Un tânăr de 19 ani, din Lungani, a fost găsit spânzurat intr-o pădure
"La data de 2 octombrie, în jurul orei 11:00, politistii au fost sesizati prin apel unic (...)
citeste totmarti, 03.10.2023
După ce au fost duse în şcoli, calculatoarele au stat nefolosite ani de zile în multe instituţii deoarece nu aveau soft şi nu exista personal specializat să se ocupe de reţea.
În contextul în care DNA a anunţat începerea urmăririi penale a lui Relu Fenechiu într-un dosar pentru trafic de influenţă şi mită, ne-am amintit de Programul „Sistem Educaţional Informatizat“, un eşec pentru sistemul de învăţământ preuniversitar. Acest program a constat în dotarea şcolilor din România cu calculatoare, Ministerul Educaţiei atribuind contractul unui consorţiu de firme, condus de societatea Siveco SA. Mita de 4,3 milioane de euro, primită de la firma de IT, avea scopul de a asigura finanţarea de către minister.
Din dorinţa noastră de a vedea ce s-a ales de calculatoarele lui Fenechiu, am vizitat două şcoli din judeţul Iaşi. Amintim că aceste calculatoare, după ce au fost duse în şcoli, au stat nefolosite ani de zile în multe instituţii deoarece nu aveau soft şi nu exista personal specializat să se ocupe de reţea.
Internet nu există
Cele care au fost folosite, zac acum stricate deoarece calitatea acestora a fost îndoielnică încă de la început, plus că după aceşti ani sunt depăşite, şi este necesar de calculatoare noi în şcoli. Am vizitat şcoala din Holboca şi pe cea din Rusenii Vechi, sat aflat la 15 kilometri de Iaşi, unde în perioada 2008 -2014 s-au adus calculatoare prin acest program naţional.
„La noi au fost aduse 20 de calculatoare, 10 la şcoala din Rusenii Vechi, 5 în Orzeni şi 5 în Rusenii Noi. În momentul de faţă, de la Rusenii Noi, calculatoarele au fost aduse la Holboca deoarece acolo avem o şcoală în conservare, nu sunt suficienţi copii cu care să formăm clase, iar la Orzeni mai avem câte un calculator în cele două clase“, a menţionat Adrian Brătoi, directorul Şcolii Gimnaziale Holboca.
Dintre calculatoarele de la şcoala din Rusenii Vechi, majoritatea sunt stricate şi stau adunate morman într-un colţ de clasă. Restul stau pe băncuţe, de o parte şi de alta a pereţilor.
„Avem 15 copii care învaţă la această şcoală, ei folosesc calculatoarele, însă nu au internet. În anul 2012 a fost un incendiu, iar când au venit pompierii, noi am scos calculatoare, însă reţeaua de internet s-a stricat. De atunci, tot facem demersuri la Romtelecom (n.r. - Telekom), dar spun că nu pot veni pentru că nu au nu ştiu ce posibilitate tehnică. Cei care predau informatica la şcolile noastre, folosesc calculatoarele pe partea de operare, lucrează în word etc. Sunt vechi, depăşite, terminate, uzate fizic. Noi vrem ca printr-un proiect nou să dotăm cu calculatoare noi şcoala din Holboca şi toate şcolile arondate. La Rusenii Vechi nu este internet, dar la Orzeni nu este nici măcar telefon, nu este reţea“, mai menţionează directorul de şcoală.
Inspectoratul habar nu are câte calculatoare au fost aduse în judeţ
Situaţia acestor calculatoare este similară şi la alte şcoli din judeţ. În unele şcoli de la ţară, sala cu calculatoare a stat mereu închisă, iar acum sunt depăşite şi stricate. Ca şi cum n-ar fi fost de-ajuns, fix în perioada în care Relu Fenechiu primea şpaga, poza într-un reformator al şcolii româneşti. Acesta promova puternic în acea vreme ideea cumpărării de către stat a unor laptopuri de 100 de dolari bucata, calculatoarele urmând a fi date în primul rând elevilor săraci. Deoarece acest program a fost finanţat direct de la minister, Inspectoratul Şcolar Judeţean nu deţine o cifră exactă cu numărul de calculatoare oferite atunci şcolilor din judeţul nostru.
Cuvinte cheie: + calculatoare școli, șpagă record fenechiu
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale
Se scumpesc biletele CTP. Amenzile vor fi duble. O surpriză: ce se va întâmpla cu abonamentele?
Cercetătorii, la un pas să găsească un test care să arate prezența sindromului „long-COVID”
Tren metropolitan nu e, dar documentaţia mai înghite 110 mii lei
Cinci zile de conferințe, în cadrul ediției din 2023 a Zilelor Institutului „Socola”
Eugenia Anghel a câştigat aurul la Campionatele Balcanice de box de la Albena
VIDEO Simone Biles, premieră la CM Gimnastică - Săritura care îi va purta numele
Atelierele FILIT pentru traducători - participanți din nouă țări la cea de-a IX-a ediție
Modele de usa de tip termopan, ideale pentru casa atat pentru interior, cat si pentru exterior (P)
S-au adjudecat banii pentru două treimi din autostrada A8. Cum rămâne cu Moţca-Ungheni?
Urmele din Iaşi ale lui Farmazon şi Judele, protagoniştii şpăgii de la Vaslui
Recunoașteți personajul? Băiețelul care nu avea bani nici de bilet de tramvai a ajuns artist celebru
VIDEO Animal unic descoperit în Brazilia: corp de câine cu cap de vulpe
Problemă de matematică. 72 ÷ 9 + 3 x 4 - 6 ÷ 2=? Numărul rezultat este considerat simbolul morții
De la Polul Nord la Polul Sud, cu un SUV electric Nissan Aryia
Cum se tratează scolioza în 2023 cu ajutorul progreselor din tehnologie (P)
Pentru o nouă ediție a Descrierii Moldovei a lui Dimitrie Cantemir (XII)*
Alegerile locale din Republica Moldova: Importanța alegerii unui primar pro-european la Chișinău
Care-i explicaţia brăţării mânăstireşti pe care o afişează dragul nostru preşedinte de judeţ
La fiecare 3-4 secunde o persoană își pierde viața din cauza infecțiilor
Un simplu test de sânge ar putea prezice riscul de Alzheimer cu 20 de ani în avans
VIDEO Student devenit ”viral” după ce și-a pierdut pantalonii într-un salt acrobatic
Dan CONSTANTINCe au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile specialeÎn ambele cazuri este vorba despre sentimentul de dreptate şi echitate socială. |
Briscan ZARAJe suis Buzatu! |
Cristina DANILOVDinastia beizadelelor |
Mihai DORINDom’ Mitică şi Eminescu |
Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt |