Am intrat în Postul Crăciunului, așadar românii au trecut de la cărnuri la legume și la alte produse de origine vegetală, dintre care cele mai răspândite prin părțile noastre, mai ales în mediul rural, sunt salatele din struguri sau prune, evident. Încercăm în chiar aceste clipe să aflăm dacă oamenii se descurcă în post, cum se descurcă și cu ce se descurcă, așadar stăm de vorbă cu primarul din Consumatori, domnul Marcel Compot, care are detalii din interior:
– Domnule primar, cunoașteți situația mai bine decât alții: se descurcă oamenii?
– Dacă n-aș cunoaște ce face fiecare, n-aș fi primar. Ei știu că știu, de-aia m-au votat, anume ca să țin doar pentru mine tot ce știu.
– Păi și ce anume știți?
– Stați așa, să vă citesc din carnețelul de care nu mă despart niciodată: învățătorul Cretă Gică strecoară prin cornulețele școlarilor furate de el însuși spirtul furat din dispensar de asistenta Clismă Margareta, amanta lui, patronul bufetului, Relu Tavă, face rachiu din apă cu diluant… Mai spun? Știu că și dumneavoastră ați…
– Nu, nu mai spuneți nimic! Mulțumesc! Dar, totuși, cum se descurcă oamenii în post? Au ce mânca? Adică bucate de post, nu de dulce, ca până acum…
– Pe dulce nu pune nimeni gura! Poți să lași în drum, ca pe vremea lui Țepeș, sticla de lichior ori damigeana cu vișinată, că nu ți-o fură nimeni. Se vede că oamenii sunt cinstiți! Hă-hă!
– Întrebam dacă mănâncă de post, nu de dulce. Adică fără carne, lapte, ouă…
– Ei nu mănâncă de post, ci beau de post. Adică fără carne, lapte, ouă. Când nu-i post, unii mai fac și un rachiu din lapte, o țuică din ouă; cu niște ani în urmă, Ilie a reușit să distileze la căzănelul său devenit celebru chiar și o găină porumbacă! Furată de la vecini, dar a reușit!
– Acum, în post, oamenii au trecut pe un regim alimentar pe bază de fasole, varză și cartofi, în special: se simte vreo diferență?
– Ohohoho! De la depărtare! De-aia și stau toți cu geamurile deschise la bufet, că se simte!
TEST: vă tentează oferta politică de toamnă-iarnă?
La locale e cald și soare, dar parlamentarele și prezidențialele sunt de toamnă-iarnă, pe frig și zloată, și nici nu mai e voie să dai omului o geacă, o bască de partid sau măcar o țuică fiartă. Cu toate astea, mulți alegători încă mai stau la cozi și își afirmă opțiunea, așadar un strop de spirit civic tot mai există. Voi în ce relație vă aflați cu campaniile electorale? Un test, în caz că vă plictisiți:
1) De ce e bună o campanie electorală în perioada asta?
- a) Putem afla ce propun partidele și candidații pentru binele țării / b) E frig, iar candidații s-ar putea îmbolnăvi, să scăpăm de ei / c) Pentru copii, ca să se tragă cu patinele pe apele care vor îngheța de la discursurile electorale.
2) Cum vi se par actualii candidați, față de cei de până acum?
- a) Cei care au mai candidat par mai bătrâni cu patru ani / b) Cei care au mai candidat par mai bogați cu mulți bani / c) Sunt parcă mai înalți, dar puțini par și cu sclipiri de inteligență.
3) De obicei, credeți în promisiunile electorale ale candidaților?
- a) Pe ei nu-i doare gura să promită și pe mine nu mă doare mintea să-i cred / b) Parțial: unii au promis marea cu sarea și mi-au dat sare, pe lângă ulei și pui / c) Mai puțin decât în extratereștri, pe care unii chiar i-au văzut!
4) Regretați vechile campanii electorale din anii ’90?
- a) Da, că nu-l mai pot vota pe domnul Iliescu / b) Da, că atunci alegătorii primeau ceva măcar înainte de vot, un tricou, o bască, o găină / c) Da, că eram mai tânăr.
5) De obicei, după o campanie, vă vine să vo…ați; ce literă lipsește?
- a) Litera cu care, împreună cu „a”, putem scrie „tata” / b) Litera cu care, împreună cu „a”, putem scrie „mama” / c) Nu-mi mai vine să fac nimic!
N-are rost să tragem concluzii acum, la final de test; ele se vor trage atunci, la final de campanie, și sperăm să nu fie la modul că „poporul tot n-a învățat nimic în anii ăștia”.
Publicitate și alte recomandări video