Românii, principalele victime ale exploatării muncitorilor în UE
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.07.2021

Românii, principalele victime ale exploatării muncitorilor în UE

GALERIE
cules-capsuni1
  • cules-capsuni1
- +
Agricultura, construcţiile, industria hotelieră şi restaurantele sunt principalele sectoare afectate de practici criminale.

Exploatarea forţei de muncă străine este "endemică" în UE, a denunţat ieri Agenţia pentru Drepturile Fundamentale (FRA) din Uniunea Europeană, în timp ce românii, bulgarii sau lituanienii se numără printre principalele victime, relatează Liberation, în pagina electronică. Agricultura, construcţiile, industria hotelieră şi restaurantele sunt principalele sectoare afectate de aceste practici criminale, potrivit unui raport al FRA. Acesta este primul studiu extensiv desfăşurat de agenţie pe această problemă în UE, cu cercetări pe teren în 21 dintre cele 28 de ţări membre, respectiv toate statele membre, exceptând Danemarca, Estonia, Letonia, Luxemburg, România, Slovacia şi Suedia (din cauza resurselor limitate).

Statele membre au fost selectate astfel încât să se asigure acoperirea diferitelor regiuni geografice, precum şi diferite situaţii economice şi cutume juridice În absenţa cadrului legal armonizat, a unor controale eficiente şi măsuri de protecţie a victimelor, autorii lor riscă mult prea puţin să fie urmăriţi sau să fie nevoiţi să îşi indemnizeze victimele, deplânge agenţia. "Vorbim despre o problemă endemică şi trebuie să îi punem capăt urgent. Statele membre UE trebuie să desfăşoare mai multe eforturi pentru a promova un climat de toleranţă zero pentru formele criminale de exploatare a muncii", a comentat directorul interimar al FRA, Constantinos Manolopoulos, citat într-un comunicat.  

"În majoritatea cazurilor, consumatorii nu sunt la curent cu faptul că portocalele, vinurile, carnea (...) tricourile şi încălţămintea pe care le cumpără" dar şi "serviciile furnizate la hotel sau restaurant pot fi produsul unor lucrători exploataţi", dezvăluie raportul.FRA prezintă diversele forme pe care le pot lua aceste practici prin 127 de studii de caz. Salariile foarte mici, adeseori de mai puţin de un euro pe oră, zilele de lucru ce depăşesc 12 ore şi absenţa zilelor libere de la sfârşit de săptămână sunt printre cele mai frecvente, fiind uneori însoţite de rele tratamente, condiţii de igienă deplorabile şi izolarea forţată a victimelor. În afară de imigranţii africani sau asiatici, "noii" cetăţeni UE - bulgari, români sau lituanieni - figurează printre principalele victime ale cazurilor înregistrate de agenţie, relatează AFP. Astfel de practici se întâlnesc în toate ţările, de la Finlanda la Marea Britanie, trecând prin Franţa, Polonia sau Grecia.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.