anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Rusia recunoaşte ”greşeli” în timpul mobilizării parţiale a lui Putin în Ucraina

GALERIE
image-2022-09-23-25806124-41-mobilizare-rusia
 • image-2022-09-23-25806124-41-mobilizare-rusia
- +

Autorităţile ruse primit să repare ”erori” comise în cadrul mobilizării decretate de către preşedintele rus Vladimir Putin în războiul rus din Ucraina, în urma convocării unor persoane scutite - care au depăşit vârsta, bolnave sau din alte motive -, care a provocat un val de indignare, relatează AFP.

Vladimir Putin sublinia miercuri, când a anunţat această ”mobilizare parţială” a rezerviştilor în Ucraina, că numai persoane cu experienţă militară sauu competenţe ”pertinente” vor fi chemate să se ducă la război.

Însă mai multe cazuri ale unor persoane care au depăşit vârsta luptei, bolnave sau scutite din alte motive au provocat un val de indignare pe reţele de socializare, punând autorităţile într-o situaţie stânjenitoare şi de îngrijorare.

”CAZURI IMPROPRII DE MOBILIZARE”

În regiunea Volgograd (sud-vest), un militar pensionar, în vârstă de 63 de ani, care suferă de un diabet grav şi probleme cerebrale a fost trimis la un centru de antrenament la care a fost convocat, potrivit autorităţilor.

În aceeaşi regiune, directorul unei mici şcoli rurale, Aleksandr Faltin, în vârstă de 58 de ani, a primit ordinul de mobilizare, în pofida faptului că nu a făcut armata. După ce fiica sa a publicat o înregistare video pe reţele de socializare, foarte repostat, acesta s-a putut întoarce acasă.

Preşedinta Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, Valentina Matvienko, a mustrat sec autorităţile regionale care supervizează mobilizarea - o recunoaştere neobişnuită a unor disfuncţionalităţi.

”Cazuri improprii de mobilizare (...) provoacă discuţii animate în societate şi pe reţele de socilizare”, deplânge ea într-un comunicat postat pe Telegram.

”Unii consideră, se pare, că este mai important să-şi prezinte raportul rapid decât să îndeplinească corect o misiune importantă pentru stat. Asemenea excese sunt absolut inacceptabile”, spune ea.

”Faceţi în aşa fel încât mobilizarea parţială să fie făcută cu respectarea totală a criteriilor anunţate. Şi fără să comiteţi o singură greşeală”, ordonă ea.

”SUBMINAREA ÎNCREDERII”

Aceste derive sunt un nou exemplu al dificultăţii organizării încă de la început a ofensivei Rusiei în Ucraina.

Sâmbătă, Ministerul rus al Apărării a anunţat înlocuirea celui mai înalt gradat însărcinat cu probleme logistice cu generalul Mihail Mizinţev, un nume greu în Statul Major rus.

Autorităţile prezintă mobilizarea unor persoane scutite drept nişte cazuri izolate, însă declaraţiile lor trădează o îngrijorare faţă de indignarea cu care le răspunde o parte a populaţiei.

Sâmbătă, preşedintele Consiliului Drepturilor Omului de la Kremlin, Valeri Fadeiev, l-a îndemnat pe ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu ”să rezolve în mod urgent problemele” constatate de la începutul mobilizării, pentru a nu ”submina încrederea populaţiei”.

El a citat exemplele a 70 de bărbaţi cu familii şi copii numeroşi mobilizaţi în Republica rusă Bureatia, în Siberia de est, şi ale unor infirmiere şi moaşe fără vreo experienţă militară din regiunea Sverdlovsk, în Ural, convocate ”sub ameninţarea unor proceduri judiciare” în caz de refuz.

Valeri Fadeiev i-a criticat, de asemenea, pe cei care ”înmânează ordine de mobilizare la ora două noaptea, ca şi cum ne-ar lua pe toţi drept nişte (dezertori)”. Această metodă creează o ”nemulţumire”, a avertizat el.

”PRELUAREA PERSONALĂ, ÎN MÂNĂ, A CERERILOR LOCUOTORILOR”

În această situaţie, guvernatorii regiunilor Vladimir, în apropiere de Moscova, şi Leningrad (nord-vest) au promis ca persoanele mobilizate ”din greşeală” să se întoarcă acasă.

Guvernatorul din leningrad, Aleksandr Drozdenko, a cerut duminică şefilor districtelor din regiunea sa ”să primească personal, în mână, cererile locuitorilor şi să se ocupe de fiecare dosar”.

Mai mulţi studenţi au acuzat că au fost convocaţi, în pofida faptului că autorităţile au promis că ei vor fi scutiţi.

Sâmbătă seara, Vladimir Putin a semnat un decret care prevede o scutire a tuturor celor care studiază în universităţi sau şcoli de formare profesională de stat.

Altă situaţie contoversată priveşte cazul manifestanţilor împotriva ofensivei ruse în Ucraina, care au primit ordinul de mobilizare în timpul arestului.

Kremlinul a declarat că nu vede nimic ”ilegal” în asta.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Alexandru LĂZESCU

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Chiar şi în această perioadă de criză economică severă valorile culturale vor ocupa un rol tot mai proeminent în disputele politice şi electorale din spaţiul occidental.

opinii

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Nichita DANILOV

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Da, istoria o scriu învingătorii, dar o scriu şi istoricii. Uneori chiar şi poeţii. Şi când spun aceasta, gândul îmi zboară la Homer. Poate că nici aheii, nici troienii nu a fost atât de viteji pe câmpul de luptă cum apar în scrierile sale. Homer a prezentat faptele prin prisma sa poetică. De aici şi toată grandoarea şi măreţia ce sfidează veacurile.

Despre competitivitatea digitală a României

Ciprian IFTIMOAEI

Despre competitivitatea digitală a României

Ţara noastră rămâne în urmă pentru mai mulţi indicatori din categoria „capitalul uman”, având un nivel foarte scăzut de competenţe digitale de bază în comparaţie cu media UE. În ceea ce priveşte aspectele pozitive menţionate în Raportul DESI faţă de România se remarcă poziţiile înalte privind proporţia de femei specialişti în TIC la angajare (locul 2) şi absolvenţi TIC (locul 4) în UE-27.

Porumbeii şi planeta

Michael ASTNER

Porumbeii şi planeta

Mă duc la cumpărături. Ajuns la intersecţia Lidl - Policlinica Galata, văd o femeie mai în vârstă care tocmai se pregătea să hrănească... porumbeii. Care porumbei, zeci, poate chiar sute (s-a format un stol uriaş în zonă, stol ce acum câţiva ani nu exista), evident că au început să coboare şi să se adune pe terenul viran dintre trotuar şi gardul Policlinicii. 

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.