Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Rusii, disperati dupa zecile de miliarde de euro pierdute in Cipru. Umbla acum dupa avocati

GALERIE
Bank of Cyprus
  • Bank of Cyprus
- +

Companiile şi băncile din Rusia cu depozite în Cipru analizează deschiderea unor procese împotriva statului cipriot şi a instituţiilor de credit locale, pentru a-şi recupera pierderile mari cauzate prin acordul de ajutor extern al ţării cu zona euro.

Avocaţii parcurg cu atenţie tratatele internaţionale ale Ciprului pentru a găsi o strategie de atac, însă va fi greu de construit un caz, scrie CNBC.

Deponenţii din băncile cipriote se confruntă cu pierderi mari pentru sumele care depăşesc nivelul garantat de 100.000 de euro.

Astfel, deponenţii de la cea mai mare bancă a ţării, Bank of Cyprus, ar putea pierde 40% din sumele mai mari de 100.000 de euro, în timp ce la Cyprus Popular Bank (Laiki), pierderea ar putea ajunge la 80%, iar banii rămaşi să fie recuperaţi în mai mulţi ani.

Laiki va fi închisă, în timp ce Bank of Cyprus va fi restructurată şi va prelua o parte din depozitele bancare ale Laiki. Banii luaţi din depozitele mari de la cele două bănci vor fi folosiţi pentru a acoperi costurile restructurării sectorului bancar.

"Merită o încercare, dar nu va fi uşor, nu va fi un proces de o singură înfăţişare, chiar dacă acţiunea pare a fi o expropriere", a declarat Andrei Goltsblat, partener la firma de avocatură Goltsblat BLP din Moscova.

Ar putea exista baze pentru a da în judecată Cipru sau băncile cipriote, afirmă avocaţi contactaţi de persoane care vor să-şi recupereze banii.

"Oamenii sunt frustraţi şi încearcă să găsească o modalitate de a-şi scoate banii din Cipru", spus Goltsblat, adăugând că un client din Rusia şi un cetăţean rus rezident în Cipru au contactat firma pentru a-şi evalua opţiunile.

Firma britanică de avocatură PCB Litigation afirmă că trei bănci cu legături cu Rusia s-au interesat de posibile acţiuni în instanţă.

"Am fost contactaţi şi monitorizăm situaţia, urmând să discutăm când avem noi informaţii", a spus Steven Philippsohn, partener la PCB Litigation.

Analiştii consideră că ruşii ar putea avea depozite de mai multe zeci de miliarde de dolari în băncile din Cipru.

În timp ce toate depozitele sunt garantate până la limita de 100.000 de euro, tot ce depăşeşte acest nivel poate înregistra pierderi foarte mari. Angajarea unei firme de avocatură ar putea diminua pierderile.

"Dacă deschizi un proces, vor fi îngrijoraţi şi posibil vor dori să ajungă la un acord mai favorabil decât situaţia în care nu ai fi făcut nimic. Ar putea exista, de asemenea, şi şansa de a recupera banii", a declarat Philippsohn.

Şansele de succes sunt însă reduse, după ce Cipru a renunţat la taxarea depozitelor în schimbul unei restructurări a sectorului bancar, în urma căreia deponenţii vor primi în contul pierderilor acţiuni la banca nou formată.

Dacă cele mai mari două bănci din Cipru sunt pur şi simplu lăsate "să moară, fără o taxă pe depozite bancare nu va exista nicio posibilitate în justiţie", a spus avocatul de la Goltsblat BLP din Moscova.

Conform planului actual, depozitele nu vor fi confiscate direct, ci vor fi preschimbate pentru acţiuni într-o bancă "solidă", a declarat Vladimir Gidirim, partner la Ernst & Young Moscova.

"Nu este o expropriere totală. După un an acţiunile ar putea valora mai mult decât depozitul iniţial. Deponenţii ruşi care au avut de suferit de pe urma acţiunilor autorităţilor cipriote ar putea, teoretic, deschide procese, dar nu văd o motivaţie consistentă pentru o astfel de acţiune", a spue el.

Una dintre opţiuni ar fi utilizarea tratatelor de protejare a investiţiilor pe care Cipru le are în vigoare cu alte ţări, unde firmele păgubite ruseşti sunt prezente.

O a doua opţiune ar fi acţionarea în instanţă în baza legislaţiei internaţionale, prin intermediul Curţii Internaţionale de Justiţie. Un caz ar trebui, însă, deschis de Rusia în numele cetăţenilor săi.

De asemenea, un păgubit ar putea argumenta, într-un tribunal din Cipru sau altă ţară UE, că restricţiile asupra liberei circulaţii a capitalului contravin legislaţiei UE, afirmă Thomas Keane, cofondator al firmei cipriote de avocatură Keane Vgenopoulou & Associates.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri