De Business

Punem punctul pe știi

Rom???nia cauta solutii pentru depozitarea deseurilor radioactive de la Centrala Nucelara de la Cernavoda

luni, 13 octombrie 1997, 23:00
2 MIN
 Rom???nia cauta solutii pentru depozitarea deseurilor radioactive de la Centrala Nucelara de la Cernavoda

Directorul general al RENEL, Aureliu Leca, a afirmat, simbata, ca, in prezent, impreuna cu specialisti din Canada, se cauta solutii pentru depozitarea deseurilor radioactive de la Centrala Nucelara de la Cernavoda.
El a aratat ca prin realizarea si a Unitatii nr. 2 de la Cernavoda, care este construita in proportie de 35% si pentru care mai este nevoie de 750 miliarde dolari, dependenta Rom?niei fata de resursele energetice din import poate scadea cu circa 15%.
Leca a participat, simbata, la Comisia economica din cadrul Adunarii Atlanticului de Nord (AAN). CU aceasta ocazie el a precizat ca, in momentul de fata, "nu se stie exact" daca Centrala de la Cernavoda va face parte din viitoarea Societate Nationala de Electricitate, care se va constitui in urma restructurarii RENEL.
Referindu-se la problema importului de gaz metan, Leca a declarat ca tara noastra incearca sa gaseasca si un alt furnizor de gaz, deoarece "unicitatea furnizorului nu e o solutie deloc convenabila". In acest sens, se poarta discutii cu Olanda, care este cel mai important furnizor de gaz metan din vestul Europei, pentru construirea unei conducete pina in zona Transilvaniei.
De asemenea, aceasta tara doreste sa construiasca in Rom?nia 10-11 centrale de termoficare, centrale ce ar urma sa le inlocuiasca pe cele existente care functioneaza pe baza de lignit.
Parlamentarii prezenti la AAN l-au intrebat pe directorul general al RENEL daca disponibilizarile din minerit nu vor conduce la o alta situatie de genul aceleia prin care guvernul condus de Petre Roman a fost schimbat. Leca a aratat ca, in aceasta privinta, pentru cei disponibilizati se incearca gasirea unor alte servicii si ca Rom?nia nu este gata acum sa renunte la extractia carbunelui.
De asemenea, Leca a mai aratat ca protectia acordata populatiei prin subventionarea pretului energiei va trebui sa dispara in urmatorii doi ani, conform angajamentelor dintre Rom?nia si FMI. "Exista totusi niste rezerve care ar putea compensa intr-un fel disparitia subventionarii pretului energiei", a spus el, dind ca exemplu TVA, care ar putea sa fie redusa. Astfel, in opinia lui Leca, industria ar urma sa beneficieze de energie la un pret mai scazut, aceasta putind deveni competitiva prin reducerea costurilor cu energia.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii