anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

S-a ales praful de finanţarea UE pentru drumul lui Kim Ir Sen, asfaltat ultima oară în urmă cu 4 decenii

GALERIE
drum_Iasi_Kim
 • drum_Iasi_Kim
- +

Drumul era şi el praf demult, dar abia acum au confirmat partenerii de peste Prut ai proiectului transfrontalier - raionul Sângerei - că nu îşi pot îndeplini sarcinile prevăzute în proiect.

 

Un drum de 6,4 km de lângă Iaşi, pentru care se obţinuseră fonduri europene şi chiar a fost atribuit şi contractul pentru lucrări de modernizare, va intra în reconfigurare. Proiectul finanţat prin Programul Operaţional Comun cu Republica Moldova trebuia să fie realizat în parteneriat cu raionul Sîngerei. Autorităţile de acolo au comunicat zilele acestea Consiliului Judeţean că sunt în imposibilitatea de a rezolva o problemă legată de drumul ce trebuia modernizat între două sate, astfel că întregul proiect a îngheţat de tot.

Cititi si: Încep lucrările la „Drumul lui Kim Ir Sen“ de la Iaşi. Povestea acestuia e fabuloasă

Modernizarea drumului lui Kim Ir Sen – cum i se spunea în anii ’80 când a fost asfaltat ultima oară, cu ocazia trecerii prin vecinătate a trenului în care călătorea dictatorul nord-coreean chemat în vizită de Nicolae Ceauşescu – a fost licitată între timp. Contractul pentru refacerea drumului între Mânzăteşti şi Bosia a fost adjudecat de Con Ted Company în iunie 2020 pentru 13,5 milioane de lei. De atunci, compania respectivă e şi ea în aşteptare.

Însă drumul parcă e blestemat. Segmentul de 9 km de la Mânzăteşti până în Dancu a fost şi el înscris la fonduri europene, prin acelaşi program, în parteneriat cu alt raion de peste Prut, Leova. Însă acest proiect s-a calificat doar pentru lista de rezervă a Programului Operaţional Comun, în aşteptarea unei eventuale suplimentări de fonduri care nu a mai venit.

Cititi si: O ciudăţenie: drum judeţean cu gropi, dublat la câţiva metri de un drum asfaltat

Aşa cum am mai relatat, Consiliul Judeţean Iaşi, liderul de proiect, a pregătit deja un „Plan B”, în cazul prelungirii blocajului la Sîngerei, plan pe care de acum îl poate pune în aplicare: prinderea DJ 249A în alt proiect cu finanţare europeană, şoseaua de centură ocolitoare de trafic uşor. Ar fi vorba de o încercare de închidere a inelului care începe din rondul de la Vânători, pe E 58, şi ocoleşte oraşul pe o distanţă de 73 km prin Leţcani, Ciurea şi Tomeşti ca să se oprească în Dancu.

După atâţia ani cu drumul blocat în starea în care e, primarul comunei Ungheni ne-a spus că ar prefera o ieşire mai rapidă din impas: investiţia să fie preluată de Consiliul Judeţean Iaşi din bugetul propriu, iar apoi CJ să recupereze banii din alte programe.

Cititi si: IMAGINI: A8 alunecă deja la vale, la Aeroport. Ce-i de făcut?

Indiferent cum va fi refăcut drumul, CJ va trebui să mai pună bani, dat fiind că preţurile materialor de construcţie sunt mult mai mari decât în vara lui 2020, la semnarea contractului. Potrivit Caietului de sarcini, structura drumului trebuie refăcută în totalitate, pentru că nu s-a mai intervenit pe el de 40 de ani. Astfel, straturile de carosabil existente ar urma să fie decapate până la o adâncime de 20 cm, iar platforma DJ 249A să fie lărgită la opt metri, prin realizarea a două benzi de circulaţie a câte trei metri fiecare, a două benzi de încadrare şi a acostamentelor.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

Una din vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.