Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Declaraţie politică în Senatul României

Romașcanu, lupul pus paznic la demolarea istoriei noastre (P)

GALERIE
cover articol
  • cover articol
- +

O demolare ilegală a unui monument istoric din Iași, Casa Pogonat, comisă într-o singură zi de un prieten al primarului Mihai Chirica, cu sprijinul acestuia, nu a fost elucidată nici până azi, deși au trecut patru ani de la infama acțiune. 

În tot acest timp, am făcut mai multe demersuri, în calitate de parlamentar, inclusiv o conferință de presă la fața locului, la care primarul Mihai Chirica a răspuns cu obrăznicie. Nu s-a întâmplat nimic, iar în locul clădirii ce a aparținut unui ilustre personalități a Iașului, Petru Pogonat, a continuat construcția unui bloc.

Nu doar că demolarea a fost abuzivă, dar noua construcție îi afectează și pe vecinii care s-au trezit cu o clădire înaltă într-o zonă de case.

Anul acesta am revenit asupra situației grave care se petrece pe strada Nicolae Bălcescu, la numărul 17.

I-am adresat și actualului ministru al Culturii, Lucian Romașcanu, o interpelare încă din februarie pe subiect, la care am atașat o sesizare a cetățeanului care locuiește alături de blocul construit ilegal peste casa veche de 150 de ani ce a aparținut familiei regretatei artiste Margareta Pogonat. 

Ministrul nu s-a sinchisit să răspundă. Am revenit în aprilie cu o nouă interpelare în care îi ceream încă o dată să declanșeze cât mai curând posibil un control pentru lămurirea aspectelor legale cu privire cu acel abuz petrecut la Iași în 2018. 

În trista tradiție a miniștrilor care teoretic ar trebui să aibă grijă de patrimoniul cultural și istoric al României, dar de fapt îl disprețuiesc, Lucian Romașcanu a continuat să ignore pe toată lumea. 

Casa familiei Pogonat a fost demolată într-o zi prin schimbarea din pix a realității, modificarea adresei astfel încât să pară că se dărâmă un imobil oarecare, ridicat în perioada comunistă. Așa -zisul investitor a avut un aviz abuziv al Direcției Județene de Cultură Iași, dar mai ales susținerea primarului Mihai Chirica, mare iubitor de mafioți imobiliari, omul care urăște tot ce stă în calea îmbogățirii sale, fie că e monument istoric sau spațiu verde. 

Constat că Lucian Romașcanu merge pe o linie similară: este paznicul demolării istoriei noastre și nu respectă legea care îi cere să răspundă la interpelările parlamentarilor. 

Oamenii care au ghinionul să locuiască lângă blocul ridicat ilegal sunt disperați. Își caută de patru ani dreptatea. Degeaba. Nici măcar Ministerul Culturii, care, repet, ar trebui să protejeze patrimoniul, nu vrea să lămurească situația controversată, nu vrea să identifice oficial vinovații. Deși ei sunt deja cunoscuți. Nici măcar Ministerul Culturii nu vrea să respecte legea.

Lucian Romașcanu intră astfel în lungul și trist lanț al complicității de la nivel înalt – nu am uitat că recent PNL a vrut să modifice legea patrimoniului pentru a face mai ușoară demolarea clădirilor importante, o complicitate la o crimă culturală. 

Menține în funcție persoane care în loc să protejeze patrimoniul se prind în hora demolării cu cei mai însetați de profit barbari imobiliari ai Iașului, care au fost și vedetele botezului copilului lui Mihai Chirica, unde au donat doar 180.000 euro primarului.

Ce speranțe să-și mai facă cetățenii că instituțiile statului îi ascultă și îi protejează dacă inclusiv un senator al României este ignorat de ministrul Culturii? Rușinos. Doar că Lucian Romașcanu nu știe nici măcar ce e aceea rușine.


Marius BODEA
Senator USR de Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum a ajuns libertatea academică să devină problematică în Occident?

Alexandru LĂZESCU

Cum a ajuns libertatea academică să devină problematică în Occident?

Politicile de diversitate, echitate și incluziune adoptate în multe universități din Occident riscă să afecteze sever competitivitatea acestuia în actuala competiție geopolitică.

opinii

Despre statistică şi bilanţuri literare

Nichita DANILOV

Despre statistică şi bilanţuri literare

Oare când vom înţelege că un critic nu e nici mămuca, nici tătucul care să-ţi oblojească rănile la nevoie. Spiritul critic se întrupează greu într-un climat literar care nu are nimic sfânt în el. De aceea, când apare trebuie să-l protejăm. Căci el trăieşte, vorbesc de persoana criticului literar, într-o singurătate mult mai mare decât poetul sau scriitorul despre care îşi exprimă opiniile.

Probleme structurale: PISA şi perspectivele elevilor din România pe piaţa muncii

Ciprian IFTIMOAEI

Probleme structurale: PISA şi perspectivele elevilor din România pe piaţa muncii

Oare între sărăcie, analfabestism funcţional şi părăsirea timpurie a şcolii este vreo legătură? Dar între cheltuielile pentru educaţie ca pondere în PIB şi performanţele şcolare ale elevilor?

Noi, sălbaticii de azi

Michael ASTNER

Noi, sălbaticii de azi

Însemnări mai mult sau mai puţin (ne)însemnate

pulspulspuls

Se anunţă o posibilă mare bombiţă la partidoiul ieşean? Aşa spun cei cu antenele îndreptate spre Capitală

Se anunţă o posibilă mare bombiţă la partidoiul ieşean? Aşa spun cei cu antenele îndreptate spre Capitală

Aşa cum anunţat încă de ieri, am zic că pe astăzi, zi cu dezlegare la peşte, vin şi undelemn fiind, plus că e Zămislirea Sfintei Fecioare Maria în cărindariul ortodox, să vorbim olecuţă despre ce se mai întâmplă la partidoiul ieşean. 

Caricatura zilei

Chirica și banii aruncați pe Campionatul Esports

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

vezi raspunsuri