Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

S-a ales praful de calculatoarele din școli pentru care Fenechiu a luat o șpagă record

GALERIE
calculatoare
  • calculatoare
- +

După ce au fost duse în şcoli, calculatoarele au stat nefolosite ani de zile în multe instituţii deoarece nu aveau soft şi nu exista personal specializat să se ocupe de reţea.

În contextul în care DNA a anunţat începerea urmăririi penale a lui Relu Fenechiu într-un dosar pentru trafic de influenţă şi mită, ne-am amintit de Pro­gramul „Sistem Educaţional Informatizat“, un eşec pentru sistemul de învăţământ preuniversitar. Acest program a constat în dotarea şcolilor din România cu calculatoare, Ministerul Educaţiei atribuind contractul unui consorţiu de firme, condus de societatea Siveco SA. Mita de 4,3 milioane de euro, primită de la firma de IT, avea scopul de a asigura finanţarea de către mi­nister.

Din dorinţa noastră de a vedea ce s-a ales de calculatoarele lui Fenechiu, am vizitat două şcoli din judeţul Iaşi. Amintim că aceste calculatoare, după ce au fost duse în şcoli, au stat nefolosite ani de zile în multe instituţii deoarece nu aveau soft şi nu exista personal specializat să se ocupe de reţea.

Internet nu există

Cele care au fost folosite, zac acum stricate deoarece calitatea acestora a fost îndoielnică încă de la început, plus că după aceşti ani sunt depăşite, şi este necesar de calculatoare noi în şcoli. Am vizitat şcoala din Holboca şi pe cea din Rusenii Vechi, sat aflat la 15 kilometri de Iaşi, unde în perioada 2008 -2014 s-au adus calculatoare prin acest program naţional.

„La noi au fost aduse 20 de calculatoare, 10 la şcoala din Rusenii Vechi, 5 în Orzeni şi 5 în Rusenii Noi. În momentul de faţă, de la Rusenii Noi, calculatoarele au fost aduse la Holboca deoarece acolo avem o şcoală în conservare, nu sunt suficienţi copii cu care să formăm clase, iar la Orzeni mai avem câte un calculator în cele două clase“, a menţionat Adrian Brătoi, directorul Şcolii Gimnaziale Holboca.

Dintre calculatoarele de la şcoala din Rusenii Vechi, majoritatea sunt stricate şi stau adunate morman într-un colţ de clasă. Restul stau pe băncuţe, de o parte şi de alta a pereţilor.

„Avem 15 copii care învaţă la această şcoală, ei folosesc calculatoarele, însă nu au internet. În anul 2012 a fost un incendiu, iar când au venit pompierii, noi am scos calculatoare, însă reţeaua de internet s-a stricat. De atunci, tot facem demersuri la Romtelecom (n.r. - Te­lekom), dar spun că nu pot veni pentru că nu au nu ştiu ce posibilitate tehnică. Cei care predau informatica la şcolile noastre, folosesc calculatoarele pe partea de operare, lucrează în word etc. Sunt vechi, depăşite, terminate, uzate fizic. Noi vrem ca printr-un proiect nou să dotăm cu calculatoare noi şcoala din Holboca şi toate şcolile arondate. La Rusenii Vechi nu este internet, dar la Orzeni nu este nici măcar telefon, nu este reţea“, mai men­ţionează directorul de şcoală

Inspectoratul habar nu are câte calculatoare au fost aduse în judeţ

Situaţia acestor calculatoare este similară şi la alte şcoli din judeţ. În unele şcoli de la ţară, sala cu calculatoare a stat mereu închisă, iar acum sunt depăşite şi stricate. Ca şi cum n-ar fi fost de-ajuns, fix în perioada în care Relu Fenechiu primea şpaga, poza într-un reformator al şcolii româneşti. Acesta promova puternic în acea vreme ideea cumpărării de către stat a unor laptopuri de 100 de dolari bucata, calculatoarele urmând a fi date în primul rând elevilor săraci. Deoarece acest program a fost finanţat direct de la minister, Ins­pectoratul Şcolar Judeţean nu deţine o cifră exactă cu numărul de calculatoare oferite atunci şcolilor din judeţul nostru.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri