Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Românii, invitaţi să contribuie la realizarea filmului "Moromeţii 2"

GALERIE
Moromeţii
  • Moromeţii
- +

Stere Gulea a terminat de scris un scenariu care ar putea sta la baza filmului "Moromeţii 2", iar, în acest sens, regizorul i-a întrebat pe spectatorii prezenţi luni seară la o dezbatere în Bucureşti dacă un asemenea lungmetraj ar mai interesa în prezent şi care ar trebui să fie unghiul de abordare.

Luni seară, la Teatrul Act din Bucureşti, a avut loc un eveniment dedicat "Moromeţilor", la 30 de ani de la lansarea filmului regizat de Stere Gulea și la 60 de ani de la apariţia ediției princeps a cărții lui Marin Preda. La începutul serii, a fost prezentat spectacolul "Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?", o adaptare liberă semnată de Cătălin Ştefănescu după "Moromeţii" lui Marin Preda, pusă în scenă de Alexandru Dabija şi interpretată de Marcel Iureş şi de George Mihăiţă.

Seara a continuat cu o dezbatere, pornind de la întrebarea "Cât de actual mai este Moromete astăzi?". La dezbatere au participat regizorul Stere Gulea, directorul de imagine Vivi Drăgan-Vasile, actorii Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Marcel Iureş şi George Mihăiţă, precum şi jurnalistul Cătălin Ştefănescu.

În timpul acestei dezbateri, regizorul Stere Gulea a anunţat că a scris un scenariu pentru "Moromeţii 2", însă ar vrea să afle şi care este părerea publicului despre ideea de a face acest film. Drept urmare, spectatorii au fost invitaţi să completeze un chestionar, prin care erau sugerate posibile alternative pentru noul film.

"Eu am scris o primă variantă, în vara asta. A fost o întâmplare. Astă vară, plecasem să scriu un alt scenariu şi nu-mi ieşea şi, la un moment dat, din teamă că nu mai pot scrie, am început să scriu despre «Moromeţii 2», ca exerciţiu. Mergea şi atunci m-am decis şi l-am scris ferindu-mă de soţia mea, care era convinsă că scriu la scenariul pentru care mă dusesem să scriu", a declarat Stere Gulea, menţionând că nu s-a decis încă dacă filmul va fi făcut alb-negru sau color, în cazul în care va fi realizat.

"Mi-e greu să răspund dacă un film ca ăsta mai interesează în ziua de azi. Eu l-am plasat ca acţiune, în prima variantă a scenariului, în anii '45 - '46, imediat după război. De ce? Pentru că eu găsesc că este o perioadă extrem de interesantă şi necunoscută. E perioada în care oamenii trăiseră într-o societate democratică, aşa cum era ea, românească, cu toate imperfecţiunile ei, dar era o societate democratică, trăiseră cu dreptul la proprietate, libertatea de a vorbi şi toate lucrurile astea esenţiale, şi acum începeau să vadă că unele lucruri sunt interzise, puse sub semnul întrebării. Este această perioadă de la democraţie la dictatură, iar oamenii ca Moromete încep să se întrebe ce se întâmplă, caută răspunsuri la această situaţie, la această stare de lucru şi din cauza asta mi se pare mie că este o perioadă extrem de interesantă, care se duce până în momentul în care se întâmplă colectivizarea, când ţăranul român dispare", a mai spus Stere Gulea.

Regizorul a spus că a fost încurajat să facă acest film sau cel puţin să vadă dacă sunt şanse să fie realizat.

Dezbaterea de luni seară a fost organizată de Scena9, hospot cultural, şi Cinepub, platformă online de cinema românesc. Acest eveniment a reprezentat şi un prilej de documentare filmată pentru un viitor episod din "ICAR, Istoria alternativă a cinema-ului românesc", o serie web video produsă de cinepub.ro pentru Scena9.

Primul episod "ICAR" poate fi vizionat deja pe scena9.ro şi tot acolo urmează să aibă loc premierele din serie. Episodul-pilot "ICAR" ("Renaşterea") este un video-eseu, un colaj scurt (4 minute), o panoramă subiectivă a centenarului de film autohton, teaser subiectiv, diacronic și pseudo-non-discursiv, o introducere în unele dintre temele pe care seria le va dezbate în episoadele ulterioare, în contextul materialului originar: premiera de lungmetraj selectată de pe cinepub.ro.

Cinepub este dedicat iubitorilor şi creatorilor de film românesc. Este un proiect menit să aducă în atenţia publicului cinefil nu doar filme de autor, ci şi producţii independente, realizate de pasionaţi aflaţi la început de drum. Prin intermediul acestor poveşti în imagini se încearcă o apropiere a publicului de filmul românesc, de multe ori uitat. Cinepub este un canal online gratuit de cinema românesc, unde filmele pot fi urmărite în condiții legale, un proiect unic al agenţiei de comunicare GAV în parteneriat cu Google. Pe Cinepub poate fi urmărit şi filmul "Moromeţii", de Stere Gulea.

Scena9 este o iniţiativă de exprimare artistică alternativă, gazdă a unor diverse proiecte culturale, de facturi diferite.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri