anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 19.08.2022

Rusia devansează Marea Britanie şi devine al doilea producător de armament din lume

GALERIE
fabrica armament
 • fabrica armament
- +

Rusia a devenit al doilea producător de armament în 2017, depăşind Regatul Unit, potrivit unui raport publicat luni de Institutul Internaţional de Ceretare a Păcii de la Stockholm (SIPRI), potrivit căruia Statele Unite îşi păstrează primul loc detaşat, şi în care Franţa se clasează a patra, relatează AFP.

 

”Întreprinderile ruse înregistrează o creştere semnificativă a vânzării de armament începând din 2011”, precizează cercetătorul Siemon Wezeman, citat într-un comunicat. Industria armamentului rus reprezenta în 2017 9,5% din vânzările primilor 100 de producători mondiali. Cifra sa de afaceri atingea 37,7 miliarde de dolari (33 de miliarde de euro), în creştere cu 8,5% faţă de 2016, potrivit raportului.

”Acest lucru este în corcondanţă cu creşterea cheltuielilor Rusiei în privinţa achiziţionării de armament în vederea modernizării forţelor sale armate”, precizează cercetătorul SIPRI. În septembrie, Moscova a efectuat cele mai vaste manevre militare din istoria sa în Orientul Mijlociu, denunţate de NATO drept o repetiţie a unui ”conflict de mare amploare”.

AMERICANII VÂND 57% DIN ARMAMENT

Regatul Unit, care ocupa locul doi în clasament începând din 2002, a trecut pe locul trei (9% din producţia mondială). Franţa îşi păstrează locul patru cu 5,3% din producţie. Statele Unite rămân devensat în frunte.

Numai industria americană de armament reprezenta 57% din totalul vânzărilor la nivel mondial în 2017, iar 42 de întreprinderi americane se aflau în top 100, cu o cifră de afaceri cumulată de 226,6 miliarde de dolari.

”Întreprinderile americane benefiau în mod direct de cererea constantă de armament a Departamentului american al Apărării”, a precizat Aude Fleurant, directoarea progranului de cercetare cu privire la armament şi cheltuieli militare.

O PIAŢĂ ÎN CREŞTERE DE TREI ANI

Institutul subliniază, de asemenea, că vânzările întreprinderilor turce au crescut cu 24% în 2017, reflectând ”ambiţiile Ankarei de a-şi dezvolta industria armamentului cu scopul de a răspunde unei creşteri tot mai mari de armament şi de a deveni mai puţin dependentă de furnizori străini”, potrivit altui cercetător SIPRI, Pieter Wezeman. Studiul nu ia în considerare China - de unde nu există date disponibile, notează SIPRI.

Institutul notează, de asemenea, o creştere cu 2,5% a vânzărilor efectuate de primele 100 de întreprinderi producăroare de armament din lume în decurs de un an, care au atins astfel suma de 398,2 miliarde de dolari. Anul 2017 este al treilea an consecutiv în care ele înregistrează creşteri. Vânzările primilor 100 de producători mondiali de armament au crescut cu 44% faţă de nivelul din 2002.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Reformă? Ce fel de reformă?

Alexandru CĂLINESCU

Reformă? Ce fel de reformă?

În ce mă priveşte sunt sceptic, nu în ultimul rând din cauza persoanei care se află acum în fruntea ministerului. Sorin Cîmpeanu e o marionetă care se complace în insignifianţă. Fără coloană vertebrală, a servit drept unealtă obedientă mai multor partide. (...) Vorbeşte ca un robot, înşiră platitudini după platitudini. Este, cu siguranţă, omul cel mai puţin potrivit să reformeze învăţământul românesc.

opinii

Am fost la Gânju…

Nicolae TURTUREANU

Am fost la Gânju…

Un text „Sfâşietor - jurnalul unui artist care ştia că moare”, scris de Emilia Chiscop şi reluat de ZDI, după 20 de ani, mi l-a repanotat, pe simeza memoriei, pe redutabilul artist al penelului, Ioan Gânju. Mi-am amintit că şi eu „Am fost la Gânju”, dar cu încă vreo două decenii înainte, când „alte glasuri, alte încăperi” îşi etalau rezonanţele. Reiau, aici şi-acum, textul apărut la rubrica mea din ZDI, reprodus ulterior, sub genericul „Figuri. Legende”, în volumul „Cronice şi... anacronice” (Junimea, 2017).

Om câine

George PLEȘU

Om câine

Fără să ofer spoilere care să strice plăcerea celor care vor decide să-l vadă din 16 septembrie, când intră în cinematografe, spun doar că povestea creşte ca intensitate cu fiecare secvenţă până ajunge la paroxism, iar finalul deschis te face să pleci cu întrebări care revin şi-n zilele de după vizionare. Din ce-mi aduce la suprafaţă memoria afectivă, e probabil cel mai bun debut de la „Marfa şi banii” (2001) a lui Cristi Puiu.

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

pulspulspuls

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

Ehehei, dragii moşului, apăi să ştiţi voi aicea că cele mai interesante cotonogeli politice sunt, cum v-am mai spus noi şi cu alte ocazii, alea care au loc pe sub masă, când loviturile se aplică cu bombeul direct la ouşoarele sau fluierul piciorului adversarului, şi când icniturile şi gemetele sunt pe înfundatelea, ca să nu te dai de gol. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.