Firmele locale nu au trimis nicio marfă rușilor de la începutul anului și până acum.
Relațiile comerciale dintre județul Iași și Federația Rusă au atins un minim istoric absolut, conform ultimului Buletin Statistic Lunar din septembrie 2024, publicat de Direcția Județeană de Statistică (DJS) Iași. Datele statistice arată că, în perioada ianuarie – iulie 2024, firmele din județul Iași au importat mărfuri din Rusia în valoare de aproape 1,56 mil. euro, dar exporturile au fost inexistente, adică zero, după cum reiese din documentul consultat de „Ziarul de Iași”.
Această situație marchează o ruptură profundă în comerțul bilateral, mai ales în contextul în care, în trecut, schimburile comerciale Iași – Federația Rusă erau semnificative, chiar dacă fluctuau de la an la an.
„Ziarul de Iași” relata încă din primăvara acestui an că relațiile comerciale dintre județul Iași și Federația Rusă au înregistrat un declin sever în ultimii ani, pe fondul războiului din Ucraina și al sancțiunilor economice impuse Rusiei de Uniunea Europeană (UE). Dacă, în anul 2022, chiar în timpul escaladării conflictului, comerțul dintre Iași și Rusia era încă intens, un an mai târziu schimburile comerciale s-au prăbușit.
Importuri și exporturi în picaj în 2023 comparativ cu 2022
Datele statistice arată că, în primele zece luni ale anului 2022, județul Iași importa mărfuri din Rusia în valoare de circa 29,2 mil. euro, în timp ce exporturile către această țară se ridicau la 6,1 mil. euro. În aceeași perioadă a anului 2023, adică ianuarie – octombrie, importurile au scăzut la 5,6 mil. euro, iar exporturile au ajuns la doar 2 mil. euro.
Înainte de război, relațiile comerciale dintre Iași și Rusia erau instabile. Spre exemplu, în primele zece luni ale anului 2019, Iașul importa mărfuri din Rusia în valoare de 9,8 mil. euro, dar exporta către această țară mărfuri de 7,3 mil. euro, înregistrându-se astfel o balanță comercială negativă. În 2020, Iașul a reușit să exporte mai mult decât importa, înregistrând un excedent comercial, cu importuri de 4,3 mil. euro și exporturi de circa 7 mil. euro. În 2021, înainte de declanșarea războiului, importurile din Rusia au crescut la 11,6 mil. euro, iar exporturile la 9,4 mil. euro, menținându-se un deficit comercial, după cum rezultă din datele DJS Iași. UE a impus Rusiei un set amplu de sancțiuni economice, care vizează restricționarea exporturilor și importurilor de mărfuri și servicii pentru a limita capacitatea industrială și economică a acestei țări.
Produse care nu pot fi exportate din UE către Rusia
Pe lista mărfurilor interzise se află tehnologia de vârf, interdicții care includ calculatoare cuantice, semiconductori avansați, componente electronice și software specializat, toate critice pentru dezvoltări tehnologice. Pe aceeași listă sunt incluse echipamentele pentru industria energetică: produse esențiale pentru rafinarea petrolului, precum și tehnologii și servicii destinate acestui sector. Nu mai pot fi exportate nici aeronave, motoare, piese de schimb, echipamente și combustibil, dar nici tehnologii de navigație maritimă și produse de radiocomunicații și produse cu dublă utilizare: drone, motoare pentru drone și software de criptare, cu potențial de utilizare militară. UE a blocat totodată exporturile de mașini de lux, ceasuri scumpe și bijuterii către Rusia, cât și toate armele de foc civile, împreună cu piesele aferente, dar și materiale industriale: exportul de substanțe chimice, generatoare, termostate, camere, lentile, laptopuri și chiar drone de jucărie fiind interzis, potrivit informațiilor de pe site-ul consilium.europa.eu.
Produse care nu pot fi importate din Rusia în UE
Embargoul impus de UE acoperă mai multe categorii de produse, incluzând resurse energetice precum țițeiul, produsele petroliere, gazul petrolier lichefiat (GPL) și cărbunele. În domeniul metalelor și materialelor, interdicțiile la import vizează oțelul, fierul, aluminiul, cuprul, cimentul, bitumul, lemnul și hârtia. De asemenea, sunt vizate și alte produse specifice cum ar fi heliul, fructele de mare, băuturile spirtoase, țigările și produsele cosmetice. În plus, diamantele și aurul sunt supuse restricțiilor, interdicția aplicându-se atât diamantelor brute provenite din Rusia, cât și celor exportate sau prelucrate în alte state.
Citește și: Ce relații comerciale mai are Iașul cu Rusia. S-a redus diferența dintre importuri și exporturi
Servicii interzise
Pentru a reduce dependența Rusiei de serviciile europene, UE a impus restricții asupra unor domenii variate. Acestea includ servicii de contabilitate, audit, consultanță fiscală și juridică, precum și activități din arhitectură, inginerie, publicitate și studii de piață. De asemenea, interdicțiile vizează gestionarea IT, consultanța informatică, software-ul pentru producția industrială, precum și asistența financiară și tehnică în transportul maritim al petrolului rusesc. Pe lângă asta, sunt restricționate portofelele și conturile de criptoactive.
Clauza „fără Rusia”
Din decembrie 2023 există o nouă clauză care se aplică exportatorilor din UE și care interzice prin contract reexportul către Rusia și reexportul în scopul utilizării în Rusia unui număr limitat de mărfuri în cadrul unei operațiuni de vânzare, furnizare, transfer sau export către o țară din afara UE, cu excepția țărilor partenere, după cum se precizează pe site-ul consilium.europa.eu. Clauza „fără Rusia” se referă la produse cu dublă utilizare; articole tehnologice avansate utilizate în sistemele militare rusești găsite pe câmpul de luptă din Ucraina sau esențiale pentru dezvoltarea acestora; producerea sau utilizarea respectivelor sisteme militare rusești și arme și mărfuri din domeniul aviației. Aceste sancțiuni urmăresc să afecteze capacitatea Rusiei de a susține infrastructurile militare și industriale, având un impact semnificativ asupra economiei acestei țări.
Publicitate și alte recomandări video