S-a făcut primul pas pentru interzicerea maşinilor în Grădina Botanica
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 22.01.2022

S-a făcut primul pas pentru interzicerea maşinilor în Grădina Botanica

GALERIE
masini Gradina Botanica Iasi
 • masini Gradina Botanica Iasi
- +

Comisia de circulaţie a avizat iniţiativa venită din partea a aproximativ 3.000 de ieşeni care au solicitat interzicerea circulaţiei rutiere

 

Iniţiativa civică privind interzicerea circulaţiei rutiere pe drumul din Grădina Botanică a avut ecou la nivelul Primăriei. Comisia de circulaţie a avizat favorabil o astfel de propunere în cea mai recentă şedinţă a forului. Acesta este primul pas în încercarea autorităţilor locale de a transforma drumul în pietonal: urmează să fie solicitat avizul Poliţiei Rutiere şi, ulterior, iniţierea discuţiilor cu Universitatea „Al.I.Cuza” în vederea implementării măsurii.

3.000 de persoane vor drum pietonal

O petiţie iniţiată în mediul online în acest an a fost semnată de aproape 3.000 de persoane, care s-au pronunţat în favoarea interzicerii circulaţiei rutiere. În schimb, maşinile pot intra în Grădina Botanică, în principal, prin str. Podgoriilor, recent asfaltată, astfel fiind asigurat accesul la Mănăstirea Podgoria Copou şi pentru riverani. Propunerea venită din partea societăţii civile vizează ca drumul să devină pietonal de la intersecţia cu str. Eudoxiu Hurmuzachi (la circa 100 metri de la poarta actuală de intrare din Păcurari) şi până în zona parcării de lângă Mănăstire. Astfel, se arată în petiţie, se asigură accesul spre zona de case de pe Hurmuzachi, în timp ce în cazul celorlalte locuinţe, din zona Mănăstirii, circulaţia este asigurată prin str. Podgoriilor. „Primăria îşi doreşte ca drumul să devină pietonal.

Comisia de circulaţie a aprobat să nu se mai circule prin Grădina Botanică. După această decizie a Comisiei, este necesar şi un aviz al Poliţiei Rutiere. Apoi, va trebui să discutăm cu Universitatea, acel drum este al Universităţii, trebuie să vedem cine poate pune bariera sau sistemul de pază”, ne-a declarat ieri Radu Botez, consilier personal al primarului şi membru în Comisia de circulaţie de la nivelul municipalităţii. În petiţia lansată în mediul online, iniţiatorii aduc o serie de argumente în favoarea interzicerii circulaţiei rutiere.

„Strada nu are trotuar, iar maşinile parcate pe stradă fac drumul mult prea îngust pentru pietoni şi maşini. Strada este intens circulată de maşini, multe dintre ele mergând cu viteză chiar dacă sunt mulţi pietoni care se plimbă pe stradă. Copiii se joacă în zonă şi se întâmplă des să iasă dintre maşinile parcate în faţa maşinilor în circulaţie, fapt extrem de periculos”, sunt câteva dintre problemele enumerate în petiţie. Unul dintre motivele pentru care drumul a devenit intens circulat vizează şi faptul că str. Podgoriilor a fost asfaltată: unii şoferi folosesc acum ruta ca o scurtătură între Păcurari şi Breazu, iar acest lucru se întâmplă în condiţiile în care, pe unele porţiuni, drumul are doar 3 metri, fără trotuar.

Mai mult, Primăria are în fază de licitaţie asfaltarea şos. Munteni, pe tronsonul până la intrarea în Grădina Botanică, ceea ce poate determina, în viitor, un trafic şi mai intens în zonă. De asemenea, actualele măsuri adoptate pe sectorul din Grădina Botanică (indicatoare cu „Oprirea interzisă” sau limitarea vitezei la 30 km/h) nu sunt respectate de către unii şoferi. Astfel, sunt destui acei conducători auto care opresc maşina în jurul lacului şi aglomerează zona spre nemulţumirea celor care vin în Grădina Botanică pentru o plimbare şi aer proaspăt. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Avem selecţioner!

Nicolae GRECU

Avem selecţioner!

Dinspre conclavul de la „Casa Fotbalului” se iţesc dâre de fum alb, numai că cine e alesul rămâne un mister.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Autorul prezintă în continuare procesul rapid de dispariţie a ţărănimii prin colectivizarea comunistă a agriculturii, aşa cum l‑a perceput în propria copilărie.

Din bucătăria rugăciunii

pr. Constantin STURZU

Din bucătăria rugăciunii

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a consacrat 2022 ca fiind "Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi "Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama şi Paisie de la Neamţ”. De fapt, şi când vorbim despre sfinţii isihaşti, tot despre rugăciune vorbim. Adică despre ceea ce ne orientează spre Dumnezeu.

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

„Când teoria matematică este arbitrul suprem al adevărului, devine dificil să vedem diferenţa dintre ştiinţă şi pseudoştiinţă. Rezultatul sunt oameni precum judecătorul din procesul lui Evangeline Adams sau Fiul Raiului din China antică, care au încredere în exactitatea matematică a teoriilor fără a lua în considerare performanţele lor - care confundă matematica cu ştiinţa, raţionalitatea cu realitatea.” (Levinovitz, 2016)

pulspulspuls

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Veşti noi pe astăzi, stimaţi telespectatori, multe “bombă”, despre noua împărţeală de posturi de şefi regionali din Moldova, la instituţiunile ce au sediul, multe din ele, taman la Iaşi. 

Caricatura zilei

Din cauza Omicron, se lasă cu penalizări

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X