anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 03.12.2022

Românii din Italia sunt în pericol să fie trimişi acasă?

GALERIE
romani_Italia
 • romani_Italia
- +

Victoria în alegerile parlamentare a coaliţiei de dreapta conduse de Giorgia Meloni va avea consecinţe asupra vieţii românilor din Italia. Migraţia legală va fi atent monitorizată, ceea ce înseamnă este posibil să apară unele dificultăţi. Piaţa muncii din Italia este puternic dependentă de imigraţie, în special în ceea ce priveşte locurile de muncă slab calificate din agricultură, construcţii, ajutor la domiciliu sau industria ospitalităţii (restaurante, hoteluri etc.)

Peste 10% din forţa de muncă din Peninsulă este reprezentată de cei 2,5 milioane de imigranţi legali. Dintre aceştia, puţin sub un milion sunt români.

Comunitatea românească din Italia scade constant şi a ajuns sub 1 milion de persoane. Salariile insuficiente pentru a acoperi costurile traiaului zilnic, în condiţiile scumpirilor în lanţ provocate de criza energetică, îi determină pe conaţionalii noştri să plece în Germania, Anglia sau Olanda, care caută muncitorii sezonieri în agricultură, şoferi ori muncitori în contrucţii. Autorităţile de la Roma spun că, laolaltă cu muncitorii români, pleacă inclusiv tinerii italieni.

Datale oficiale arată că, înainte de criza sanitară, lucrau în Italia 1,2 milioane de români.

„În ultimii ani salariul în Italia a rămas cam la fel, poate a şi pierdut foarte mult faţă de alte state. În logistică un salariu mediu e de 1200, asistentele familiale, de la 1000, 1200 maxim. Ca să înţelegeţi, pastele le cumpărai cu 60, 75 de cenţi, acum au ajuns la 1,40. Aproape s-a dublat preţul. Şi la carne a crescut cu 10-15 la sută", declară Radu Nicolae, reprezentantul unei asociaţii de români din Italia.

În Germania, de exemplu, potrivit Ministerului Muncii, 800.000 de români muncesc cu forme legale, iar 200.000 sunt sezonieri. Pe platformele româneşti de recrutare sunt disponibile foarte multe locuri de muncă în Occident. Firme care activează în construcţii, transporturi, producţie, sănătate, inginerie şi IT caută oameni. Iar salariile pot să ajungă în medie la 2500 de euro.

Cititi mai multe pe newsweek.ro

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Patria nu e tribunal

Pavel LUCESCU

Patria nu e tribunal

Nu există unitate de măsură pentru patriotism. Şi, prin urmare, nu există mai mult sau mai puţin patrioţi. Există în schimb o infinitate de grade de intensitate a relaţiei cu propria patrie, de la pura indiferenţă, la pura pasiune, dar nimic care să justifice instituirea vreunui tribunal al patriotismului.

opinii

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc

pr. Constantin STURZU

Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc

De ce ne ajunge atât de uşor la inimă colindul? Pentru că el nu este altceva decât Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc. 

pulspulspuls

Letopiseţul giudeţului nostru: despre cum a botezat Mihai Chirica un cronicar şi cum a decontat musiu Paralexe deplasarea la Cremenal din visteria publică

Letopiseţul giudeţului nostru: despre cum a botezat Mihai Chirica un cronicar şi cum a decontat musiu Paralexe deplasarea la Cremenal din visteria publică

Pentru astăzi ne-am propus să-l tragem de urechi pe primarul târgului nostru, onorabilul edil Mihai Chirica, care a greşit impardonabil o referire la denumirea celui mai proaspăt liceu din oraş, care poartă numele cronicarului Miron Costin. 

Caricatura zilei

Iohannis și gazele

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.