S-a depus proiectul reconversiei CET Tudor. Șanse maxime, pe „primul venit – primul servit”: înscris în 20 minute de la deschiderea apelului
Primăria Iași a depus proiectul pentru modernizarea centralei de termoficare din Tudor. Proiectul presupune crearea de energie termică și electrică în cogenerare, prin utilizarea gazului natural în amestec cu surse regenerabile. Investiția este necesară având în vedere că, la finalul anului 2025, cealaltă centrală a Iașului, de la Holboca, va fi închisă.
Valoarea totală a proiectului se ridică la aproape 193 milioane lei, dar scăzând TVA-ul și marja de implementare (cheltuieli care vor fi activate doar în situații extreme), fondurile necesare sunt de puțin peste 130 milioane lei.
Proiectul a fost depus spre finanțare în cadrul programului „Fondul pentru modernizare”, derulat de Ministerul Energiei. Apelul este necompetitiv, iar banii vor fi accesați pe principiul „primul venit, primul servit” – municipalitatea a depus proiectul la 20 minute după deschiderea apelului, iar inițiativa a intrat deja în etapa de evaluare tehnică și economică.
În ce constă proiectul
„În cadrul studiului de fezabilitate s-a recomandat ca soluție optimă pentru CET I, sursa pentru SACET Iași o instalație de cogenerare de înaltă eficiență bazată pe 6 motoare cu ardere internă pe gaz, flexibile, care să satisfacă condițiile tehnice și de finanțare impuse și care să asigure, în primul an de operare (2028) peste 40% din energia termică necesară în sistem”, se precizează în documentația întocmită de Primărie, care stă la baza proiectului.
Consilierii locali au adoptat, săptămâna trecută, într-o ședință extraordinară, completări la documentație, în ceea ce privește devizul de lucrări. În primul rând, TVA aferentă proiectului (30,7 milioane lei) va putea fi decontată de la bugetul de stat.
„Cheltuilele aferente marjei de buget și pentru constituirea rezervei de implementare pentru ajustarea de preț – conform HG 907 a fost bugetată valoarea maximală de 25% din cuantumul investiției de bază, nefiind necesară utilizarea acestei sume decât în situația extremă în care este necesară suplimentarea bugetului investiției. Având în vedere ofertele tehnice care stau la baza determinării costului de bază al investiției, necesitatea actualizării investiției de bază este extrem de redusă, iar, în termeni reali, o eventuală ajustarea nu poate depăși 2-4%”, se arată într-un raport al Direcției tehnice a Primăriei.
În noiembrie 2023, HG 907/2016 a fost modificată și a fost instituită obligația includerii în devizul unei investiții publice a așa-numitei „marje de buget” – această marjă este cheltuită doar dacă apar eventuale diferențe de costuri în timpul derulării unui proiect, măsură adoptată ca urmare a creșterii semnificative a prețurilor în construcții după pandemie și începerea războiului din Ucraina.
În ceea ce privește contribuiția Primăria Iași la proiect, valoarea estimată de către Direcția tehnică se ridică la aproape 17 milioane lei.
În ceea ce privește CET II Holboca, centrala a fost pusă în conservare în sezonul de iarnă 2023-2024, iar, la finalul anului 2025 va fi închisă activitatea de producere a energiei termice bazată pe arderea huilei energetice. În schimb, Primăria are în plan retehnologizarea centralei, fiind în pregătire mai multe proiecte în acest sens.
Publicitate și alte recomandări video