Românii muncesc pe nasturi. Cum se plăteşte ORA de lucru în fiecare ţară din Europa
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Românii muncesc pe nasturi. Cum se plăteşte ORA de lucru în fiecare ţară din Europa

GALERIE
Românii muncesc
  • Românii muncesc
- +

Românii muncesc pe nasturi în comparaţie cu ceilalţi cetăţeni din Europa. Diferenţele se văd cel mai clar când se compară câştigurile salariale ORARE-un român ar avea nevoie de 180 de ore de muncă pentru a-şi cumpăra un IPad mini, în timp ce un danez şi l-ar permite după doar două zile de serviciu.

Angajaţii români au câştigat în luna ianuarie 2013 doar 9,72 lei pe oră - adică 2,2 euro. Media salariului orar în UE este de aproximativ 12 euro, de aproape şase ori mai mare, conform celor mai recente date Eurostat.

Dacă munceşti în Norvegia sau Danemarca primeşti aproape 25 euro pentru fiecare oră muncită, deci cam cât ar câştiga un român într-o zi de lucru dacă începe programul la 8 dimineaţa şi iese din tură la 7 seara.

După o zi normală de lucru de 8 ore un român câştigă salariul pe care l-ar câştiga dacă ar munci o singură oră în Irlanda, Belgia sau Finlanda.

Cel mai prost plătiţi angajaţi români primesc pe oră 5,1 lei (în hoteluri şi restaurante), 5,9 lei în producţia de încălţăminte sau 6 lei în industria alimentară. Câştigurile în euro ale acestora sunt între 1,1 - 1,4 euro pe oră.

După o oră de muncă aceştia îşi pot cumpăra o sticlă de 2 litri de Coca-Cola, în timp ce un danez îşi permite să vină până la Bucureşti cu o cursă aeriană low-cost.

Cât câştigi pe oră în fiecare ţară din Europa

Norvegia - 24,9 euro

Danemarca - 24,9 euro

Elveţia - 22,3 euro

Irlanda - 18,2 euro

Belgia - 16,4 euro

Finlanda - 15,9 euro

Suedia - 14,9 euro

Germania - 15,3 euro

Olanda - 15,3 euro

Franţa - 13,7 euro

Austria - 12,9 euro

Marea Britanie - 12,6 euro

Media UE 27 - 12 euro

Italia - 11,8 euro

Spania - 9,4 euro

Portugalia - 5 euro

Cehia - 4,4 euro

Polonia - 4 euro

Ungaria - 3,4 euro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.