anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Bilanţul medicilor de la "Socola" după un an jumătate de pandemie

S-a ales cu o tulburare psihică din cauza Covid. Studiu la Socola: cum este afectat creierul de pandemie?

GALERIE
anxietate covid
 • anxietate covid
- +

Medicii de la Institutul de Psihiatrie "Socola" din Iaşi au analizat cazurile primite la unitatea medicală în ultimele 19 luni, în timpul pandemiei, şi au ajuns la concluzia că există o creştere foarte mare de pacienţi diagnosticaţi cu tulburări psihice. Conform acestora, faţă de perioada dinainte de martie 2020, mult mai mulţi ieşeni au avut nevoie de ajutor din partea medicilor pentru probleme de sănătate mintală. A fost vorba de creşteri semnificative ale problemelor precum anxietate, depresie, psihoză, tulburări de somn şi de alimentaţie, dar şi tulburări neurocognitive. Spre exemplu, reacţia acută la stresul generat de riscul infecţiei cu SARS-CoV-2 a determinat o creştere cu 58% a cazurilor de pacienţi care au venit în ambulatoriu cu anxietate. 

"Dintre acestea, 50% au urmat un tratament medicamentos, 20% tratament psihoterapic şi 30% tratament combinat – medicamentos şi psihoterapic. Cazurile de depresie au înregistrat, la rândul lor, o creştere faţă de perioada anterioară pandemiei cu aproximativ 38%, aproximativ 60% dintre ele necesitând spitalizare în Institut pentru conduită terapeutică specifică", au precizat reprezentanţii spitalului. Mai mult decât atât, riscul de sinucidere a crescut cu 13% atât la pacienţii cu tulburări psihiatrice, cât şi la cei diagnosticaţi cu tulburări psihotice.

Simptome provocate de virus: halucinaţii, delir, insomnie sau depresie

Unul dintre efectele secundare ale pandemiei i-a afectat cel mai puternic pe pacienţi. Este vorba despre factorul de stres pe care-l reprezintă riscul permanent de infecţie. Din această cauză, frica de îmbolnăvire, de moarte, îngrijorarea, frustrarea şi atacurile de panică au dus la tot felul de simptome psihiatrice, inclusiv la insomnie. "Aceste simptome asociate cu izolarea impusă de restricţii – socializare cu membrii familiei sau prieteni doar online, program de lucru modificat în domeniul profesional, restricţii cu privire la timpul liber – au declanşat decompensări la pacienţii anterior diagnosticaţi cu tulburări psihice, precum şi noi cazuri de anxietate şi depresie care au necesitat evaluarea terapeutică prin spitalizare", a declarat dr. Raluca Prepeliţă, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie "Socola" Iaşi.

După 19 luni de pandemie, medicii pot spune acum cu certitudine că infecţia cu SARS-CoV-2 are efecte majore la nivelul creierului care se manifestă prin diferite simptome psihologice. Practic, la 5-7 zile de la debutul simptomatologiei date de infecţia cu COVID-19, unii pacienţi au avut şi halucinaţii, au devenit suspicioşi, deliranţi, au suferit o deteriorare psihocognitivă pe care medicii o leagă de afectarea funcţiei cardiovasculare. 88% dintre pacienţii infectaţi care au ajuns la spital au dat semne de o agitaţie psihomotorie.

"Infecţia cu SARS-CoV-2 a afectat psihicul uman generând simptome din spectrul anxietăţii şi al depresiei, atât din cauza insuficientelor informaţii primite, cât şi ca urmare a inadaptării în izolare. Insomniile, starea de angoasă, incertitudinea, frecventele atacuri de panică au fost printre primele motive pentru care oamenii au solicitat examinare psihiatrică în urgenţă. Concomitent cu acestea, dependenţele de alcool şi droguri, decompensările psihotice şi ale afectivităţii au înregistrat o creştere de aproximativ 40-45% faţă de anul anterior", a mai precizat declarat dr. Raluca Prepeliţă.

Un bărbat tânăr, "înnebunit" în urma infecţiei

Medicii oferă şi un exemplu al modului în care infecţia cu SARS-CoV-2 poate duce la decompensarea psihiatrică a pacienţilor. Un bărbat din Iaşi, de 32 de ani, a fost internat cu o pneumonie severă în urma infectării la Spitalul de Boli Infecţioase. Trimis cu tratament la domiciliu după 14 zile de internare, acesta a fost adus de familie la Socola după şase zile de la externare. Suferea de agitaţie psihomotorie, avea un limbaj trivial, era agresiv fizic brusc, neprovocat, impulsiv, iritabil şi irascibil, era delirant, suspicios şi suferea de o dezorientare spaţio-temporală. Bărbatul a prezentat semne şi de "dromomanie" - începea să se plimbe întruna, fără scop, o "manie ambulatorie" - avea halucinaţii, refuza să mănânce şi gândea dezorganizat.

"Starea generală a pacientului la internare era alterată, era conştient, dar greu cooperant şi comunicativ, cu tuse seacă, insuficienţă respiratorie acută cu saturaţie în oxigen care nu depăşea limita de 78% şi pentru care a necesitat oxigenoterapie pe mască, oboseală marcată, oscilaţii ale tensiunii arteriale şi ale frecvenţei cardiace. Timp de 21 de zile pacientul a primit tratament de recuperare post-Covid şi doze mici de tratament psihiatric, deoarece statusul fizic nu permitea doze adecvate de tratament pentru afecţiunea psihiatrică", au precizat reprezentanţii spitalului. După 14 zile a început să fie mai bine, a fost ţinut în continuare sub observaţie, iar la evaluările de la 2 săptămâni după externare, în urma respectării unui tratament medicamentos, acesta a început să îşi revină la normal. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sistemul african din interiorul României europene (I)

Mihai CHIPER

Sistemul african din interiorul României europene (I)

În relaţia cu exteriorul suntem europeni cu papion, în geopolitica internă regională triburi cu umutsha şi ibheshu.

opinii

Culpa idealismului

Codrin Liviu CUȚITARU

Culpa idealismului

La o privire atentă, se observă că, în cazul lui Eliot (invers faţă de mulţi dintre contemporanii săi), tipologia colectivă constituie doar un pretext pentru investigaţia psihologică de adâncime. Individualităţile sunt aşezate în interiorul butaforiei comunitare pentru a li se putea pune mai clar în evidenţă particularităţile morale. Nu întâmplător, aş spune, (şi) din perspectiva acestei opere, autoarea a fost considerată creatoarea (prin iradiere) a realismului psihologic.

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Gabriel MURSA

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Confundând banii cu resursele, luciferul inflaţionist a transformat pietrele în pâine, pentru că toată lumea s-a lăsat înşelată, şi-a falsificat calculele... Însă atunci când rata dobânzii începe să crească - şi ea creşte în mod inexorabil -, „bula” se sparge, iar pojghiţa de prosperitate se evaporă, lăsând în urmă un noian de investiţii nefericite...

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Florin CÎNTIC

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Patrie şi centru al puterii Hoardei de Aur, Crimeea a fost placa turnantă, fantasmatică şi geopolitică, a sălbaticului absolutism rusesc, care se revendică încă, şi astăzi, de la tradiţia jafului sângeros practicat de „Altîn Ordu”.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Numai mâine nu-i poimâine, stimaţi participanţi la trafic: aşa ar putea spune unul din cei mai şugubeţi şefi din ţaigherimea roteristă ieşeană, Piele de Pork pe numele lui complet. 

Caricatura zilei

De ce s-a inventat internetul și de către cine?

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.