S-a ales praful de calculatoarele din școli pentru care Fenechiu a luat o șpagă record
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

S-a ales praful de calculatoarele din școli pentru care Fenechiu a luat o șpagă record

GALERIE
calculatoare
  • calculatoare
- +

După ce au fost duse în şcoli, calculatoarele au stat nefolosite ani de zile în multe instituţii deoarece nu aveau soft şi nu exista personal specializat să se ocupe de reţea.

În contextul în care DNA a anunţat începerea urmăririi penale a lui Relu Fenechiu într-un dosar pentru trafic de influenţă şi mită, ne-am amintit de Pro­gramul „Sistem Educaţional Informatizat“, un eşec pentru sistemul de învăţământ preuniversitar. Acest program a constat în dotarea şcolilor din România cu calculatoare, Ministerul Educaţiei atribuind contractul unui consorţiu de firme, condus de societatea Siveco SA. Mita de 4,3 milioane de euro, primită de la firma de IT, avea scopul de a asigura finanţarea de către mi­nister.

Din dorinţa noastră de a vedea ce s-a ales de calculatoarele lui Fenechiu, am vizitat două şcoli din judeţul Iaşi. Amintim că aceste calculatoare, după ce au fost duse în şcoli, au stat nefolosite ani de zile în multe instituţii deoarece nu aveau soft şi nu exista personal specializat să se ocupe de reţea.

Internet nu există

Cele care au fost folosite, zac acum stricate deoarece calitatea acestora a fost îndoielnică încă de la început, plus că după aceşti ani sunt depăşite, şi este necesar de calculatoare noi în şcoli. Am vizitat şcoala din Holboca şi pe cea din Rusenii Vechi, sat aflat la 15 kilometri de Iaşi, unde în perioada 2008 -2014 s-au adus calculatoare prin acest program naţional.

„La noi au fost aduse 20 de calculatoare, 10 la şcoala din Rusenii Vechi, 5 în Orzeni şi 5 în Rusenii Noi. În momentul de faţă, de la Rusenii Noi, calculatoarele au fost aduse la Holboca deoarece acolo avem o şcoală în conservare, nu sunt suficienţi copii cu care să formăm clase, iar la Orzeni mai avem câte un calculator în cele două clase“, a menţionat Adrian Brătoi, directorul Şcolii Gimnaziale Holboca.

Dintre calculatoarele de la şcoala din Rusenii Vechi, majoritatea sunt stricate şi stau adunate morman într-un colţ de clasă. Restul stau pe băncuţe, de o parte şi de alta a pereţilor.

„Avem 15 copii care învaţă la această şcoală, ei folosesc calculatoarele, însă nu au internet. În anul 2012 a fost un incendiu, iar când au venit pompierii, noi am scos calculatoare, însă reţeaua de internet s-a stricat. De atunci, tot facem demersuri la Romtelecom (n.r. - Te­lekom), dar spun că nu pot veni pentru că nu au nu ştiu ce posibilitate tehnică. Cei care predau informatica la şcolile noastre, folosesc calculatoarele pe partea de operare, lucrează în word etc. Sunt vechi, depăşite, terminate, uzate fizic. Noi vrem ca printr-un proiect nou să dotăm cu calculatoare noi şcoala din Holboca şi toate şcolile arondate. La Rusenii Vechi nu este internet, dar la Orzeni nu este nici măcar telefon, nu este reţea“, mai men­ţionează directorul de şcoală

Inspectoratul habar nu are câte calculatoare au fost aduse în judeţ

Situaţia acestor calculatoare este similară şi la alte şcoli din judeţ. În unele şcoli de la ţară, sala cu calculatoare a stat mereu închisă, iar acum sunt depăşite şi stricate. Ca şi cum n-ar fi fost de-ajuns, fix în perioada în care Relu Fenechiu primea şpaga, poza într-un reformator al şcolii româneşti. Acesta promova puternic în acea vreme ideea cumpărării de către stat a unor laptopuri de 100 de dolari bucata, calculatoarele urmând a fi date în primul rând elevilor săraci. Deoarece acest program a fost finanţat direct de la minister, Ins­pectoratul Şcolar Judeţean nu deţine o cifră exactă cu numărul de calculatoare oferite atunci şcolilor din judeţul nostru.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.