S-a deschis magazinul de artă  „UAP Today. Tomorrow. Tonitza” de pe Lăpușneanu. Eveniment în cadrul Romanian Creative Week

joi, 16 mai 2024, 03:00
2 MIN

În prima zi de Romanian Creative Week, Uniunea Artiștilor Plastici din Iași și-a “despachetat” cadoul primit de la organizatori: Galeria de Artă Tonitza de pe strada Al. Lăpușneanu a fost reamenajată din fonduri RCW și oferită artiștilor sub forma unui spațiu care poate servi simultan ca magazin, dar și ca loc de expunere a lucrărilor de artă.

“Ne-a plăcut proiectul propus prin Studioul Auster de un tânăr arhitect de 26 de ani, din Craiova. Proiectul permite ca în același spațiu să poată fi organizate în aceeași zi trei tipuri diferite de evenimente”, a explicat Irina Schrotter, președinta Federației Patronatelor din Industriile Creative, organizatorul Romanian Creative Week.

Magazinul “UAP Today. Tomorrow. Tonitza” are ca scop conectarea artiștilor vizuali cu celelalte industrii creative, mai spun finanțatorii proiectului de reamenajare a galeriei de artă din centrul Municipiului Iași. (vezi aici imagini de la inaugurarea magazinului).

Dacă va evolua după așteptări, Magazinul „UAP Today. Tomorrow. Tonitza” ar trebui să devină în timp „un punct de bună practică pentru sectorul cultural”, speră inițiatorii proiectului, care și-au propus să aducă astfel lucrările de artă mai aproape de public și să le facă mai ușor accesibile celor care vor să investească în munca artiștilor ieșeni.

Pe lângă obiecte de artă, din magazin se pot cumpăra și tricouri dedicate ediției a patra a festivalului Romanian Creative Week, precum și jucării de pluș, agende sau alte suveniruri. Produsele pot fi cumpărate însă și online, din magazinul RCW (vezi aici: Magazin – Romanian Creative Week), acolo unde potențialii cumpărători vor găsi și lucrările altor artişti, dar și prezentarea acestora.

Cel mai important însă, spun artiștii, este rolul pe care acest magazin îl poate avea în educarea publicului și în formarea unei clientele pentru obiectele de artă. La fel cum a subliniat și jurnalista Irina Păcurariu, membră a echipei RCW, “În România, lipsește publicul de artă, pentru că la noi copiii nu au crescut cu șevaletul și cu artiști față în față. Iar RCW asta face – începe să crească un public care să înțeleagă arta și manifestările creative”.

Mai multe despre magazinul online aici: https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/suzeta-de-10-000-euro-romanian-creative-week-iasi-a-deschis-un-magazin-online-preturi-bune-pentru-artisti-cu-cota-mare–1628254.html

Comentarii