Românii vând umbra ursului din pădure
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 20.10.2021

Românii vând umbra ursului din pădure

GALERIE
Patratel LUNI, 5 februarie 2018 - 1Patratel LUNI, 5 februarie 2018 - 2
  • Patratel LUNI, 5 februarie 2018 - 1
  • Patratel LUNI, 5 februarie 2018 - 2
- +

* Vineri a fost Întâmpinarea Domnului (Stretenia sau Ziua Ursului); bătrânii zic că dacă e soare, iar ursul ieşit din bârlog se sperie de umbra lui şi se bagă înapoi, iarna va mai ţine, dar dacă sunt nori şi ursul nu-şi vede umbra, primăvara e pe drum. Cică în aceeaşi zi suferinzii de sperietură trebuie afumaţi cu păr de urs, iar copiii se ung cu untură de urs ca să fie puternici. Într-unele zone, vineri a fost soare, în altele au fost nori, iar în rest cerul a fost variabil, aşadar ştim doar următoarele:

* Primarul din Puturoşi are interes să mai dureze iarna, pe motiv de contracte pentru deszăpezit, aşa că a pornit de dimineaţă către bârlogul ursului din nordul localităţii, însoţit de consilierii săi. Acolo a montat reflectoare mari şi oglinzi, să fie lumină, să-şi vadă ursul umbra, să facă pe el de spaimă şi să intre înapoi...

* În paralel, cei mai vrednici fii ai localităţii, consumatori mari amatori de căldură şi de bere la terasă, s-au îndreptat spre bârlogul ursului din sudul localităţii şi au instalat la intrare umbrelele de la bufet, peste care au clădit pături, covoare, haine groase şi ce au mai găsit, încât să nu ajungă pic de lumină la urs, acesta să doarmă nestingherit, iar primăvara să vină mai repede...

* Ursul din nord a auzit de afară gălăgie, ciocănit, scârţâit, de la cei care montau, aşa că s-a enervat, fiindcă ar fi vrut să mai doarmă vreo lună. A ieşit să vadă ce-i şi s-a pomenit cu reflectoarele în ochi (ştiţi ce groaznic e să-ţi aprindă cineva lumina în toiul nopţii). Nu s-a speriat, ci s-a enervat şi a sărit la primar şi la consilieri, să-i transforme în fărâme. În paralel, ursul din sud dormea dus, mai ales că domnii de afară îi cântau şi cântece de leagăn...

* Din fericire, primarul şi consilierii săi au reuşit să se caţăre la timp în copacii din jur, încât ursul a fost nevoit să se mulţumească doar cu o cizmă. Cei aflaţi în copaci s-au speriat la început, dar frica le-a trecut după ce unul dintre consilieri a aruncat mucul de ţigară aprins în capul jivinei, făcând fumul de păr de urs să urce până în copaci, la ei, vindecându-i pe toţi de sperietură.

* În fine, respectivii cetăţenii stau şi acum pe crengi, ca veveriţele, aşteptând să se termine acumulatorii, să se facă întuneric şi să plece ursul. Ceilalţi, de la bârlogul din sud, şi-au terminat treaba şi au pornit spre casele lor; cum au intrat în localitate, au alunecat pe kilogramele de untură de urs de care erau pline toate uliţele, semn că micuţii au refuzat să fie unşi de mamele lor, s-au zbătut şi au fugit.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fraţii de cruce strâmbă

Cătălin ONOFREI

Fraţii de cruce strâmbă

Cum ar arăta un stat condus de nişte microbişti ce-şi fac cruce în timp ce înjură?

Filmuletul zilei

opinii

Dacii liberi

Briscan ZARA

Dacii liberi

Precum oamenii din Neanderthal, peste doar 50 de ani se va pomeni despre românii din spaţiul carpato-danubiano-pontic ca despre o naţie dispărută care a locuit câteva sute de ani pe aceste meleaguri. Pandemia de coronavirus va fi ca o linie roşie de hotar în istorie văzută ca punct final de eliminare a lor.

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Ciprian IFTIMOAEI

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Oficiul de statistică al UE, Eurostat, a diseminat recent indicatorul AROPE care arată că România este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, cu 35,8% din populaţie în risc de sărăcie sau excluziune socială, în anul 2020. 

Un geniu

Nichita DANILOV

Un geniu

Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

pulspulspuls

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Pentru că, iată, Cioloş tocmai a depus ieri lista şi programul guvernului său în parlament, unde în următoarele zile se va decide prin vot dacă merge echipa asta înainte au ba, şi pentru că avem un ieşean pe acea listă, am zis că musai să-l chestionăm olecuţă pe amicul Archibald Tănase despre subiect, în calitatea lui onorabilă de om cu doftorat în sforăraie politică. 

Caricatura zilei

Certificate

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.