anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Comunicat de presă

Românii cer autorităților verificarea transporturilor de lemne (P)

GALERIE
VladGheorghe_29042022
 • VladGheorghe_29042022
- +

Conform datelor oficiale, România pierde 3 hectare de pădure pe oră - cel mai recent raport al Comisiei Europene estimează că exploatarea intensivă și tăierile ilegale ne costă anual 6 miliarde de euro.

Nu este de mirare că fondul forestier din toate regiunile țării cad pradă infractorilor care fac rapid profituri uriașe din lemnul furat. Autoritățile fac prea puțin pentru identificarea și pedepsirea hoților de lemne, de aceea cetățenii implicați apelează la orice mijloc pentru a salva pădurile din zonele în care locuiesc.

Acesta este și cazul activistului sucevean Dănuț Ghinghiloschi, care a sunat la numărul unic de urgență 112 pentru a sesiza un posibil transport ilegal de material lemnos. Deși autoritățile l-au amendat tot pe cetățeanul bine-intenționat, Ghinghiloschi și-a primit dreptatea în instanță - o hotărâre judecătorească definitivă a anulat amenda primită pentru apelul la 112.

Cetățenii nu trebuie să se lase descurajați și intimidați, posibilele infracțiuni trebuie raportate și alături de echipa mea oferim sprijin tuturor celor nedreptățiți de autoritățile care în loc să prindă infractorii amendează românii onești și implicați”, subliniază europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, care a mers în Suceava, Iași, Constanța, în munții Făgăraș sau în pădurile de lângă București pentru a documenta tăierile ilegale.

Gheorghe, de profesie jurist, explică decizia instanței care a apreciat apelul serviciului 112 ca fiind făcut cu bună-credință de către activistul amendat, întrucât este necesară intervenţia autorităților abilitate pentru verificarea unui posibil transport ilegal de material lemnos.

Ghinghiloschi a explicat încă de la început motivele apelului, deci singurul motiv pentru care i s-a aplicat o sancțiune contravențională este că și-a îndeplinit datoria de cetățean alertând agenţiile specializate de intervenţie pentru asigurarea asistenței imediate într-o problemă privind mediul”, subliniază europarlamentarul.  

Peste tot în țară se săvârșesc numeroase infracțiuni silvice, iar aplicațiile puse la dispoziție de autorități nu funcționează de fiecare dată. Mai mult, doar instituțiile competente pot constata dacă un mijloc de transport este supraîncărcat, pot verifica documentele de provenienţă şi de transport ale încărcăturii, precum şi identitatea conducătorului sau a pasagerilor. În cazul transportului sesizat de activistul sucevean, autoutilitara chiar era încărcată peste cantitatea înscrisă în avize, deci cetățeanul a avut dreptate să alerteze autoritățile.

Am solicitat Serviciului de Telecomunicații Speciale situația sesizărilor telefonice care au ca obiect transporturi de material lemnos și conform răspunsului primit pe cale oficială, județele din Moldova - Suceava, Neamț, Bacău, Iași - sunt în topul numărului de apeluri la 112. Este datoria autorităților să vegheze la aplicarea legilor în vigoare, dar cetățenii pot contribui decisiv la prinderea infractorilor și stoparea fenomenului de tăieri ilegale din pădurile României”, punctează eurodeputatul USR Vlad Gheorghe care a propus înființarea Procurorului Verde European, inițiativă susținută de întreg grupul parlamentar Renew Europe și în favoarea căreia s-a pronunțat recent și Comisia Europeană.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.