S-a decis prin referendum: UTI îşi va alege rectorul prin vot universal
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

S-a decis prin referendum: UTI îşi va alege rectorul prin vot universal

GALERIE
uti iasi
  • uti iasi
- +

Comunitatea academică a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi a hotărât ieri, în urma referendumului, că rectorul se va alege prin vot universal, direct şi secret. În acest sens, 84,4%, adică 450 de persoane dintre cele prezente la urne, au ales această metodă de votare a rectorului, în timp ce 15,6%, 83 de votanţi, au ales concursul public.

Au existat şi patru buletine de vot anulate, în total prezenţa la urne fiind una dintre cele mai ridicate de până acum de la universităţile din Iaşi, de 65,1%, votând un număr total de 537 de persoane din 825 înscrise pe liste. Prezenţa fiind mai mare de 50%^1, referendumul este valid, urmând ca în şedinţa de Senat de astăzi acesta să fie validat. „Scrutinul s-a desfăşurat în condiţii normale. Rezultatul nu ne miră. Aceasta este dorinţa comunităţii academice - de a-şi exprimat votul şi de a conferi o legitimitate totală rectorului conform tradiţiei academice“, a declarat prof.dr. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică de la UTI.

Acesta a precizat că, din acest moment, universitatea se va ocupa cu elaborarea metodologiei alegerii rectorului şi a stabilirii calendarului pentru alegerea tuturor structurilor de conducere din instituţia de învăţământ superior tehnic. Există discuţii la nivelul conducerii cu privire la mutarea integrală a alegerilor în 2016, pentru a nu exista o fragmentare între alegerile de la Senat, care s-ar organiza înainte de Crăciun, şi cele pentru rector, care tradiţional se programează în ianuarie.

Reprezentanţii instituţiilor de învăţământ superior din Iaşi susţin că referendumul este mai mult o formalitate, „tradiţia academică” impunând alegerile prin vot. Votul universal folosit în alegerea membrilor Senatului şi a rectorului unei universităţi a fost introdus însă prin Legea Educaţiei Naţionale din 2011

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.