„Rusa? O limbă foarte melodică”. Limba rusă se studiază la Iași la cel mai înalt nivel. Ce planuri își fac studenții acestei secții?

duminică, 16 februarie 2025, 11:15
6 MIN

Rusia nu se bucură de simpatie la nivel global în contextul conflictelor politice și mai ales al recentului război din Ucraina. Dar interesul studenților din Iași pentru a studia limba rusă nu pare deloc unul neglijabil. În prezent, la Universitatea „Cuza” (UAIC), circa douăzeci și cinci de tineri învață limba rusă, fiind înscriși în cadrul Facultății de Litere, la specializarea „Limba și literatura modernă” (licență) sau „Limbi, literaturi și civilizații străine – Slavistică” (master).

Catedra de Rusă este una din cele mai vechi din Universitate, iar cei care aleg să studieze limba rusă pot să o combine cu oricare din limbile moderne studiate în cadrul Facultății (engleza, franceza, germana, italiana, spaniola), cu româna, latina sau cu literatura universală și comparată.

Ce învață studenții de la rusă

Conform site-ului dedicat specializării, în primul an de facultate studenții urmează cursuri intensive de „Limba rusă”, pe baza unor manuale adecvate și a materialelor audio și video din colecția catedrei, cursuri de „Cultură și civilizație”, de „Teorie și practică a limbii”, pentru ca, din semestrul II, să poată studia „Literatura rusă veche și a veacului al XVIII-lea și Istoria cinematografiei” din această țară.

În anul al II-lea, studenții frecventează cursul de „Istorie a literaturii ruse”, prin studierea operei unor scriitori cunoscuți în întreaga lume, Pușkin, Gogol, Turgheniev, Dostoievski și Tolstoi, pot alege din pachetul de cursuri opționale („Limbă și comunicare”, „Literatură și cultură”, „Limbă și societate”, „Literatură și istorie” etc.) ori deprind tainele gramaticii, urmând cursul și seminarul de Morfologie a limbii ruse.

În ultimul an de licență, cursurilor de limbă și literatură studiate li se adaugă elemente de culturologie, de istorie propriu-zisă și de istorie a limbii, seminarii opționale de traducere din diverse sfere, inclusiv politică și economică, ori seminarii de interpretariat. Se vor studia textele unor autori precum Cehov, Bulgakov, Pasternak, Ahmatova, Brodski, Șolohov, Soljenițîn ș.a., dar și contextul politic și social în care au putut fi create mari capodopere, rolul pe care l-a avut într-un regim totalitar literatura de sertar, cea „samizdat” ori „tamizdat”.

 Motivele pentru care au ales rusa

Este cert că o diplomă în limba rusă reprezintă o investiție rară, având în vedere climatul geopolitic actual și transformările economice, sociale și politice din Europa și din lume. Dar, totuși, ce i-a determinat pe acești studenți să aleagă studiul limbii ruse și ce planuri de viitor au, în contextul în care învățarea acestei limbi este adesea considerată o provocare, nu doar pentru români. Spre exemplu, literele alfabetului chirilic arată diferit, sau pot avea pronunții neașteptate. De exemplu: „Н” se pronunță „N”’; „Р” se pronunță „R”, „В” se pronunță „V”.

Pe cursanți i-am întâlnit chiar după ce au susținut examenul de la „Cultura civilizației ruse”.

„Am ales să studiez limba rusă deoarece am vorbit-o și acasă. Eu sunt din Galați, mă trag din neam de lipoveni. Vorbind acasă rusa, m-am gândit că ar fi o oportunitate bună, nevorbind atât de corect gramatical, să vin să studiez de la zero. De asemenea, mi-a plăcut foarte mult și literatura, întotdeauna m-a atras cea rusă, fiind expusă și acasă. Cel mai mult din familie a venit interesul acesta pentru rusă. M-am interesat înainte și de catedra de slavistică, iar nefiind o limbă prea comună am văzut-o ca un avantaj să studiez, să știu limba rusă, să devin profesor, mai ales că în zona asta mai sunt școli unde se predă limba rusă”,  a declarat Elena Nichiforov, studentă în anul I.

Și colega sa, Alexandra Zaporojan, basarabeancă de origine, a fost atrasă de literatură, dorind să devină tot profesor. Cadrele didactice de limba rusă sunt căutate în universități, școli internaționale sau cursuri private. În plus, limba rusă poate fi o resursă valoroasă pentru cercetători în domenii precum istoria, literatura sau științele politice.

„Eu știu rusă deoarece orașul meu este foarte rusificat, vorbesc de Bălți.  Acolo foarte mult am vorbit în rusă și am și citit foarte mult rusă. Așa că rusa o știu, istoria e altă poveste. Și gramatica e destul de dificilă. Am vrut să intru mai mult în lumea literaturii ruse și literaturii române, fiindcă am a doua specialitate română, am vrut să le perfecționez într-un fel. Aș putea să încerc să fiu și profesoară, sau cu cărțile, traduceri…”, a spus aceasta.

Robert nu este nici lipovean, nici basarabean: e doar pasionat de rusă

Robert Bălan nu este nici lipovean, nici basarabean. E din Bârlad și a ales rusa atât pentru limbile slavice, cât și pentru pasiunea de a scrie. Apoi, cu toate că e „boboc”, consideră că rusa e o limbă melodică.

„Sunt din Bârlad, dar locuiesc aici, în Iași. Am viză de flotant. Am ales rusa deoarece e o materie, un domeniu care mă interesează. Îmi place cultura și îmi plac limbile slavice, am o atracție pentru ele și de asta vreau să învăț cât mai multe limbi slavice. Scriu poezii în mare parte, dar și anumite monologuri.

M-au interesat limbile străine pentru că obișnuiam și încă obișnuiesc să comunic foarte mult cu persoane din străinătate. Întâlnesc oameni care cunosc multe limbi. Am ales să învăț și eu mai mult decât doar engleza, ca să înțeleg mai multe culturi. În ceea ce privește rusa, momentan sunt începător. Mi se pare o limbă foarte melodică, deși nu o să fie mulți de acord cu mine că e o limbă melodică. Îmi aduce aminte de o perioadă arhaică, tocmai poate pentru asocierea cu Basarabia și cu modul în care basarabenii vorbesc. Cursurile nu sunt foarte grele, în schimb ar trebui să participăm la toate ca să putem învăța, pentru că e un efort intensiv pe care trebuie să-l facem și uneori nu este destul timp să învățăm la facultate. Sunt multe persoane care mai și muncesc sau au și alte probleme și nu au timp să învețe. Și atunci cursurile sunt cea mai bună metodă. Cu timpul, mi-aș dori să devin traducător, cel puțin ca o metodă de a câștiga existența până când reușesc să public lucrările pe care le-am scris”, a subliniat tânărul.

Oportunități de carieră

Pe lângă variantele prezentate anterior de studenți, cunoașterea limbii ruse deschide numeroase oportunități de carieră atât la nivel național, cât și internațional. Rusia este o putere importantă în domenii precum energie, comerț etc., iar limba rusă este una dintre cele mai vorbite limbi din lume, având un rol important în Europa de Est, Asia Centrală și chiar în organizații internaționale. Iată câteva exemple de domenii și oportunități:

– Comerț și afaceri internaționale: Companii din România și alte țări europene colaborează frecvent cu parteneri din Rusia, Ucraina, Belarus sau alte țări din spațiul ex-sovietic. Poziții precum manager de relații internaționale, specialist import-export sau consultant de afaceri sunt foarte căutate pentru cei care cunosc limba rusă.

– Turism și ospitalitate: Un număr semnificativ de turiști ruși vizitează România (stațiuni montane, litoralul Mării Negre sau zone culturale precum Brașov sau București); ghidurile turistice, agenții de turism și personalul hotelier care cunosc rusa au un avantaj competitiv.

– Mass-media și comunicare: Jurnaliști, redactori și specialiști în comunicare pot beneficia de cunoașterea limbii ruse pentru a lucra în publicații sau agenții care se ocupă de știri din Rusia și țările vecine.

– Diplomație și administrație publică: Ministerul Afacerilor Externe, ambasadele și consulatele din România angajează frecvent experți în relații internaționale care cunosc limba rusă. Limba rusă este utilă și în organizații de cooperare regională, cum ar fi OSCE.

– Companii multinaționale și corporații: Marile corporații internaționale, precum Gazprom, Lukoil, Rosneft sau companii europene și americane care colaborează cu spațiul CSI (Comunitatea Statelor Independente) au nevoie de specialiști care cunosc rusa; poziții în vânzări, logistică, marketing sau management de proiect sunt frecvent disponibile.

– Organizații internaționale: Limba rusă este una dintre limbile oficiale ale mai multor organizații globale, precum ONU, UNESCO, OSCE și Interpol; pozițiile includ interpreți, traductori, specialiști în relații internaționale sau coordonatori de proiecte.

– Industria energiei și resurselor naturale: Rusia este un lider global în exportul de petrol, gaze naturale și alte resurse, oportunitățile în acest sector includ poziții în companii energetice, minerit sau transporturi.

O limbă încă utilă în multe țări

Limba rusă este vorbită de peste 250 de milioane de oameni, fiind încă utilă în Europa de Est, Asia Centrală și chiar în Israel, SUA sau Germania, unde există comunități mari de vorbitori.

Țările din spațiul ex-sovietic oferă numeroase oportunități economice și de dezvoltare. Limba rusă este considerată o limbă de interes strategic în multe țări, oferind un avantaj în carierele din securitate, relații internaționale și afaceri. (Andreea TIMOFTE)

Etichete: limba rusa, uaic iasi

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii