Românii sunt îndatorați pe viață !!! (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 16.06.2021

Comunicat de presă

Românii sunt îndatorați pe viață !!! (P)

GALERIE
vasile citea nou
  • vasile citea nou
- +

Faptul că minciuna a devenit politică de stat în România nu mai miră pe nimeni.

Guvernul României, incapabil să adune sumele de bani necesare din economia neagră și având un management al cheltuielilor total defectuos, apelează la împrumuturi pentru gestionarea deficitului bugetar uriaș.

În acest sens, căutând probabil un alibi pentru politica pe care și-o asumă și confundând practic visteria țării cu visteria unei simple bănci, Premierul Cîțu a declarat, fără nicio jenă, faptul că România se împrumută pentru că are o datorie mică ce permite acest lucru.

Nu știm la ce datorie se referea domnul Cîțu, însă atunci când, în baza cifrelor și trend-ului actual, România va termina anul 2021 cu o datorie totală de 55% din PIB, putem afirma, fără niciun echivoc, faptul că România se va plasa, lejer, în zona roșie a țărilor cu datorii de peste 50% din PIB.

Înțelegem chestiunile cu greaua moștenire doar că greaua moștenire provine de la colegul domniei sale de partid, domnul Orban, anul 2020 fiind anul în care împrumuturile României practic au explodat în același timp cu explozia deficitului bugetar.

Astfel, domnul Orban a apelat la obligațiuni în valută externă în valoare de 25 miliarde de euro doar pentru anul 2020 la care se mai adaugă și 4,6 miliarde de lei împrumuturi de la instituțiile valutare externe, toate acestea în contextul în care România înregistrează la capitolul colectări de taxe raportate la PIB un îngrijorător procent de 26%.

În concluzie, finalul  anului 2020 a adus cu sine cifra de 138 miliarde de lei datorie.

Anul 2021 și Guvernarea Cîțu vine cu un plan care presupune susținerea deficitului bugetar calculat la cifra de 7,3% din PIB, în contextul în care BNR ține la un nivel stabil moneda națională prin diminuarea rezervelor bugetare.

Astfel, Guvernul Cîțu ne mai propune încă 7 miliarde de euro datorie externă și 4 miliarde de lei datorie prin emiterea unor titluri de stat.

La aceasta ar trebui să se adauge și “ rostogolirea” datoriei vechi de 150 miliarde de lei pentru a completa un tablou deja bacovian. Și nu în ultimul rând, mult trâmbițatul PNRR va aduce, cu sine, un nou împrumut de 15 miliarde de euro, împrumut ce va trebui să fie accesat alături de alte măsuri antisociale, sau, cum a spus domnul Orban, de anularea unor facilități fiscale, lăsând să se înțeleagă că ar fi vorba despre creșterea procentului impozitului pe venit pentru cetățeni.

Din păcate, deși aceste guvernări liberale vor apune la un moment dat, România va trebui să se descurce îndatorată fiind, cu cetățenii săi muncind, efectiv, pentru plata creditorilor externi !!!

Vasile CÎTEA

Deputat de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pesedistul bun, pesedistul rău

Cătălin ONOFREI

Pesedistul bun, pesedistul rău

În viitor, se vor înmulţi cazurile în care înţeleptul Vasile se va contra cu ţăranul Marcel! 

Filmuletul zilei

opinii

Din ce în ce mai buni

Briscan ZARA

Din ce în ce mai buni

Ideea pensionării la 70 de ani mi se pare bună, însă doar ca idee, nu ca lege. Pentru că se ştie faptul că românii sunt extrem de buni la interpretarea oricărui text, fie el biblic, politic sau legislativ, şi vor fi în stare să scoată din asta ceva cu totul şi cu totul diferit decât ce s-a intenţionat, chiar pervers.

Glose la Eminescu

Nicolae TURTUREANU

Glose la Eminescu

* „E ochiul lui/ atotcuprinzător,/ scăldându-ne-n lumină/ preacurată.// Poeţi ce-au fost,/ poeţi ce au să vină,/ traşi pe a poeziei sale roată.”

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

Mihai DORIN

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

În vremea lui, Eminescu a fost de puţini înţeles, de unii iubit, de mulţi urât. Nimic nou sub soare. Să înţelegi un om care venea din adâncul timpului, de la „izvoarele veşnice” din care, vorba lui Iorga, se nutresc „naţiile şi secolele”, nu era la îndemână decât spiritelor alese. Iar acestea erau puţine, într-un timp anomic, în care regulile le făceau parvenţii, năimiţii, patrioţii de profesie, speculanţii „frazei”, adică ai vorbelor fără duh, învăţate pe de rost, pentru a camufla adevărul vieţii. Cronicarul acelui timp e perceput a fi Caragiale, întrucât râsu-plânsu are mai mare trecere decât tragicul eminescian. Cei doi se întâlnesc însă în pasiunea de a devoala adevărulşi a vitupera impostura.

pulspulspuls

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Of, of, că grele vremuri am mai ajuns să trăim la Iaşi, stimaţi telespectatori, încât iote că nu trec două zile şi iar ne năpădesc informaţiile pe surse toate una şi una despre dosarele mai marilor zilei, fie Mihăiţă, fie dom’ Costel. 

Caricatura zilei

City manager

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.