
Roverul Curiosity al NASA a detectat cele mai mari molecule organice descoperite până acum pe Marte

Cercetătorii care analizează roci pulverizate la bordul roverului Curiosity al NASA au descoperit cei mai mari compuși organici descoperiți până în prezent pe Planeta Roșie, scrie site-ul NASA. Descoperirea, publicată luni în Proceedings of the National Academy of Sciences, sugerează că chimia prebiotică ar fi putut avansa mai mult pe Marte decât s-a observat anterior, scrie g4media.ro.
Oamenii de știință au sondat o mostră de rocă existentă în mini-laboratorul SAM (Sample Analysis at Mars) al Curiosity și au găsit moleculele decan, undecan și dodecan. Se bănuiește că acești compuși, care sunt formați din 10, 11 și, respectiv, 12 atomi de carbon, sunt fragmente de acizi grași care s-au păstrat în eșantion. Acizii grași se numără printre moleculele organice care, pe Pământ, sunt elementele chimice de bază ale vieții, arată g4media.ro.
Ființele vii produc acizi grași pentru a ajuta la formarea membranelor celulare și pentru a îndeplini diverse alte funcții. Dar acizii grași pot fi produși și în absența vieții, prin reacții chimice declanșate de diverse procese geologice, inclusiv interacțiunea apei cu mineralele în ventile hidrotermale.
Deși nu există nicio modalitate de a confirma sursa moleculelor identificate, descoperirea lor este interesantă pentru echipa științifică a Curiosity din mai multe motive, scrie site-ul NASA.
Mai mult pe g4media.ro.
Publicitate și alte recomandări video