anunturi
grandchef
Bolta rece

Ruinele unui monument istoric din Iaşi nu trezesc interesul Ministerului Culturii

GALERIE
conac11conac 1conac 2conacrandari conac ceplenita (3)
 • conac11
 • conac 1
 • conac 2
 • conac
 • randari conac ceplenita (3)
- +

Senatorul Dan Lungu atrage atenţia cu privire la starea deplorabilă în care se află în acest moment conacul cronicarului Grigore Ureche de la Cepleniţa şi afirmă că monumentul a ajuns în această stare din cauza nepăsării autorităţilor, dar şi pentru că localnicii ar fura de acolo piatră şi cărămidă.

Contactat telefonic, primarul localităţii, Dumitru Laiu, afirmă că, într-adevăr, au fost cazuri în care localnicii ar fi luat piatră de acolo, însă în urmă cu 15-20 de ani, iar în prezent, nimeni nu s-a atins de monument. Primarul afirmă că depune toate eforturile pentru a demara acţiuni de reabilitare, însă se bazează pe proiectul de diplomă al unei studente la Arhitectură.

Senatorul ieşean Dan Lungu a atras atenţia în cursul zilei de ieri cu privire la starea în care se află monumentul de patrimoniu Ansamblul Cantacuzino-Paşcanu din comuna Cepleniţa, judeţul Iaşi.

Senatorul a adresat în acest sens şi o interpelare către ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu în care subliniază starea monumentului, dar şi faptul că nu au fost realizate lucrări pentru reabilitarea lui. De asemenea, potrivit senatorului, localnicii şi-ar dori salvarea monumentului, existând şi un grup public pe Facebook cu peste 200 de membri intitulat „Conacul Cantacuzino-Paşcanu trebuie reconstituit“.

Conacul şi curtea boierească de la Cepleniţa figurează pe Lista monumentelor istorice ale judeţului Iaşi, ele datând din anul 1835, când Iordache III Cantacuzino-Paşcanu a construit un conac în locul fostei curţi boiereşti a lui Nestor Ureche, tatăl cronicarului Grigore Ureche.

Proprietarii conacului şi curţii boiereşti s-au schimbat în decursul timpului, iar în perioada comunistă el a intrat în proprietatea statului, când a început şi degradarea lui. De asemnea, în 1984 conacul a fost afectat de un incendiu de proporţi care a accelerat şi mai mult degradarea, urmate de furturile de piatră şi cărămidă.

„Ce am găsit la Cepleniţa m-a întristat teribil, întrucât numai privind ruinele îţi poţi imagina grandoarea şi încărcătura istorică a acestui conac şi a întregii curţi. Nu îmi explic cum un monument de patrimoniu atât de important, deja clasat, parte din Lista monumentelor istorice, care ar fi trebuit să fie îngrijit de minister şi autorităţile subordonate, dispare treptat de sub ochii noştri - la propriu - căci oamenii, văzând că nimănui nu-i pasă de clădire, au început să fure piatră cu piatră şi cărămidă cu cărămidă din ea. Aştept cu interes răspunsul domnului ministru Gheorghiu şi sper ca împreună, alături de localnici şi de Primărie, să găsim urgent soluţii pentru a mai salva cât se poate din monument“, a precizat Dan Lungu.

În ceea ce priveşte reacţia primarului, acesta menţionează că depune toate eforturile pentru recondiţionarea monumentului, însă nu are nici fondurile necesare, iar orice acţiune este îngreunată de acordurile pe care trebuie să le primească de la autorităţi, precum Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi.

În acest sens, primarul a pus la dispoziţie şi un aviz semnat de Direcţia pentru Cultură în 2015 care răspundea la o solicitare venită de la primărie pentru punerea în valoare a monumentului.

În acel aviz, Direcţia pentru Cultură Iaşi recomanda reconstruirea, conservarea şi restaurarea arhitecturii existente şi solicita realizarea unei documentaţii cu expertiza ruinelor, subliniind că această documentaţie va fi întocmită de specialişti atestaţi de Ministerul Culturii, însă nu menţionează cine ar trebui să facă demersurile.

Primăria Cepleniţa nu are însă nici puterea financiară şi nici expertiza necesară pentru a demara lucrările.

Totuşi, primarul este optimist şi speră ca un proiect realizat în acest moment de o studentă la Arhitectură din localitate cu privire la recondiţionarea monumentului să fie un punct de plecare pentru un viitor proiect, proiect care să se bucure fie de o finanţare de la stat, fie prin intermediul unui ONG.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X