Românii, invitaţi să contribuie la realizarea filmului "Moromeţii 2"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

Românii, invitaţi să contribuie la realizarea filmului "Moromeţii 2"

GALERIE
Moromeţii
  • Moromeţii
- +

Stere Gulea a terminat de scris un scenariu care ar putea sta la baza filmului "Moromeţii 2", iar, în acest sens, regizorul i-a întrebat pe spectatorii prezenţi luni seară la o dezbatere în Bucureşti dacă un asemenea lungmetraj ar mai interesa în prezent şi care ar trebui să fie unghiul de abordare.

Luni seară, la Teatrul Act din Bucureşti, a avut loc un eveniment dedicat "Moromeţilor", la 30 de ani de la lansarea filmului regizat de Stere Gulea și la 60 de ani de la apariţia ediției princeps a cărții lui Marin Preda. La începutul serii, a fost prezentat spectacolul "Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?", o adaptare liberă semnată de Cătălin Ştefănescu după "Moromeţii" lui Marin Preda, pusă în scenă de Alexandru Dabija şi interpretată de Marcel Iureş şi de George Mihăiţă.

Seara a continuat cu o dezbatere, pornind de la întrebarea "Cât de actual mai este Moromete astăzi?". La dezbatere au participat regizorul Stere Gulea, directorul de imagine Vivi Drăgan-Vasile, actorii Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Marcel Iureş şi George Mihăiţă, precum şi jurnalistul Cătălin Ştefănescu.

În timpul acestei dezbateri, regizorul Stere Gulea a anunţat că a scris un scenariu pentru "Moromeţii 2", însă ar vrea să afle şi care este părerea publicului despre ideea de a face acest film. Drept urmare, spectatorii au fost invitaţi să completeze un chestionar, prin care erau sugerate posibile alternative pentru noul film.

"Eu am scris o primă variantă, în vara asta. A fost o întâmplare. Astă vară, plecasem să scriu un alt scenariu şi nu-mi ieşea şi, la un moment dat, din teamă că nu mai pot scrie, am început să scriu despre «Moromeţii 2», ca exerciţiu. Mergea şi atunci m-am decis şi l-am scris ferindu-mă de soţia mea, care era convinsă că scriu la scenariul pentru care mă dusesem să scriu", a declarat Stere Gulea, menţionând că nu s-a decis încă dacă filmul va fi făcut alb-negru sau color, în cazul în care va fi realizat.

"Mi-e greu să răspund dacă un film ca ăsta mai interesează în ziua de azi. Eu l-am plasat ca acţiune, în prima variantă a scenariului, în anii '45 - '46, imediat după război. De ce? Pentru că eu găsesc că este o perioadă extrem de interesantă şi necunoscută. E perioada în care oamenii trăiseră într-o societate democratică, aşa cum era ea, românească, cu toate imperfecţiunile ei, dar era o societate democratică, trăiseră cu dreptul la proprietate, libertatea de a vorbi şi toate lucrurile astea esenţiale, şi acum începeau să vadă că unele lucruri sunt interzise, puse sub semnul întrebării. Este această perioadă de la democraţie la dictatură, iar oamenii ca Moromete încep să se întrebe ce se întâmplă, caută răspunsuri la această situaţie, la această stare de lucru şi din cauza asta mi se pare mie că este o perioadă extrem de interesantă, care se duce până în momentul în care se întâmplă colectivizarea, când ţăranul român dispare", a mai spus Stere Gulea.

Regizorul a spus că a fost încurajat să facă acest film sau cel puţin să vadă dacă sunt şanse să fie realizat.

Dezbaterea de luni seară a fost organizată de Scena9, hospot cultural, şi Cinepub, platformă online de cinema românesc. Acest eveniment a reprezentat şi un prilej de documentare filmată pentru un viitor episod din "ICAR, Istoria alternativă a cinema-ului românesc", o serie web video produsă de cinepub.ro pentru Scena9.

Primul episod "ICAR" poate fi vizionat deja pe scena9.ro şi tot acolo urmează să aibă loc premierele din serie. Episodul-pilot "ICAR" ("Renaşterea") este un video-eseu, un colaj scurt (4 minute), o panoramă subiectivă a centenarului de film autohton, teaser subiectiv, diacronic și pseudo-non-discursiv, o introducere în unele dintre temele pe care seria le va dezbate în episoadele ulterioare, în contextul materialului originar: premiera de lungmetraj selectată de pe cinepub.ro.

Cinepub este dedicat iubitorilor şi creatorilor de film românesc. Este un proiect menit să aducă în atenţia publicului cinefil nu doar filme de autor, ci şi producţii independente, realizate de pasionaţi aflaţi la început de drum. Prin intermediul acestor poveşti în imagini se încearcă o apropiere a publicului de filmul românesc, de multe ori uitat. Cinepub este un canal online gratuit de cinema românesc, unde filmele pot fi urmărite în condiții legale, un proiect unic al agenţiei de comunicare GAV în parteneriat cu Google. Pe Cinepub poate fi urmărit şi filmul "Moromeţii", de Stere Gulea.

Scena9 este o iniţiativă de exprimare artistică alternativă, gazdă a unor diverse proiecte culturale, de facturi diferite.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.