RUȘINICĂ: Spitalul de Infecţioase va avea un manager acuzat de corupţie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

Cand autoritatile se scarpina cu mana stanga la urechea dreapta

RUȘINICĂ: Spitalul de Infecţioase va avea un manager acuzat de corupţie

GALERIE
Carmen Dorobat manager acuzat coruptie
  • Carmen Dorobat manager acuzat coruptie
- +

Dr. Carmen Dorobăţ, managerul interimar al Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“, candidează pentru un nou mandat la conducerea unităţii medicale. Medicul judecat pentru fapte de corupţie şi-a depus candidatura pentru concursul organizat de Consiliul de Administraţie în intervalul 4-14 septembrie, cu toate că situaţia sa a fost intens discutată în ultimii doi ani, contractul de management fiindu-i suspendat şi reluat de mai multe ori.

În timp ce doctorul ne-a confirmat relaxat că şi-a depus candidatura pentru un nou mandat, reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi (CJ) şi cei ai Consiliului de Administraţie (CA) al spitalului aruncă pisica dintr-o curte în alta, pasându-şi între ei responsabilitatea acestui concurs, implicit a candidaturii medicului judecat pentru fapte de corupţie.

Cum e posibilă candidatura lui Dorobăţ

Carmen Dorobăţ şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de manager al spitalului pe care îl conduce de aproape zece ani, cu toate că este judecată pentru fapte de corupţie. Medicul infecţionist judecat pentru luare de mită, complicitate la luare de mită şi fals intelectual, ne-a confirmat că s-a înscris în cursa pentru funcţia de manager şi că, de asemenea, se consideră suficient de bine pregătită în domeniul managementului, încât ar putea candida la orice alt concurs pentru aceeaşi poziţie. „Da, m-am înscris în concursul organizat de CA pentru func­ţia de manager. Nu pot să vă spun dacă s-a mai înscris şi altcineva, eu însă m-am înscris. Cred că am pregătirea necesară şi pot candida la orice alt concurs pentru a­ceas­tă funcţie“, a precizat Carmen Dorobăţ, în prezent manager interimar al Spitalului de Boli Infecţioase.

Potrivit condiţiilor pu­blicate de CA al spitalului pentru concursul din septembrie, actualul manager interimar al spitalului poate candida pentru funcţia de manager plin, cu toate că de mai bine de doi ani se confruntă cu probleme penale. Pre­şedintele CA al spitalului, dr. Lucian Indrei, ne-a explicat că consiliul pe care îl reprezintă organizează concursul de mana­ger în baza unui ordin de ministru al Sănă­tăţii şi a unei metodologiei de concurs aprobate printr-o hotărâre a CJ. Având în vedere că în cele două documente nu apar condiţii care să limiteze accesul persoanelor judecate la înscrierea în concurs, CA nu are posibilitatea şi nu poate restricţiona candidatura unei astfel de persoane. „CA organizează concursul în baza unui ordin de mi­nistru şi a unei metodologii aprobate printr-o hotărâre a CJ. Condiţiile pe care trebuie să le respecte candidaţii sunt cuprinse în aceste documente. Nici eu, pre­şe­dintele CA, şi nici ceilalţi membri ai CA nu organizează acest concurs după condiţiile noastre. După încheierea pe­rioadei în care se pot depune dosarele, CA verifică dacă aceste candidaturi respectă condiţiile legii şi apoi anunţă candidaţii admişi, respectiv respinşi“, a explicat dr. Lucian Indrei. Preşedintele CA al Spitalului de Boli Infecţioase, fost director la Minis­terul Sănătăţii peste direcţiile sanitare din ţară, a mai precizat că, teoretic, autorităţile locale în subordinea cărora se află unele spitale ar putea introduce condiţii suplimentare pentru înscrierea în concursul pentru funcţia de manager - pe lângă cele din Ordinul 1520/2016 - însă nicăieri în ţară nu a fost semnalat un astfel de caz. „Teoretic, s-ar putea introduce condiţii suplimentare. Practic, în niciun judeţ nu s-a înregistrat o asemenea situaţie, şi atunci s-ar putea ajunge la discuţii legate de discriminare, respectiv încălcare a legii“, a mai precizat dr. Indrei.

Popa: „Nu avem pârghia legală“

Pe de altă parte, Maricel Popa, preşedintele CJ, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că instituţia pe care o reprezintă nu are nicio pârghie legală prin care să intervină în cazul de la Infecţioase. Popa a arătat că situaţia managerului Carmen Dorobăţ a fost discutată într-o comisie de specialitate care a concluzionat că nu se poate limita accesul unei persoane judecate pentru fapte de corupţie, cum este Carmen Dorobăţ, la înscrierea pentru funcţia de manager a Spitalului de Boli Infecţioase. „Nu avem pârghia legală (n.r. - pentru introducerea unor clauze suplimentare). Nu vreau să comentez acest caz particular“, a declarat Maricel Popa, preşedintele CJ. La rândul său, un fost se­cretar de stat în Ministerul Sănătăţii ne-a subliniat că introducerea unor condiţii suplimentare de participare la concursul organizat de CA pentru funcţia de manager poate fi considerată o discriminare.

„Până nu există o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă în cazul acestui medic, sigur că se poate înscrie în concurs, şi chiar câştiga. Introducerea unei condiţii suplimentare de autoritatea locală poate fi interpretată drept discriminare, doamna poate face contestaţie, iar de aici este foarte simplu să se înscrie în concurs“, a declarat sursa citată. Conform condiţiilor precizate în anunţul de concurs al CA, în competiţie se pot înscrie persoanele fizice care întrunesc cumulativ următoarele condiţii: cunosc limba română, scris şi vorbit; sunt absolvenţi ai unei instituţii de învăţământ superior medical, economico-financiar sau juridic; sunt absolvenţi ai unor cursuri de management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătăţii şi stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii, ori sunt absolvenţi ai unui masterat sau doctorat în management sanitar; au cel puţin doi ani vechime în posturi prevăzute cu studii universitare de lungă durată, conform legii; nu au fost condamnate pentru săvâr­şirea unei infracţiuni comise cu intenţie, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea; sunt apte din punct de vedere medical (fizic şi neuropsihic); nu au împlinit vârsta standard de pensionare, conform legii.

Până în acest moment, dr. Dorobăţ este singurul candidat înscris la concursul pentru funcţia de manager al Spitalului de Boli Infecţioase. Dr. Daniela Leca, fost manager interimar al spitalului, medic considerat de unii angajaţi un posibil contracandidat al dr. Dorobăţ, a infirmat zvonurile acestora. „Nu mă înscriu în concurs, nu este încă momentul“, a declarat dr. Leca. Concursul pentru ocuparea funcţiei de manager al Spitalului de Boli Infecţioase va avea loc în perioada 4-14 septembrie. Persoanele interesate de postul de conducere se pot înscrie în competiţie până pe 1 septembrie.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.