Ruşinea asfaltărilor: Şoseaua Naţională: De luni de zile nu vezi ţipenie de om pe şantier
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 14.05.2021

Ruşinea asfaltărilor: Şoseaua Naţională: De luni de zile nu vezi ţipenie de om pe şantier

GALERIE
sosea
  • sosea
- +

Ce „motive“ invocă Primăria pentru o lucrare începută în aprilie 2017. Locatarii din zonă se chinuie, praful se ridică, firmele îşi încasează banii, ba mai mult, primesc şi „bonusuri“.

Şoseaua Naţională arată ca după bombardament. La şase luni de la finalizarea lu­crărilor la reţelele de termoficare, şantierul a fost abandonat şi nu s-a intervenit încă pentru asfaltarea străzii cu toate că există un contract încheiat în acest sens.

Oficialii Primăriei invocă probleme la stratul-suport al străzii care a fost afectat de lucrările din subteran mai mult decât era prevăzut iniţial. Astfel, spune viceprimarul Gabriel Harabagiu, trebuie recalculate anumite cantităţi de materiale ce vor fi folosite, ceea ce va duce şi la înche­ierea unui act adiţional cu executantul luc­rărilor de asfaltare (asocierea Conest - Via­rom).

Harabagiu dă asigurări că suplimentarea de fonduri va fi nesemnificativă. „Banii suplimentari înseamnă câteva sute de metri cubi de balastru şi compactarea lor“, a declarat ieri edilul. Un termen clar pentru începerea lucrărilor nu a fost anunţat, dar Harabagiu a susţinut că expertiza va fi gata săptămâna viitoare.

Nori de praf pe vreme însorită, valuri de noroi pe ploaie

În martie 2018, Veolia Energie Iaşi a anunţat finalizarea lucrărilor la reţeaua de termoficare pe şos. Naţională pe tronsonul cuprins între Podul de Piatră şi Podul Roş, în lungime de 1,1 km. Cu toate acestea, ulterior acestui anunţ, pe şantier au mai putut fi văzuţi, dar nu pentru multă vreme, muncitori ce interveneau la reţele.

Lucrările au făcut parte din­tr-un proiect mai mare, în valoare de 68 mi­lioane lei, ce vizează reabilitarea a 25 km de reţele primare şi a 50 km de reţele secundare de pe raza oraşului.

Implementarea este asi­gurată de asocierea Conest - Construcţii Erbaşu SA - Consix Construcţii - IPCT In­stalaţii, prima firmă menţionată fiind parte şi din asocierea care a câştigat contractul de asfaltare a şos. Naţionale în cadrul unui proiect distinct.

De câteva luni, şoseaua arată deplorabil, spre disperarea cetăţenilor din zonă. Circulaţia pe acea porţiune reprezintă un calvar atât pentru şoferi, cât şi pentru pie­toni. Când plouă, şoseaua se umple de noroi, iar pe vreme însorită se ridică nori de praf.

La solicitarea „Ziarului de Iaşi“, Primăria a venit ieri cu o explicaţie: se fac recalculări în ceea ce priveşte cantităţile de materiale care urmează să fie utilizate. Viceprimarul Gabriel Harabagiu a susţinut că aceste recalculări sunt necesare întrucât, în urma intervenţiilor la reţeaua de termoficare, a fost afectat stratul-suport al străzii.

„Sunt recalculări ale cantităţilor, nu este o reproiectare a lucrărilor. Expertiza o vom primi săptămâna viitoare şi, ulterior, vor putea începe lucrările de asfaltare în baza unei dispoziţii de şantier, amplasamentul este predat, executantul are front de lucru.

Banii suplimentari înseamnă câteva sute de metri cubi de balastru şi compactarea lor“, a declarat viceprimarul Gabriel Harabagiu. Acesta nu a avansat un termen concret de începere a lucrărilor. Lucrările de asfaltare sunt cuprinse în proiectul de refacere a carosabilului aferent Splai Bahlui mal drept, finanţat cu fonduri de la bugetul local.

În cadrul acestui proiect a fost realizată şi noua stradă dintre Podul de Piatră şi Podul Roş, pe fosta cale de rulare a tramvaielor. Lucrările pe Splai Bahlui mal drept au început în aprilie 2017, iar asfaltarea şos. Naţionale a fost amânată până după finalizarea intervenţiilor la reţeaua de termoficare.

În total, proiectul Splai Bahlui mal drept are o valoare de 37 milioane lei şi cuprinde asfaltarea a peste 6 km de străzi pe tronsonul cuprins între Podul de Piatră şi Podul Sf. Ioan. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Toni HRIŢAC

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Când interesul privat este mare, iar responsabilitate aproape inexistentă, expertiza liberalilor urcă la cote ameţitoare. Când urgenţa publică cere însă sacrificiu, iniţiativa lor dispare. Reglementările devin sfinte. Lipsa de iniţiativă a autorităţilor în vremuri cu totul excepţionale ar intra mai degrabă la zădărnicirea combaterii bolilor decât nepurtarea măştilor.

Filmuletul zilei

opinii

„Viaţa mea e un roman”

Alexandru CĂLINESCU

„Viaţa mea e un roman”

Am expus aici o părere strict personală. Şi ca să nu existe nici o ambiguitate: nu ţin jurnal, nu-mi voi scrie memoriile, dar citesc cu plăcere şi cu interes - atunci când merită - jurnale şi memorii.

Lenin şi Ştefan cel Mare

Radu POPESCU

Lenin şi Ştefan cel Mare

Socialiştii şi medalia de AUR.

Complexul Cultural Ieşean

George PLEȘU

Complexul Cultural Ieşean

În timpul unei dezbaterii pe care am organizat-o anul trecut, intitulată „Cultura şi oraşul”, l-am întrebat pe Ştefan Teişanu, directorului Centrului Cultural Clujean, despre oportunitatea înfiinţării unei astfel de instituţii la Iaşi. Răspunsul primit a deranjat orgoliile unei părţi din publicul prezent, dar a atins un subiect sensibil, pe care rar avem curajul să-l abordăm pe plan local. Astfel, în glumă, a sugerat ca instituţia similară din Iaşi să fie numită „Complexul Cultural Ieşean”, cu referire la modul în care fosta capitală culturală a României se raportează la statutul demult pierdut.

pulspulspuls

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Iacătă, dragilor, că nu degeaba îl remarcam aicea la rubricuţă în Postul Mare pe junele conţilier USR de 26 de ani în comiţia Cozetei, la ieşirea de la negocierile cu Chirica, pe viitorul acuzat de trădare Mr. Ciorăpel! 

Caricatura zilei

Fără amendă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.