bugetul de stat, în cazul spitalelor private?

1. Se afectează profund accesul la îngrijire medicală decentă pentru majoritatea cetățenilor, care nu își permit să plătească alte costuri suplimentare, o eventuală coplată percepută de clinicile private;

2.  Eventualele pierderi în derularea serviciilor medicale le suportă bugetul public de stat, iar profitul este orientat spre instituția privată;

3.  Se accelerează o tendință de subfinanțare deja cronică a sistemului de sănătate, mergând treptat spre un posibil colaps financiar;

4. Orientarea resurselor financiare către sistemul privat de sănătate trebuie să se facă transparent, cu proceduri legale și clare, fără a afecta finanțarea și așa modestă a investițiilor în infrastructură, dotări, aparatură, medicație de calitate etc.

Dreptul la sănătate reprezintă una din valorile esențiale ale unei democrații consolidate, un drept imuabil, prin care starea de bine a cetățenilor din perspectivă fizică, socială, psihică trebuie să fie o prioritate pentru toate abordările guvernamentale. Dincolo de jocurile de culise ale lumii politice, de perspective și polemici de specialitate, este necesar să înțelegem faptul că educația și sănătatea sunt elemente care nu trebuie să fie niciodată afectate de crize sau interese politice, economice, și mai ales de o gravă ineficiență guvernamentală.

Se conturează astfel o perspectivă politică și guvernamentală sumbră, care tolerează conflictele de interese, susținerea incorectă a sistemului medical privat, a corporațiilor din industria medicală prin modificări legislative și împărțire discreționară de fonduri publice, la care adăugăm și perspectiva dramatică a afectării pensiilor și a creșterilor preconizate pentru acestea, amânarea măririlor salariale din zona educației, amânarea măririi alocațiilor pentru copii, deci pe toate planurile - ineficiență indiscutabilă.

Sistemul medical de stat trebuie să fie în primul rând în atenția unui Guvern responsabil, întrucât acesta este sistemul accesibil pentru majoritatea românilor, nucleu al unor politici publice echitabile și incluzive, fără să existe o concurență incorectă cu sistemul medical privat, un sistem care are importanța, rolul și meritele lui incontestabile...

Protejarea și îngrijirea sănătății reprezintă obiectivul major al politicilor publice, justiția socială și umanitarismul sunt valori de bază în contextul politicilor de sănătate publică. De aceea, dreptul de a beneficia de cele mai înalte standarde de calitate în privința serviciilor medicale trebuie să fie o obligație în legislația națională, în acord cu perspectivele internaționale și europene referitoare la drepturile omului, accesul la servicii de sănătate și de educație care oferă garanția competenței, a calității și accesibilității.

 

Biroul de comunicare

Cabinet Parlamentar Camelia GAVRILĂ

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri