Românul care s-a vaccinat împotriva coronavirusului: Funcţionează!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 03.03.2021

Românul care s-a vaccinat împotriva coronavirusului: Funcţionează!

GALERIE
Virgil Păunescu
  • Virgil Păunescu
- +

În urmă cu trei săptămâni, profesrul Virgil Păunescu, directorul Insitutului OncoGen din Timişoara a decis să testeze pe el însuşi vaccinul anti- COVID 19 la care lucrează împreună cu colectivul său încă din luna ianuarie.„Am decis să-mi administrez eu primul vaccinul dezvoltat la OncoGen, să fiu eu primul voluntar.

Ca urmare pe data de 14 Aprilie m-am vaccinat cu prima doză, iar în data de 28 Aprilie mi-am administrat a doua doză de vaccin”, a scris prof. Virgil Păunescu pe Facebook.  El şi echipa sa au găsit similitudini între imunoterapiile pentru tratarea cancerului şi obţinerea vaccinurilor pentru bolile infecţioase.

„În luna Ianuarie a acestui an, am luat hotărârea de a ne implica în dezvoltarea unui vaccin anti-Covid-19. Ca medic imunolog, aveam în vedere, înca din perioada respectivă, posibilitatea ca epidemia din China să se transforme într-o pandemie cu consecinţe medicale şi economice deosebit de grave, atât pentru România cât şi la nivel mondial. La centrul OncoGen din Timişoara, dispunem de un colectiv de circa 60 de cercetători foarte bine pregătiţi, cu experienţă în zona de cercetare- dezvoltare în imunoterapii, respectiv vaccinuri. Dispunem de asemenea şi de aparatură performantă la cel mai înalt nivel.

Atunci când epidemia a izbucnit în China, colectivul nostru lucra de aproximativ 4 ani la un tratament avansat în imunoterapia în cancer (un tratament extrem de recent dezvoltat în SUA), mai exact la vaccinurile personalizate în cancer.

Aşa că am beneficiat de un bagaj de cunoştinţe precum şi de o experienţă foarte vastă şi am fost în poziţia de a putea pregăti ,,design-ul” pentru producerea unui vaccin împotriva Covid-19 într-un timp foarte scurt. La jumătatea lunii Ianuarie aveam deja designul vaccinului.

Am anunţat această realizare pe toate căile. Şi, având în vedere miza şi potenţialul extraordinar pentru populaţia din România şi din Europa, a tehnologiei publicate de noi, mă aşteptam ca dialogul cu autorităţile române să decurgă bine.

NU am fost contactaţi nici până în ziua de astăzi de autorităţile competente ale statului român. Asta în condiţiile în care Uniunea Europeană a alocat României circa 1,5 miliarde de Euro pentru combaterea epidemiei din ţara noastră. Din aceşti bani, 0 au fost alocaţi cercetării româneşti, şi desigur, 0 pentru dezvoltarea vaccinului de la OncoGen, deşi este singurul centru din ţară care are în testare un vaccin- lucru confirmat şi de prezenţa noastră pe lista OrganizaţiaMondială a Sănătăţii (OMS).

Lista publicată în data de 4 Aprilie de OMS, pe care este prezent şi centrul nostru, este în totalitate compusă din liga mare a cercetării mondiale în domeniul vaccinologiei, de institute şi companii recunoscute în toată lumea pentru performanţa în cercetarea medicală de vârf.

Menţionez că centrul OncoGen este un institut ridicat din fonduri europene, un institut de stat, aflat în structura Spitalului Judeţean din Timişoara.Autorităţile române, nu aveau doar capacitatea, aveau şi obligaţia de a susţine cercetătorii acestei ţări (aşa cum, de altfel, fiecare ţară din vest îşi susţine proprii cercetători) în aşa fel încât să ne atingem cât mai repede obiectivul: dezvoltarea şi producerea unui vaccin anti-Covid-19 în România.

Cu toate acestea nu am primit nici măcar un telefon de la autorităţile competente în domeniu, deşi suntem singurii care s-au angajat in competiţia mondială pentru dezvoltarea unui vaccin cu implicaţii medicale, sociale, economice şi ştiinţifice uriaşe.

Am reuşit cu mare greutate, (după un efort pe care puţini dintre dumneavoastră îl veţi cunoaşte), pricinuită de lipsa acută a resurselor financiare să facem o serie de paşi în cercetarea preclinică, adică în laborator, mai întâi sintetizând vaccinul şi apoi testând acest vaccin pe celule umane ale sistemului imun.

Rezultate testelor preclinice au fost foarte încurajatoare. Aşa cum mă şi aşteptam. 

Când toate resursele noastre s-au epuizat (repet banii au fost foarte puţini şi primiţi din sponsorizări) am realizat că riscăm să intrăm într-un blocaj total.

Mi-am dat seama atunci -în calitate de şef de proiect şi investigator principal că pentru a continua cercetările şi a nu rămâne prea mult în urma celorlalte centre şi companii care trecuseră deja la studiile clinice de fază I (vaccinarea unui număr limitat de voluntari)- că trebuie să iau o hotărâre neobişnuită pentru a continua cercetările.

Am decis să-mi administrez eu primul vaccinul dezvoltat la OncoGen, să fiu eu primul voluntar.

Ca urmare pe data de 14 Aprilie m-am vaccinat cu prima doză, iar în data de 28 Aprilie mi-am administrat a doua doză de vaccin.

Am recurs la această acţiune perfect legală din două motive principale:

1. În calitate de investigator principal al acestui proiect şi profesor de imunologie sunt mult mai în măsură decât orice alt voluntar folosit în alte studii clinice, să identific efectele, simptomele şi mai ales nuanţele cele mai subtile ale vaccinării asupra sănătăţii mele. 

În toată această perioadă mi-am monitorizat evoluţia parametrilor biologici şi modificările induse de vaccin, iar rezultatele obţinute în urma acestui experiment au fost deosebit de interesante şi sunt foarte utile continuării cercetărilor noastre. 

2. În prezent colectivul OncoGen pregăteşte documentaţia pentru Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) în vederea aprobării începerii studiilor clinice.

Informaţia obţinută din propria experienţă de vaccinare va fi inclusă în această documentaţie şi o consider în mod deosebit utilă pentru ANM în accelerarea procesului de aprobare a studiilor clinice.

Între timp cred că devine tot mai evident că autorităţile române competente au obligaţia de a acorda măcar o minimă atenţie cercetărilor şi cercetătorilor acestei ţări, mai ales în condiţiile în care Uniunea Europeană a alocat României circa 1,5 Miliarde de Euro doar pentru combaterea epidemiei în ţara noastră. Din aceşti bani 0 au fost alocaţi dezvoltării vaccinului de la OncoGen, deşi este singurul centru din ţară care are în testare un vaccin.

În condiţiile în care singura metoda de a opri această pandemie şi dezastrul economic pe care l-a creat, rămâne vaccinarea, noi cercetătorii de la OncoGen, am făcut tot ceea ce era omeneşte posibil şi chiar mai mult pentru oprirea acestei calamităţi.

Suntem membrii UE, beneficiem de pe urma UE şi avem obligaţia, ca cercetători, să contribuim la eforturile europene de dezvoltare a unui vaccin împotriva Covid-19, iar statul român are obligaţia să îşi susţină cercetătorii. Atât poate România din punct de vedere intelectual, să ne recomande să ne spălăm pe mâini şi să stăm în casă în timp ce economia nostră se prăbuşeşte? Asta e contribuţia României la eforturile UE? „, este mesajul scris pe Facebook de prof. Virgil Păunescu. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Euro contra dezinformării

Lucian DÎRDALA

Euro contra dezinformării

Indiferent dacă se va adopta sau nu o soluţie instituţională în chestiunea dezinformării chineze, o alocare corespunzătoare de resurse în această direcţie ar fi un pas explicabil, dacă se doreşte restabilirea credibilităţii EEAS ca promotor ferm al valorilor Uniunii Europene.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Saboţii lui Claude (III)

Florin CÎNTIC

Saboţii lui Claude (III)

Editura Sedcom Libris din Iaşi a publicat recent un volum de memorii1 semnat de Claude Karnoouh, cu ocazia unei frumoase aniversări a acestuia. Şi cartea, şi autorul merită din plin atenţia noastră.

Un norocos

Radu PĂRPĂUȚĂ

Un norocos

Prin '90 sau '91 am nimerit la o consfătuire a oamenilor de afaceri din România şi Basarabia. Căzusem şi eu popâc acolo în calitatea-mi ambiguă de jumătate ziarist, jumătate - drace călugăre - de pârât om de afaceri! 

Experienţa Ciceu - Cicero

Alex VASILIU

Experienţa Ciceu - Cicero

Couperin, Scarlatti, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Sebastian Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Ceaikovski sunt nume fundamentale pentru istoria culturii. Creaţia lor este ascultată în săli de concerte, de recital, în catedrale, în teatre lirice, în festivaluri. Profesioniştii, publicul european s-au obişnuit de secole cu ideea corect-confortabilă că partiturile compozitorilor menţionaţi fac parte din categoria muzicii academice (pentru că se învaţă în academii, universităţi şi conservatoare), din categoria muzicii clasice, serioase.

pulspulspuls

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că abia la cinci zile de la marele eşec politic al micului edil Peni Hill ies la iveală sforile care s-au rupt în conţilul local vinerea trecută, de la atâta tras în disperare de ele. 

Caricatura zilei

Dezmembrări rovere Marte

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.