Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Românii din Germania se infectează pe capete de COVID-19. Focar în cel mai mare abator

GALERIE
focar, covid, abator, germania
  • focar, covid, abator, germania
- +

Tot mai mulți români se infectează cu noul virus în Germania, unde sunt semnalate cazuri de îmbolnăvire în mari companii.

Un focar de proporții a izbucnit la cel mai mare abator din lume, aflat în localitatea Rheda. Autoritățile au plasat în carantină unitatea de procesare, care are peste șapte mii de angajați, dintre care trei mii sunt români și bulgari.

Epidemiologii ar fi testat o mie de salariați și mai bine de jumătate dintre ei ar fi infectați. Reprezentanții firmei sugerează că de vină pentru această situație ar fi angajații din alte țări, care ar fi mers acasă după ridicarea restricțiilor.

La Rheda-Wiedenbrück, în landul Renania de Nord-Westfalia, funcţionează cel mai mare abator din lume, nu doar din Germania. Sunt peste 7.000 de angajaţi, din care aproape 3 mii sunt romani şi bulgari - cam 1500 din fiecare naţionalitate.

La începutul săptămânii au fost făcute 1000 de teste, în toate liniile de sacrificare, procesare şi ambalare şi 657 de salariaţi au fost deja confirmaţi pozitiv. Nu se ştie câţi dintre ei sunt cetăţeni romani, dar conform unor surse locale, 3 dintre conaţionalii noştri ar fi deja internaţi, cu probleme respiratorii. Şefii au trimis acasă întreg personalul, după ce comitetul de urgenţă al localităţii a plasat unitatea gigant în carantină.

Emil Hurezeanu, ambasadorul Românei în Germania: “Sunt asimptomatici. Un singur caz, probabil două, se confirmă”.

Au avut nevoie de spitalizare. Nu cunoaştem până acum informaţiile privind numărul muncitorilor romani infectaţi. Accesul în această localitate e practic imposibil. Numai autorităţile sanitare au acces.”

Un posibil focar ar fi cantina internă, care a funcţionat în această perioadă. Una dintre bucătărese se plânge ca oamenii stau înghesuiţi şi nu poartă mască.

Germania a înregistrat mai multe focare de infectare cu COVID, în companii unde lucrează grupuri mari de romani.

la Berlin, autorităţile au plasat în carantină câteva blocuri cu 369 de apartamente, care au şi rezidenţi romani.

Autorităţile germane au anunţat oficial ca în ţară sunt peste 300 de mii de salariaţi în abatoare, din care 70 de mii ar fi romani. Aceleaşi autorităţi au precizat că unităţile de procesare a cărnii din ţară sunt zone cu risc sporit de infectare, deoarece oamenii lucrează la temperaturi joase, unde virusul poate fi răspândit mai uşor.

Andre Vielstaedte, purtător de cuvânt al Toennies Group: “Cei 600 de angajaţi infectaţi erau cu toţii negativi în urmă cu trei săptămâni. I-am testat pe toţi. Asta înseamnă că virusul a ajuns în companie din afară şi s-a răspândit apoi din cauza condiţiilor climatice. Lucrăm la 5-12 grade Celsius, într-o atmosferă umedă, unde se formează aerosoli, iar virusul se poate răspândi prin aer.”

În cazul abatorului de la Rheda, reprezentanţii companiei au sugerat ca de vină pentru răspândirea coronavirusului pe angajaţii veniţi din alte ţări, implicit romanii şi bulgării.

Gereon Schulze Althff, reprezentant companie: “Cu siguranță a intervenit toată libertatea de a călători, după 9 săptămâni de pauză de călătorie, şi a determinat mulți dintre angajații noștri din alte țări să îşi dorească în sfârșit să se întoarcă la familiile lor, ceea ce ne-a expus la noi riscuri.”

Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania: ″Începând cu 25 martie şi până în 15 iunie, din Germania spre România şi din România spre Germania nu s-a putut călători. Când au fost acasă muncitorii romani în cazul nostru? Au putut să infecteze sute de oameni într-o singură zi?”

Ştirile PRO TV au filmat în comunitatea de români de la Rheda acum trei ani.

În ultimele 3 luni, în jur de 850 de romani din Germania au fost diagnosticați cu COVID-19. 8 au murit.

Sursa: StirilePROTV

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri