Roverul Mars 2020 pregătește terenul pentru venirea oamenilor pe Planeta Roşie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Roverul Mars 2020 pregătește terenul pentru venirea oamenilor pe Planeta Roşie

GALERIE
mars
  • mars
- +

Roverul Mars 2020, construit de NASA pentru a căuta fosile pe Marte,pregătește terenul pentru misiuni la care să participe oameni, în spațiul cosmic îndepărtat, arată Reuters, preluată de Mediafax.

Agenția spațială americană (NASA), a prezentat vineri roverul care deocamdată poartă numele Mars 2020. Denumirea oficială va fi aleasă în 2020. Vehiculul va fi trimis în luna februarie la Centrul Spațial Kennedy, din Florida, unde vor fi asamblate cele trei secțiuni ale mașinii. Aparatul va fi lansat în luna iulie având ca țintă un crater de pe Marte de dimensiunea insulei Manhattan. Potrivit unor teorii, Jezero Crater, cu o adâncime de 250 de metri, ar fi putut fi cândva o întindere de apă de dimensiunile lacului Tahoe. Craterul ar conține sedimente, unele vechi chiar și de 3,5 miliarde de ani, despre care savanții consideră că ar putea oferi informații legate de prezența vieții pe planeta Marte.

“Chestia e, totuși, că noi căutăm urme de substanțe care au existat acm milioane de ani pe Marte”, a explicat Matt Wallace, unul dintre cei responsabili de proiect. Roverl va aduna în jur de 30 de mostre de sol care ar urma să fie recuperate și transportate pe pământ în cadrul unei misiuni viitoare planificate de NASA pentru 2026. Ar fi pentru prima dată când mostre de pe Marte ajung pe Pământ.

Misiunea Marte 2020 este esențială pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman pe Marte, având în vedere inclusiv capacitatea de a produce oxigen pe suprafața planetei, a arătat Wallace. Roverul Mars 2020 Rover este dotat cu echipamente care pot transforma dioxidul de carbon, care se găsește din exces, în oxigen.

Mars 2020 ar fi cel de-al cincilea vehicul marțian amplasat de NASA, cel mai recent fiind Curiosity, ajuns pe planetă în 2012 și care continuă să străbată un teren de pe Marte, la sud-est de craterul Jezero.

Uniunea Sovietică a reușit să amplaseze pe Marte primul rover, în 1971. Aparatul a pierdut legătura cu sonda spațială Mars 3 la 20 de secunde după ce a ajuns pe suprafața planetei. Statel Unite au avut succes cu Sojourner, în 1997, care a transmis ceva mai bine de două luni. Mult mai bine au stat lucrurile cu roverul Spirit, ajuns pe Marte în 2003. A transmis vreme de șase ani. În 2004 a ajuns pe planetă Oportunity de la NASA, care a fost funcțional 15 ani pământeni (8 ani marțieni). Misiunea sa a fost considerată încheiată abia în februarie 2019, după șapte luni în care specialiștii au făcut eforturi să îl reactiveze. Oportunity a fost blocat de o furtună de praf în momentul în care trebuia să își reîncarce bateriile cu energie solară. În continuare este operațional pe Marte roverul Curiosity, ajuns pe câmpia Aeolis Palus în noiembrie 2011.

China și Japonia au încercat fără succes să amplaseze sateliți artificiali în jurul planetei Marte. India și Agenția Spațială Europeană au reușit și aparatele lor fiind încă operaționale împreună cu cele amplasate de NASA.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Judeţul furat

Cătălin ONOFREI

Judeţul furat

Naţiunea română va rămâne doar un vis.

Filmuletul zilei

opinii

„Nimicul nimicniceşte”

Briscan ZARA

„Nimicul nimicniceşte”

... contaminează totul în jur ca un măr stricat, poate face ca albul să pară negru şi invers, susul să pară jos, iar când se ajunge acolo se instalează absurdul şi anarhia.

Maia şi de la capăt

Mihai DORIN

Maia şi de la capăt

Dacă Basarabia se va salva, istoria va consemna că o femeie a încercat să convoce energiile neîntinate ale poporului, dar nu a reuşit să învingă oculta celor care vor să ţină ţara „între lumi”, din raţiuni exterioare (ruseşti) şi din mediocritate, fie că a reuşit să pună ţara pe calea europeană, singura care o poate lecui de fantasma Rusiei. 

Sus Şora, jos Cioran

Nichita DANILOV

Sus Şora, jos Cioran

Un lucru nu-i este limpede: nu te poţi învârti la infinit în jurul propriului tău paradox. Existenţa aceasta, ca un amurg de cenuşă, ce se varsă peste capul lui Demiurg. Apoi această veşnică demenţă a lui Dumnezeu. Scleroza creaţiei. Lumea privită prin răgetul unui porc. E suficient să-i citeşti o carte, ca să cunoşti conţinutul tuturor celorlalte.

pulspulspuls

A venit Mişu de la Bucureşti să dreagă busuiocul la partidoi

A venit Mişu de la Bucureşti să dreagă busuiocul la partidoi

Fraţilor, e foiala de pe lume, nu alta: cică la partidoiul ieşean se fac calcule şi strategii pe masa electorală, mai ales acuma cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare, când, zic cunoscătorii, sau cei cu capul mai pe umeri, este nevoie de un sprint pe judeţ. 

Caricatura zilei

AFTER ILL

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.