Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Rusia declanşează războiul economic. Mai întâi, s-a legat de alimente

Premierul Rusiei a anunţat "interdicţie totală" pentru majoritatea produselor alimentare din Europa şi SUA.

GALERIE
medvedev
  • medvedev
- +

Rusia a decretat o "interdicţie totală" pentru majoritatea produselor alimentare provenind din ţările europene şi din Statele Unite, ca răspuns la sancţiunile occidentale împotriva Moscovei, a anunţat joi premierul rus Dmitri Medvedev, citat de AFP.

Această interdicţie se referă la carne de vită, porc, pasăre şi peşte, precum şi la brânză, lapte, legume şi fructe provenind din Statele Unite, Uniunea Europeană, Australia, Canada şi Norvegia. Interdicţia va putea fi ridicată însă dacă "partenerii noştri vor da dovadă de o abordare constructivă", a declarat Medvedev într-o intervenţie televizată. "Toate aceste măsuri nu sunt decât un răspuns (la sancţiunile occidentale, n.red.). Noi nu vrem o astfel de evoluţie a situaţiei. Nu există nimic pozitiv în sancţiuni", a continuat el. "Sper sincer că pragmatismul economic va prevala în faţa considerentelor politice stupide în cazul partenerilor noştri şi că se vor gândi să nu izoleze sau să sperie Rusia", a adăugat premierul. În plus, embargoul nu se referă la alimentele pentru bebeluşi şi cetăţenii ruşi vor putea în continuare să cumpere din străinătate, deşi orice tentativă de a profita de situaţie pentru a revinde produsele interzise va fi "aspru pedepsită". Lista completă a produselor supuse embargoului a fost publicată pe site-ul de Internet al Guvernului.  "Chiar şi în aceste condiţii, suntem convinşi că vom reuşi să întoarcem situaţia în favoarea noastră", a declarat Dmitri Medvedev, promiţând să "împiedice creşterea preţurilor" şi "să elibereze standurile pentru producătorii interni".  "O astfel de şansă - o ocazie unică de a ne deschide şi dezvolta industria destinată substituirii importurilor - nu poate fi neglijată", a adăugat el. Premierul rus a ameninţat că va interzice survolarea teritoriului rus de către avioanele companiilor aeriene care efectuează curse între Europa şi Asia via Siberia, cea mai scurtă rută, în replică la sancţiunile occidentale impuse Rusiei, relatează AFP.

 
 
Cum a reacţionat UE
 
 
În replică, Uniunea Europeană a anunţat ieri că îşi rezervă "dreptul de a adopta măsuri" împotriva Moscovei, după decizia "clar politică" a autorităţilor ruse de a interzice pentru un an majoritatea produselor alimentare provenind din Europa şi Statele Unite, relatează AFP. "După evaluarea completă de către Comisia Europeană (CE) a măsurilor luate de Federaţia Rusă, ne rezervăm dreptul de a adopta măsurile adecvate", a afirmat Frederic Vincent, un purtător de cuvânt al CE.
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri