Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Stare de încordare maximă din cauza scutului antirachetă de la Deveselu

Rusia scrâşneşte din dinţi cu arma la ochi şi mâna pe trăgaci

GALERIE
Scut Deveselu MAPN
  • Scut Deveselu MAPN
- +

Oficial rus: Sistemul antirachetă din România este îndreptat împotriva Rusiei. Financial Times relatează, în acest context, că Rusia consolidează prezenţa militară în zona Mării Negre, pe fondul pasivităţii NATO. SUA folosesc ţările est-europene ca "instrument" contra Rusiei, consideră un analist polonez.

Elementele antirachetă NATO instalate în România sunt îndreptate împotriva Rusiei, acuză Aleksei Puşkov, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei de Stat, criticând declaraţiile secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. "Jens Stoltenberg a declarat că sistemul antibalistic din România nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci ar viza ameninţări abstracte. Aceste declaraţii înseamnă un lucru: este îndreptat împotriva Rusiei", a transmis Aleksei Puşkov prin Twitter, conform Sputnik Italia. În cursul vizitei în România, Jens Stoltenberg a declarat că sistemul antirachetă NATO are scop pur defensiv şi nu vizează contracararea arsenalului nuclear rus. "Capacităţile pe care le-am dezvoltat sunt pur defensive. Acest lucru este important. Acest amplasament din România, la fel ca şi caşi cel din Polonia, nu sunt îndreptate împotriva Rusiei", a spus secretarul general NATO. Planul NATO de instalare a unor elemente antibalistice în România şi Polonia reprezintă o sursă de tensiuni cu Moscova. Rusia consideră că sistemele militare sunt îndreptate împotriva sa, deşi Alianţa Nord-Atlantică a dat asigurări că sunt vizate capacităţile balistice ale unor ţări precum Iranul şi Coreea de Nord. Sistemul antirachetă instalat de Alianţa Nord-Atlantică în România este o "ameninţare" pentru Rusia, a anunţat Kremlinul, avertizând că Rusia va lua măsuri pentru a se apăra. "Noi am spus de la bun început că sistemul antirachetă (din România - n.red.) reprezintă o ameninţare pentru Rusia. La început au fost explicaţii ample referitoare la potenţiale ameninţări balistice din partea Iranului. (...) Trebuie să vă amintesc că preşedintele Vladimir Putin a întrebat de mai multe ori împotriva cui este îndreptat acest sistem", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei. "Nu se pune întrebarea dacă Rusia va lua sau nu măsuri; este clar că sunt luate măsuri pentru menţinerea securităţii Rusiei la nivelul adecvat", a spus Peskov.
 
Lacul rusesc
 
Rusia a consolidat, în ultimii ani, prezenţa militară în zona Mării Negre, pe fondul pasivităţii Alianţei Nord-Atlantice, comentează ziarul Financial Times citându-l pe preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a avertizat NATO că Marea Neargă riscă să devină "lac rusesc". "Cu două luni înaintea summitului NATO de la Varşovia, multe state membre ale Alianţei sunt îngrijorate că Rusia îşi extinde prezenţa militară asupra întregii regiunii a Mării Negre", notează FT într-un articol intitulat "Ambiţiile militare ale Rusiei fac valuri în Marea Neagră". Editorialiştii FT Sam Jones şi Kathrin Hille menţionează declaraţii făcute acum câteva zile de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. "I-am spus secretarului general NATO Jens Stoltenberg: «Sunteţi absenţi de la Marea Neagră, care aproape a devenit lac rusesc. Dacă nu se iau măsuri acum, istoria nu ne va ierta»", a declarat Recep Erdogan. În ultimele luni, Comitetul militar NATO a atras atenţia în legătură cu stategia Rusiei de a limita accesul navelor şi avioanelor militare în Marea Neagră. Conform FT, Rusia are planul de a instala în zona Mării Negre sisteme de rachete Kalibr care pot atinge ţinte în Egipt, Lituania, Italia, Austria şi Polonia.
 
O poziţie neortodoxă
 

Statele Unite se folosesc de proiectul sistemului antirachetă pentru atingerea obiectivelor geopolitice, iar ţările est-europene sunt doar "un instrument" al Washingtonului, afirmă analistul polonez Mateusz Piskorski, directorul Centrului European pentru Analize Geopolitice, citat de Sputnik. Statele Unite se folosesc de iniţiativa instalării elementelor antirachetă NATO în România şi Polonia pentru atingerea "obiectivelor geopolitice", a declarat Mateusz Piskorski într-un interviu acordat Sputnik. "Ţările central şi est-europene sunt doar un instrument care ajută Washingtonul să înconjoare Rusia dinspre Vest. Sigur că se folosesc şi de alte state situate la frontierele Rusiei pentru a limita iniţiativele ruse de integrare la nivel regional", apreciază analistul polonez. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri