anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Judecător mâncat de sfinţi, în drum spre Dumnezeu. S-a întâmplat la Curtea de Apel

GALERIE
tribunalul_iasi
  • tribunalul_iasi
- +

Curtea de Apel Iaşi a respins ieri acţiunea judecătorului care voia modificarea ordonanţelor militare în aşa fel încât să poată merge la Biserică n omologii de la Iaşi ai magistratului băcăuan au considerat că acesta a dat în judecată pe cine nu trebuie, acţiunea fiind respinsă ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitate pasivă n în cererea sa, judecătorul care e specializat – culmea! - chiar în contencios administrativ, nota: “acţiunea de faţă apare ca fiind evident admisibilă”. N-a fost să fie.

 

Cererea judecătorului de contencios administrativ Ioan Petrescu, de la Curtea de Apel Bacău, a fost respinsă ieri de instanţa omoloagă de la Iaşi la chiar primul termen de judecată. Petrică Ghergheşanu, judecătorul de la Curtea de Apel Iaşi care a analizat dosarul, a respins acţiunea colegului său de la Bacău pe motiv că acesta a dat în judecată pe cine nu trebuie. “Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Ministrului Afacerilor Interne şi respinge acţiunea ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Iaşi”, e sentinţa de ieri a judecătorului Ghergheşanu. În cererea redactată de judecătorul Ioan Petrescu de la Bacău există o referinţă în care acesta aminteşte de admisibilitatea cererii.

Judecătorul precizat că ordonanţa militară pe care a contestat-o “nu este un act de comandament cu caracter military deoarece nu se referă la «problemele strict militare ale activităţii din cadrul forţelor armate, specifice organizării militare, care presupun dreptul comandanţilor de a da ordine subordonanţilor în aspecte privitoare la conducerea trupei, în timp de pace sau război ori, după caz, la îndeplinirea serviciului militar»”. Judecătorul considera, astfel, în cererea sa, că “acţiunea de faţă apare ca fiind evident admisibilă”.

Argumentele de fond

Pe fondul cereri, care nu a mai apucat să fie analizat, judecătorul Petrescu acuza că ordonanţa militară nr. 1 încalcă articolul din Constituţie care prevede că „libertatea credinţelor religioase nu poate fi îngrădită sub nicio formă“. „Cum prin interzicerea accesului publicului - în speţă a credincioşilor - la serviciu religios care are loc în biserică fără ca Decretul de instituire a stării de asediu să prevadă măcar o restrângere a libertăţii conştiinţei, dispoziţiile atacate au fost emise cu exces de putere deoarece, pe de o parte, pârâtul a încălcat limita componentei proprii în punerea în aplicare a respectivului Decret, dar şI libertatea fundamentală a conştiinţei cetăţenilor români credincioşI ortodocşi“, arata Petrescu. În acelaşi document, el mai arăta că ordonanţa MAI restrânge libertatea de conştiinţă într-un mod disproporţionat, atingând astfel libertatea de credinţă religioasă.

„Contrar acestor limite ale restrângerii, dispoziţiile a căror anulare o solicit suprimă component exterioară a dreptului de libertate religioasă - manifestarea publică a credinţei prin participarea la slujbele religioase în lăcaşul de cult, componentă în lipsa căreia componenta internă devine iluzorie, deci libertatea de credinţă religioasă devine practice inexistentă întrucât, pentru credincioşii sănătoşi este interzis actul esenţial al comuniunii cu Divinitatea - în persoana Fiului lui Dumnezeu Iisus Hristos - şI anume împărtăşania cu trupul şI sângele Domnului, măsură fără precedent în istoria României“, se mai arăta în cerere. Petrescu şi-a început cariera de magistrat la 41 de ani, la Judecătoria Bicaz. El este căsătorit cu o profesoară din Bacău şi are trei copii. Potrivit declaraţiei sale de avere, anul trecut a avut un salariu lunar de 13.000 de lei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.