Românii, între bunăstare economică și austeritate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial (P)

Românii, între bunăstare economică și austeritate

GALERIE
1-Poza Victorel Lupu-ONLINE 20192-Victorel Lupu la senat3-Victorel Lupu la senat-comisie4-Senatorul VL la Cabinet
 • 1-Poza Victorel Lupu-ONLINE 2019
 • 2-Victorel Lupu la senat
 • 3-Victorel Lupu la senat-comisie
 • 4-Senatorul VL la Cabinet
- +

Astăzi aș vrea să abordez câteva subiecte din zona economică. Voi pune față în față măsurile adoptate în ultimii trei ani de Guvernul PSD cu măsurile economice ale PSD aferente perioadei 2017 – 2019 şi le-aș rezuma într-o singură sintagmă: creșterea nivelului de trai pentru toți românii. În „oglindă”, măsurile anunțate de liberali pot fi caracterizate tot printr-o singură expresie: austeritate pentru români.

În primul rând, vreau să demontez o știre falsă: teza ”guvernării dezastruoase” a PSD, promovată de președintele încă în funcție și de PNL pentru a justifica moțiunea de cenzură, e contrazisă de instituții financiare importante. De exemplu, zilele trecute, oficiali ai Fondului Monetar Internațional au anunțat că FMI a revizuit în creștere estimările privind evoluția economiei românești în acest an. Adică, de la 3,1% în aprilie la 4% în octombrie. Decriptarea acestei vești e simplă: economia românească este solidă și în dezvoltare.

A doua sursă oficială importantă: cifrele Eurostat, deci ale institutului european de statistică, arată că, la finalul celui de-al doilea trimestru al anului acesta, România a înregistrat cea de-a doua creștere economică din UE, după Ungaria. Sunt dovezi clare, fundamentate pe cifre, că guvernarea PSD a însemnat dezvoltare și creșterea veniturilor românilor și în niciun caz ”un dezastru”.  

Programul eficient de consolidare a veniturilor românilor, promovat de guvernarea PSD prin creșterile succesive de salarii și pensii, a dat roade. Iar evidența este recunoscută într-un studiu independent, realizat de GfK – una dintre cele mai prestigioase companii de cercetare de piață - care atestă că puterea de cumpărare a românilor este mai mare cu 14% decât anul trecut.

Încă o măsură care va avea un impact pozitiv imediat, cu efecte clare, cuantificabile: pe 16 octombrie, Guvernul a început plata în avans a subvențiilor către fermierii care au depus cereri unice de plată în anul curent. Cuantumul avansului care se dă pentru plata directă pe suprafață e de 102 euro pe hectar, iar suma totală prevăzută pentru aceste plăți directe pe suprafață e de 987 milioane euro. Acestea se vor face în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie, iar de ele urmează să beneficieze aproximativ 850.000 de fermieri din țara noastră. Logica acestei decizii e simplă: plata în avans a subvențiilor de la UE ajută fermierii cu lucrările agricole de toamnă. Aceeași măsură, a plății în avans, s-a petrecut și în 2018 și 2017. Poate și datorită acestor acțiuni, în 2018, România a avut cea mai mare producție de porumb și floarea soarelui din UE.

În acest context, este imposibil de explicat de ce PNL vrea impozitarea suplimentară a pensiilor și salariilor. Deși reprezentanții PNL susțin că nu vor tăia pensiile și salariile, recunosc oficial că vor să le impoziteze suplimentar. Rezultatul este același: mai puțini bani în buzunarele românilor, doar că încearcă o „cosmetizare” a hotărârii pe care au luat-o.

„Orice venit trebuie impozitat”, a spus zilele trecute un lider liberal. Ce înseamnă asta, concret, care ar fi efectele? Iată-le pe cele mai importante: impozitarea cu 10% a pensiilor sub 2.000 de lei, care sunt în prezent scutite de impozitul pe venit. Reintroducerea obligației de plată a CASS de 5,5% pentru toate pensiile. Impozitarea salariilor IT-iștilor și a celor care lucrează în cercetare-dezvoltare. Deci, în concluzie, mai puțini bani în buzunarele acestor categorii socio-profesionale.

„Bugetarii trebuie să accepte să plătească taxe mai mari pe venit decât cei din sectorul privat”, a afirmat un alt liberal. După ce Guvernul PSD a adus veniturile bugetarilor într-o zonă a normalității, acum, cei care pretind că se pregătesc de guvernare anunță supra-impozitarea bugetarilor. Or, toată lumea știe că impozite mai mari înseamnă venituri nete mai mici.

PSD vrea să mărească salariul minim pentru a treia oară de când a preluat guvernarea țării și face dovada că respectă până la capăt angajamentul de a asigura bunăstare românilor. Deși este interimar, guvernul Dăncilă poate să adopte această măsură în temeiul prevederilor Codului Muncii. De la 1 ianuarie 2020, salariul minim net va fi de 1.363 de lei, cu 55% mai mare față de 878 de lei cât era atunci când PSD a preluat guvernarea. Pentru cei cu studii superioare și un an de vechime, salariul minim net va ajunge la 1.563 de lei.

Impactul va fi relevant pentru români: beneficiari direcți vor fi peste 1,3 milioane de români, la care se adaugă 116.000 de angajați cu studii superioare și cel puțin 1 an vechime.

PNL, în schimb, a anunțat eliminarea salariului minim pe economie – o măsură catastrofală, care va bulversa întreg sistemul de salarizare al țării și care va produce grave turbulențe economice și sociale.

O altă intenție, cea a concedierii a sute de mii de bugetari, va provoca atât convulsii sociale cât și efecte negative în toată zonele: în administrația publică, în școli și spitale, vor fi concediați și pompieri, polițiști, militari.

În acest moment de răscruce ne aflăm acum. După trei ani în care veniturile tuturor românilor s-au majorat constant, după ce puterea de cumpărare a crescut semnificativ, există riscul major ca toată această construcție să se prăbușească peste noapte. În cazul în care vor reuși să ajungă la guvernare, liberalii trebuie să procedeze precum croitorii: să măsoare de 10 ori înainte de a lua o decizie. Pentru că ideile lor enunțate până acum, cu impact economic major și dezastruos, ar putea fi ireversibile, răul pe care l-ar putea face ar fi aproape imposibil de reparat.

 

Victorel LUPU

Senator PSD Iași                              

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Urâţii învinşi

Cătălin ONOFREI

Urâţii învinşi

USR-PLUS a început deja să-şi piardă termenul de valabilitate şi poate că o perioadă de opoziţie, în care să demareze un amplu proces de deratizare a partidului, ar fi cel mai util lucru pentru viitor.  

Filmuletul zilei

opinii

Fanatici

Briscan ZARA

Fanatici

Nu este ieşire din această situaţie. Iubirea şi ura se hrănesc una din alta ca un şarpe care îşi înghite coada. Am intrat într-o carusel care ne ţine pe toţi ameţiţi şi care deja funcţionează din inerţie. Cine este, printr-un noroc, o întâmplare fericită, aruncat afară şi se trezeşte ca după o beţie are o singură regulă: fără iubire, fără ură şi fiecare pentru el!

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Ciprian IFTIMOAEI

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Pentru cei care trec pragul librăriilor, Fareed Zakaria este cunoscut publicului cititor din România prin lucrările „Viitorul Libertăţii. Democraţia neliberală în Statele Unite ale Americii şi în lume”, „Lumea postamericană”, „10 lecţii pentru o lume postpandemică”, apărute în traducere la Editura Polirom. Pentru această săptămână am ales să scriu despre „lumea postpandemică” a lui Zakaria deoarece este o carte emblematică pentru un curent de gândire care a căpătat o consistenţă redutabilă în relaţiile internaţionale, cu o opţiune fermă pentru abordarea globalistă şi regândirea suveranităţii naţionale în confruntarea cu probleme ca terorismul, migraţia, pandemiile, privilegierea instituţiilor internaţionale în rezolvarea problemelor globale, degajarea unei simpatii faţă de birocraţia europeană şi faţă de experţii/ consilierii ştiinţifici şi, pe alocuri, chiar pentru autoritarismul şi centralismul practicat de China în soluţionarea efectelor pandemiei de COVID-19.

La ceasul adevărului

Mihai DORIN

La ceasul adevărului

La debutul competiţiei interne i-am suspectat pe liderii PNL de existenţa unui pact secret de promovare a imaginii unui partid democrat, promotor neinhibat al competiţiei şi demn de încredere. Reformele pomise nu mai veneau (şi nici nu vor veni), guvernarea era în impas, iar coaliţia tot mai clar boicotată de liderii liberali şi de lupii tineri, care nu puteau admite cedarea unor ministere bănoase de către fostul premier Orban, în favoarea USR PLUS. 

pulspulspuls

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Iată, stimaţi telespectatori, userişti au ba, că am aflat în sfârşit care să fie motivul răzgândirii privind demisia în cazul conţilierului local Iulian Huşanu, cel prins de colegii noştri cu “raţa-n gură”, la contracte cu statul! 

Caricatura zilei

George, prietenul paharului

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.