Românii nu mai au chef să modifice Constituţia
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Românii nu mai au chef să modifice Constituţia

GALERIE
constitutie
  • constitutie
- +

Intenţia românilor de a participa la un referendum de amendare a legii fundamentale a scăzut constant. Cei mai mulţi consideră că scăderea pragului la referendum afectează democraţia.

Disponibilitatea românilor de a participa la un referendum popular pentru modificarea Constituţiei a scăzut în ultimele luni, relevă un sondaj INSCOP Research.
Dacă în toamnă vor fi chemaţi la urne pentru modificarea Constituţiei, 38,8% dintre români afirmă că sigur se vor prezenta, adică mai puţin comparativ cu scorurile înregistrate în aprilie (40,8%) sau martie (43%).
Un alt aspect constatat în urma cercetării este creşterea "simţitoare" a numărului indecişilor, deşi gradul de informare a cetăţenilor a crescut în ultima perioadă, precizează sursa citată. "40,7% dintre respondenţi sunt indecişi (în aprilie 31,9%, în martie 28,7%). 9,9% sunt siguri că nu vor participa la vot (în aprilie 10,4%, în martie 8,6%), în timp ce 5,3% au ales răspunsul «actuala Constituţie nu trebuie schimbată» (în aprilie 6,4%, în martie 7,2%). Non-răspunsuri în proporţie tot de 5,3%, faţă de 10,6% în aprilie şi 12,5% în martie, ceea ce arată că gradul de informare a cetăţenilor faţă de subiect a crescut comparativ cu măsurătorile precedente", relevă cercetarea. În ceea ce priveşte scăderea pragului de validare a referendumului de la 50 la 30%, potrivit sondajului 31,4% dintre români o consideră o măsură bună care deblochează deciziile, 43,7% o văd ca pe o măsură negativă care afectează democraţia, iar 24,9% au ales varianta nu ştiu/nu răspund.
 

Unicameral sau bicameral?

 
Chestionaţi cu privire la forma unicamerală sau bicamerală sub care Parlamentul ar trebui să funcţioneze, cei intervievaţi au răspuns în proporţie de 41,7% că vor legislativ bicameral, considerând că astfel "se evită deciziile abuzive printr-un control mai bun" şi în proporţie de 40,3% că vor un legislativ unicameral "în care deciziile se iau mai repede". La această întrebare 18% dintre cei chestionaţi au ales să nu răspundă.
Un alt aspect vizat de sondajul realizat de INSCOP priveşte atribuţiile Parlamentului în raport cu celelalte puteri ale statului, la acest capitol 18% dintre respondenţi considerând că acestea ar trebui să scadă, 40,5% să rămână la fel şi 33,2% să crească. Pentru funcţia prezidenţială, 23,1% cred că atribuţiile ar trebui să scadă, 40% să rămână la fel şi 29,8% să crească.
Sondajul a fost realizat la comanda cotidianului Adevărul în perioada 12-21 iulie 2013, având o marjă de eroare de plus, minus 3%.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Operaţiunea „Gunoiul”

Cătălin ONOFREI

Operaţiunea „Gunoiul”

Când normalul pare ceva complet anormal.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Super-mega

Briscan ZARA

Super-mega

Fără teama că exagerez spun că viitorul nu sună deloc bine pentru televiziunile clasice, le prevăd o dispariţie totală sau cel puţin o trecere în planul doi, cam cum este azi teatrul radiofonic. În curând oricare cetăţean cu o cameră de luat vederi sau un telefon performant va putea avea propriul lui show cu invitaţi importanţi în sufrageria casei. Şi e o activitate perfectă şi fructuoasă pentru noile generaţii care nu îşi găsesc rostul pe lume.

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

Ciprian IFTIMOAEI

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

În România, femeile reprezintă 51,1% din totalul populaţiei rezidente (stabile), care se referă la persoanele care au locuit la reşedinţa obişnuită o perioadă neîntreruptă de cel puţin 12 luni înainte de momentul de referinţă. 

Comemorarea unui martir

Mihai DORIN

Comemorarea unui martir

Duminică, 21 februarie ac, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a oficiat o ceremonie de comemorare a preotului martir, Dumitru Matei, executat cu exact 70 de ani în urmă, la 21 februarie 1951, la închisoarea Jilava, în urma unei sentinţe de condamnare la moarte pronunţată de Tribunalul Militar Bucureşti.

pulspulspuls

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Una la rece pe azi din cotloanele fierbinţi ale politichiei de Bahlui, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.