anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

S-a ales praful de calculatoarele din școli pentru care Fenechiu a luat o șpagă record

GALERIE
calculatoare
 • calculatoare
- +

După ce au fost duse în şcoli, calculatoarele au stat nefolosite ani de zile în multe instituţii deoarece nu aveau soft şi nu exista personal specializat să se ocupe de reţea.

În contextul în care DNA a anunţat începerea urmăririi penale a lui Relu Fenechiu într-un dosar pentru trafic de influenţă şi mită, ne-am amintit de Pro­gramul „Sistem Educaţional Informatizat“, un eşec pentru sistemul de învăţământ preuniversitar. Acest program a constat în dotarea şcolilor din România cu calculatoare, Ministerul Educaţiei atribuind contractul unui consorţiu de firme, condus de societatea Siveco SA. Mita de 4,3 milioane de euro, primită de la firma de IT, avea scopul de a asigura finanţarea de către mi­nister.

Din dorinţa noastră de a vedea ce s-a ales de calculatoarele lui Fenechiu, am vizitat două şcoli din judeţul Iaşi. Amintim că aceste calculatoare, după ce au fost duse în şcoli, au stat nefolosite ani de zile în multe instituţii deoarece nu aveau soft şi nu exista personal specializat să se ocupe de reţea.

Internet nu există

Cele care au fost folosite, zac acum stricate deoarece calitatea acestora a fost îndoielnică încă de la început, plus că după aceşti ani sunt depăşite, şi este necesar de calculatoare noi în şcoli. Am vizitat şcoala din Holboca şi pe cea din Rusenii Vechi, sat aflat la 15 kilometri de Iaşi, unde în perioada 2008 -2014 s-au adus calculatoare prin acest program naţional.

„La noi au fost aduse 20 de calculatoare, 10 la şcoala din Rusenii Vechi, 5 în Orzeni şi 5 în Rusenii Noi. În momentul de faţă, de la Rusenii Noi, calculatoarele au fost aduse la Holboca deoarece acolo avem o şcoală în conservare, nu sunt suficienţi copii cu care să formăm clase, iar la Orzeni mai avem câte un calculator în cele două clase“, a menţionat Adrian Brătoi, directorul Şcolii Gimnaziale Holboca.

Dintre calculatoarele de la şcoala din Rusenii Vechi, majoritatea sunt stricate şi stau adunate morman într-un colţ de clasă. Restul stau pe băncuţe, de o parte şi de alta a pereţilor.

„Avem 15 copii care învaţă la această şcoală, ei folosesc calculatoarele, însă nu au internet. În anul 2012 a fost un incendiu, iar când au venit pompierii, noi am scos calculatoare, însă reţeaua de internet s-a stricat. De atunci, tot facem demersuri la Romtelecom (n.r. - Te­lekom), dar spun că nu pot veni pentru că nu au nu ştiu ce posibilitate tehnică. Cei care predau informatica la şcolile noastre, folosesc calculatoarele pe partea de operare, lucrează în word etc. Sunt vechi, depăşite, terminate, uzate fizic. Noi vrem ca printr-un proiect nou să dotăm cu calculatoare noi şcoala din Holboca şi toate şcolile arondate. La Rusenii Vechi nu este internet, dar la Orzeni nu este nici măcar telefon, nu este reţea“, mai men­ţionează directorul de şcoală

Inspectoratul habar nu are câte calculatoare au fost aduse în judeţ

Situaţia acestor calculatoare este similară şi la alte şcoli din judeţ. În unele şcoli de la ţară, sala cu calculatoare a stat mereu închisă, iar acum sunt depăşite şi stricate. Ca şi cum n-ar fi fost de-ajuns, fix în perioada în care Relu Fenechiu primea şpaga, poza într-un reformator al şcolii româneşti. Acesta promova puternic în acea vreme ideea cumpărării de către stat a unor laptopuri de 100 de dolari bucata, calculatoarele urmând a fi date în primul rând elevilor săraci. Deoarece acest program a fost finanţat direct de la minister, Ins­pectoratul Şcolar Judeţean nu deţine o cifră exactă cu numărul de calculatoare oferite atunci şcolilor din judeţul nostru.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.