Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

RUJEOLA LA IAŞI: Tragedie cumplită. O fetiţă vaccinată a murit inexplicabil

GALERIE
rujeola vaccin
  • rujeola vaccin
- +

Al 50-lea deces la copil mic înregistrat la nivel naţional este al unei fetiţe din municipiul Iaşi. Micuţa, în vârstă de patru ani, a murit pe 23 aprilie după ce a stat internată prin mai multe spitale cu un diagnostic greşit. Rujeola, infirmată iniţial în mod inexplicabil la Institutul „Cantacuzino“, a fost confirmată de analize abia după deces, la necropsie. „Este o tragedie: fetiţa era vaccinată“, spun medicii. Micuţa a devenit astfel indirect victimă a proliferării virusului şi din cauza celor ce nu-şi vaccinează copiii.

Cel de-al 50-lea deces la un copil cu rujeolă, raportat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), s-a înregistrat în judeţul Iaşi. O fetiţă de patru ani, din municipiul Iaşi, a murit pe 23 aprilie, după o suferinţă de aproape o lună. Cazul micuţei este cu atât mai deosebit cu cât testele de sânge efectuate la Institutul „Cantacuzino“ din Bucureşti nu au confirmat observaţia iniţială a medicilor de rujeolă. Diagnosticul a fost pus post-mortem, după ce probele recoltate din plămân au arătat că micuţa a avut totuşi rujeolă. Potrivit conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, confirmarea de rujeolă a venit pe 25 aprilie, după necropsie. Cum a fost posibilă o astfel de eroare?

De la un spital la altul

Victima a fost spitalizată în ultima lună în două spitale: la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ şi la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“. În ambele unităţi medicale ieşene, diagnosticul pacientei, care era subnutrită, a fost de mononucleoză infecţioasă. „Fetiţa a fost internată de pe 29 martie până pe 4 aprilie la Pediatrie, cu diagnosticul de mononucleoză infecţioasă. Ea prezenta febră şi o erupţie atipică, şi un teren deficitar foarte sensibil: avea un indice ponderal de 0,68. De pe 4 aprilie pe 14 aprilie a stat acasă, cu febră şi erupţii. Pe 14 aprilie, mama o aduce la Spitalul de Boli Infecţioase şi i se pune diagnosticul de mononucleoză, fiind trimisă la Pediatrie“, a explicat dr. Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi. Conform medicului, mama şi fetiţa s-au internat iar la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ pe 19 aprilie, în stare şi mai gravă.

„Medicii de acolo s-au gândit şi la rujeolă, datorită faptului că nu ceda la tratament şi se complica din ce în ce mai mult. I s-au recoltat probe de sânge şi s-au trimis la Institutul Cantacuzino, la Bucureşti, dar au venit negative pentru rujeolă. Pe 23 aprilie, fetiţa a decedat, şi, dat fiind faptul că se ştia că rezultatele erau negative pentru rujeolă, pe certificatul de deces este trecută mononucleoza infecţioasă. Pe 24 i s-a făcut necropsia, s-a recoltat probă de pulmon, şi pe 25 s-a primit rezultatul pozitiv. A fost o dramă aici, pentru că fetiţa avea terenul deficitar, anemie, mononucleoză, indice ponderal foarte mic. Menţionez că fetiţa avea o doză de vaccin, făcută la 12 luni“, a mai specificat şeful DSP Iaşi. Prima doză de vaccin se face la 12 luni (acum la 9-12 luni), următoarea făcându-se la 5 ani sau intrarea la şcoală, deci fetiţa era vaccinată corect, ea fiind astfel victimă a proliferării virusului şi din cauza nevaccinării altora, dar şi ca urmare a problemelor sale conexe: anemie etc. Cât priveşte eroarea dată de Institutul „Cantacuzino“ la analize, aceasta rămâne deocamdată fără explicaţii.

Medic: „Vaccinaţi-vă copiii!“

Potrivit CNSCBT, în săptămâna 23-27 aprilie, în judeţul Iaşi s-au mai confirmat 22 de cazuri de rujeolă. Cele mai multe pe ţară s-au confirmat într-un judeţ vecin: la Bacău, 97 de cazuri noi. În total, în ţară, în ultima săptămână s-au confirmat 280 de cazuri de rujeolă. La Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“, numărul bolnavilor cu rujeolă se menţine ridicat, după cum a precizat managerul unităţii medicale. „În continuare, avem cazuri multe internate, cu confirmare sau cu observaţie de rujeolă. Cazurile cele mai complicate din judeţele vecine sunt spitalizate tot la noi, după transfer. Putem doar să le transmitem părinţilor să-şi vaccineze copiii“, a precizat profesorul Carmen Dorobăţ. Rujeola este o infecţie virală cauzată de virusul rujeolic. Simptomatologia se dezvoltă, de obicei, după opt zile de la expunerea la virus. Simptomele iniţiale cuprind febră, tuse persistentă, secreţii nazale, uneori diaree. Ulterior, apar pete mici de culare alb-gri în interiorul gurii, urmate de o erupţie cutanată. La nivel naţional, de la debutul epidemiei de rujeolă, s-au diagnosticat 12.648 de cazuri şi s-au înregistrat 50 de decese. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri