Rufele murdare din dosarul "Zoiosu". Cum a fost prins primarul Chirica!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Studiu de caz: Cum au capitulat instituțiile statului

Rufele murdare din dosarul "Zoiosu". Cum a fost prins primarul Chirica!

GALERIE
audieri in dosarul zoiosul
  • audieri in dosarul zoiosul
- +

Dezbaterile de la Curtea de Apel din jurul propunerii de arestare a patru inculpaţi din dosarul "Zoiosul" au scos la iveală mişmaşurile prin care un teren viran al Iaşului, situat în cea mai vânată zonă rezidenţială a Iaşului, a devenit o adevărată mină de aur pentru un grup de favoriţi ai municipalităţii. Unele "învârteli" sunt făcute atât de grosolan, încât procurorii spun că nu ar fi putut fi făcute decât cu larga complicitate a angajaţilor şi demnitarilor din Palatul Roznovanu.

Numele primarului Mihai Chirica sau cel al fostului viceprimar, actualul "city manager" Gabriel Harabagiu sunt lapidare, dar fără semnătura lor, în Iaşi nu se poate construi nici măcar un coteţ. De aceea, Harabagiu, responsabil direct de domeniul urbanistic ca viceprimar, este acuzat de fals intelectual şi abuz în serviciu. Chirica, "doar" de omisiunea sesizării. Scenariul creionat de procurori lasă loc unei întrebări: este Primăria sat fără câini sau edilii au închis deliberat ochii, dacă nu chiar au sprijinit prejudicierea avutului public?

Propunerea motivată a procurorilor, prin care aceştia au cerut marţi arestarea patronului cotidianului "Bună Ziua Iaşi", Claudiu Asimionesei, a inspectorului din cadrul Primăriei Victor Gavriluţă, a fostului arhitect-şef al municipiului, Alexandru Mustiaţă, şi a notarului Răzvan Ionuţ Costin prezintă un "grup infracţional organizat" compus din Asimionesei, mama acestuia şi avocata Irina Iacob, sprijinit atunci când era cazul de angajaţi şi demnitari ai Primăriei, ai Inspectoratului de Stat în Construcţii sau de notari. O simplă greşeală făcută de avocată într-un act în care este consemnată o adresă de sediu social ce nu exista încă, a reprezentat baza acuzelor de înşelăciune şi fals în înscrisuri aduse de procurori. De aici, iţă cu iţă, procurorii spun că au descâlcit tot ghemul unui prejudiciu de cel puţin 2 milioane de lei, reprezentând valoarea terenului, fără a se mai lua în calcul valoarea lipsei de folosinţă a acestuia.

Afacerea are punctul de plecare în urmă cu 16 ani

Povestea începe în 2005, când între Consiliul Local şi SC Delta Press Investment SRL, societate administrată de Violeta Asimionesei, a fost încheiat un contract de asociere în participaţiune. Muncipiul contribuia cu o suprafaţă de 1.351 mp, fosta terasă "Zoiosu" din Sărărie, pe care o atribuia în folosinţă firmei. Aceasta din urmă trebuia să construiască un sediu de firmă şi spaţii de cazare tip pensiune. O zecime din profitul anual al afacerii private, dar nu mai puţin de 4.000 de euro anual, urma să revină municipalităţii. Modalitatea prin care municipalitatea ar fi putut obţine un beneficiu maxim ar fi fost organizarea unei licitaţii pentru concesionarea terenului, dar asocierea în participaţiune nu este interzisă de lege.

Timp de cinci ani, asocierea nu a dus nicăieri, pentru că buruienile au continuat să crească netulburate printre crăpăturile betonului fostei terase. Ca urmare, Consiliul Local a cerut în 2011 rezilierea contractului, întrucât firma beneficiară nu făcuse niciun demers concret pentru demararea proiectului. Acţiunea în instanţă a fost însă respinsă, Delta Press Investment invocând faptul că Primăria nu-i eliberase certificatul de urbanism, deci nu se putea apuca de lucru. De ce însă firma nu ceruse ea însăşi în instanţă obligarea Primăriei la eliberarea acelui act, nu a mai întrebat nimeni, iar cererea de anulare a asocierii a fost respinsă. Culmea, firma intrase în insolvenţă din 2010, deci nu mai putea nici să înceapă proiectul în 2011, dar avocata societăţii nu a anunţat acest fapt magistraţii Tribunalului.

Actul care a atras atenţia procurorilor

Tot din 2010 ar data şi un act prin care Delta Press Investment şi-ar fi concesionat drepturile şi obligaţiile decurgând din asociere către altă firmă, Global Impex Distribution, administrată de Claudiu, fiul Violetei Asimionesei. Data actului este certificată de avocata Irina Iacob, doar că surse judiciare afirmă că actul este fals. În el este menţionată o altă adresă a sediului social al Delta Press decât cea existentă în 2010, adresă ce avea să devină reală abia în 2011, când Delta Press îşi schimbă sediul social. "Avocata Iacob comite o eroare gravă când acordă data certă, deoarece trece în act noul sediu al SC Delta Press Investment, schimbat ulterior încheierii contractului, fapt care ridică suspiciunea antedatării acestui contract. Pe de altă parte, dacă ar fi cesionat contractul la data indicată, acesta ar fi trebuit prezentat instanţei în procesul cu Primăria Iaşi, deoarece societatea cedentă nu ar mai fi avut calitate procesuală la acea dată", au menţionat anchetatorii. Actul avea să fie înregistrat în cartea funciară abia în 2016.

Pensiunea trebuia să fie ridicată de o firmă în faliment

Pe 29 septembrie 2014, Tribunalul Bucureşti dispune intrarea Delta Press în faliment. Totuşi, chiar a doua zi, Claudiu Asimionesei depune la Primărie o cerere pentru emiterea unui certificat de urbanism pentru construirea sediului de firmă şi a pensiunii pe terenul concesionat în 2005. După doar 10 zile, Primăria emite certificatul.

Obţinerea autorizaţiei de construire şi realizarea efectivă a construcţiei de către o firmă dizolvată nu mai erau posibile. O firmă intrată în faliment nu ar putea cumpăra nici măcar un hârleţ sau un sac de ciment. În scenă îşi face apariţia altă firmă din portofoliul familiei Asimionesei, Grafic Beta Invest. Conform unui act emis în 2013, Delta Press Invesment îi concesionase acesteia aceleaşi drepturi şi obligaţii pe care le-ar fi cedat în 2010 către Global Impex Distribution. Şi despre acest act, surse judiciare afirmă că este fals şi antedatat. "Prin utilizarea acestui înscris în relaţia cu Primăria Municipiului Iaşi sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de «fals în înscrisuri sub semnătură privată», înscrisul fiind datat în anul 2013, moment în care societatea SC Delta Press Investment SRL nu dispunea de dreptul de a-şi conduce activitatea, fiind în stare de insolvenţă", au apreciat surse judiciare.

Apare în ecuaţie o altă firmă falimentară

În 2016, Grafic Beta Invest solicită Primăriei extinderea obiectului contractului de asociere din 2005, pentru a se prevedea, pe lângă pensiune şi sediu de firmă şi "spitale, hoteluri, locuinţe colective, bloc de birouri". Al treilea termen al enumerării, "locuinţe colective" era în fapt cheia întregii afaceri, arătând intenţiile reale ale constructorului. Primăria respinge cererea, pentru că firma îi era necunoscută şi nu avea nicio legătură cu ea. În acest moment, Grafic Beta dispare din ecuaţie, dar intră Global Impex, cu actul datat 2010 prin care ar fi primit drepturile şi obligaţiile cesionate de Delta Press. În continuare, lucrurile au mers ceas.

Se pot rezerva apartamente la puţin timp după eliberarea certificatului de urbanism

În 2017, Consiliul Local aprobă un plan urbanistic zonal în favoarea Global Impex, vizând construirea unui sediu de firmă şi a unor spaţii de cazare tip pensiune, adică obiectul asocierii parafate în 2005. După o lună, se eliberează certificatul de urbanism. Peste doar o săptămână, la începutul lunii iulie, spun surse judiciare, pe site-ul www.sararie-residence.ro se şi anunţă posibilitatea rezervării de apartamente, în vederea cumpărării. Anunţul există şi astăzi, sub sloganul "aici se vinde calitate".

FOTO: Blocul construit în loc de pensiune

Anchetatorii susţin că s-au făcut multiple demersuri pentru mascarea diferenţei dintre angajamentele luate de firmă şi realitate, pentru a se crea imaginea unei respectări formale a legii. Deşi pe hârtie trebuia construită o pensiune, iar în realitate se ridica un bloc, Ministerului Turismului i s-a solicitat avizul pentru o variantă intermediară: 12 apartamente şi 8 garsoniere în regim de închiriere. Nici n-ar fi putut fi vorba de o pensiune, care conform normelor în vigoare, poate avea maxim 15 camere. "Din nou, inexplicabil, în ciuda documentelor avute la dispoziţie, Ministerul Turismului a acordat aviz pentru funcţionarea unor apartamente şi garsoniere în ansamblul lor, nu camere individualizate, al căror număr ar depăşi numărul prevăzut de legislaţia în vigoare", spun procurorii.

Apare semnătura primarului

Pentru ca noua construcţie să poată fi înscrisă în cartea funciară, erau necesare certificate de atestare a edificării construcţiei, pe stadii de execuţie. Un astfel de act a fost întocmit în vara anului 2018, fiind semnat de Mihai Chirica şi de trei funcţionari ai Primăriei, Gabriel Ghergheşanu, Victor Gavriluţă şi Raluca Andreea Mocanu. Actul confirma că se realizase 70% din construcţie, conform autorizaţiei. Se construia un bloc, Ministerul Turismului aprobase apartamente de închiriat, dar pe hârtiile Primăriei, se lucra în continuare la o pensiune.

După câteva luni, a fost autorizată supraetajarea construcţiei. În loc de birourile promise, aveau să fie realizate încă 5 apartamente. În final, aveau să fie 29. În primăvara anului 2019 a fost încheiat procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, care atesta că autorizaţiile şi proiectele tehnice au fost respectate. Comisia, în care îşi aveau reprezentanţi beneficiarul, Primăria şi Inspectoratul în Construcţii a constatat că pe Sărărie se construise o "pensiune" de toată frumuseţea. La acea dată, se semnaseră deja două antecontrate de vânzare a unor apartamente. În luna mai, a fost încheiat ultimul certificat de atestare a edificării construcţiei, semnat de viceprimarul Gabriel Harabagiu după ce Claudiu Asimionesei declarase pe proprie răspundere că imobilul nu este grevat de sarcini. Aceasta, deşi cele două antecontracte tocmai asta reprezentau, susţin anchetatorii. Culmea, la descrierea construcţiei se menţiona şi destinaţia acesteia: "construcţie locuinţă, având 29 spaţii individuale".

Dreptul de preemţiune este dat uitării

Odată ultimul act eliberat de Primărie, s-a trecut la afacerea propriu-zisă. La notariatul "Coste Ştefan şi Asociaţii" este autentificat actul de dezmembrare a imobilului în 29 de noi corpuri de proprietate distincte, adică apartamente, cu tot cu cotele-părţi din spaţiile comune şi teren. Anchetatorii arată că dezmembrarea s-a făcut "în ciuda contractului de concesiune (pensiunea turistică nu poate fi dezmembrată) şi fără consimţământul şi informarea Consiliului Local şi fără a respecta dreptul de preemţiune de care dispunea, aspecte pe care notarul public era obligat să le verifice".

Pe de altă parte, Codul administrativ interzice retransmiterea dreptului de folosinţă, dar acest amănunt a trecut nebăgat în seamă, în contractele de vânzare încheiate ulterior. Astfel, 14 apartamente au fost vândute. Funcţionarii de la Cadastru au notat actul de dezmembrare fără consimţământul proprietarului pentru stabilirea cotelor părţi asupra terenului care reveneau cumpărătorilor, arată surse judiciare.

În baza acestui film al acţiunii sunt vizate de acţiunea procurorilor 15 persoane, sub un noian de acuzaţii precum constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu sau fals intelectual. Ultimul pe listă este primarul Mihai Chirica. 

Primarul este acuzat de "omisiunea sesizării". Ce înseamnă?

Primarul Mihai Chirica a fost inculpat pentru "omisiunea sesizării". Fapta este definită în Codul penal ca fiind aceea prin care "funcţionarul public care, luând cunoştinţă de săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală" şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă. Procurorii au considerat practic că primarul a avut cunoştinţă de ilegalităţile derulate ani de zile sub egida Palatului Roznovanu, dar nu au probe suficiente pentru a proba implicarea sa directă. Semnătura lui Chirica apare doar pe un certificat de atestare a edificării construcţiei, act tehnic în care primarul are doar un rol formal, de confirmare a deciziei luate de funcţionarii aflaţi la faţa locului.

Chirica a precizat ieri că, dimpotrivă, ar fi sesizat organele de urmărire penală cu privire la nerespectarea contractului de asociere din 2005. "Am urmărit întotdeauna respectarea legii. Mai sunt multe de schimbat în Primărie, mai sunt în continuare angajaţi cu două feţe şi agende personale, mai sunt angajaţi implicaţi în acte de corupţie, iar în cazul unora am făcut personal plângeri penale. În speţa de ultimă oră care m-a pus într-o situaţie dificilă, acordul de asociere dintre Primărie şi o societate comercială datează din 2005, iar în toată această perioadă a fost verificat de către juriştii municipalităţii şi nu numai. Când am sesizat nereguli, am contribuit în mod direct la demonstrarea încălcării flagrante a gestionării derulării acelui acord şi am delegat misiunea denunţării acestor nereguli celor care, prin fişa postului, au această obligaţie şi care, iată, nu s-au achitat de ea", a comunicat primarul. Acesta nu a explicat însă de ce nu a luat nicio măsură administrativă pentru stoparea neregulilor pe care le-ar fi sesizat anchetatorilor.

Cititi si:Afacerea "Zoiosu" din Sărărie a explodat. Procurorii aruncă plasa la Primărie. Ce face Chirica?

Cititi si: Primarul Chirica, inculpat oficial în dosarul "Zoiosul"

Cititi si: Patronul BZI, printre cei patru reținuți în urma audierilor de la DIICOT

Cititi si: Asimionesei a zis ca face pensiune, dar s-a apucat de vândut apartamente. Cum a fost posibil

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pesedistul bun, pesedistul rău

Cătălin ONOFREI

Pesedistul bun, pesedistul rău

În viitor, se vor înmulţi cazurile în care înţeleptul Vasile se va contra cu ţăranul Marcel! 

Filmuletul zilei

opinii

Din ce în ce mai buni

Briscan ZARA

Din ce în ce mai buni

Ideea pensionării la 70 de ani mi se pare bună, însă doar ca idee, nu ca lege. Pentru că se ştie faptul că românii sunt extrem de buni la interpretarea oricărui text, fie el biblic, politic sau legislativ, şi vor fi în stare să scoată din asta ceva cu totul şi cu totul diferit decât ce s-a intenţionat, chiar pervers.

Glose la Eminescu

Nicolae TURTUREANU

Glose la Eminescu

* „E ochiul lui/ atotcuprinzător,/ scăldându-ne-n lumină/ preacurată.// Poeţi ce-au fost,/ poeţi ce au să vină,/ traşi pe a poeziei sale roată.”

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

Mihai DORIN

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

În vremea lui, Eminescu a fost de puţini înţeles, de unii iubit, de mulţi urât. Nimic nou sub soare. Să înţelegi un om care venea din adâncul timpului, de la „izvoarele veşnice” din care, vorba lui Iorga, se nutresc „naţiile şi secolele”, nu era la îndemână decât spiritelor alese. Iar acestea erau puţine, într-un timp anomic, în care regulile le făceau parvenţii, năimiţii, patrioţii de profesie, speculanţii „frazei”, adică ai vorbelor fără duh, învăţate pe de rost, pentru a camufla adevărul vieţii. Cronicarul acelui timp e perceput a fi Caragiale, întrucât râsu-plânsu are mai mare trecere decât tragicul eminescian. Cei doi se întâlnesc însă în pasiunea de a devoala adevărulşi a vitupera impostura.

pulspulspuls

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Of, of, că grele vremuri am mai ajuns să trăim la Iaşi, stimaţi telespectatori, încât iote că nu trec două zile şi iar ne năpădesc informaţiile pe surse toate una şi una despre dosarele mai marilor zilei, fie Mihăiţă, fie dom’ Costel. 

Caricatura zilei

City manager

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.