S-a făcut târziu, plecaţi acasă!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 22.09.2021

S-a făcut târziu, plecaţi acasă!

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Poate că nu aveţi nimic să vă reproşaţi din punct de vedere moral - este problema Dvs. -, dar în plan politic nu mai puteţi reprezenta o parte din soluţie.

Aţi avut la dispoziţie, domnule Prim-Ministru, o lună întreagă pentru a demonstra, Dumneavoastră şi colegii din cabinet, că sunteţi demni să guvernaţi România. Nu sunteţi. Aţi ajuns la Palatul Victoria pe uşa din dos şi, din păcate, tot pe acolo trebuie să ieşiţi.

Aţi reuşit să promovaţi bugetul, ceea ce ar trebui să vă provoace orice altceva, numai nu mândrie. Foarte probabil, astăzi veţi trece proba moţiunii de cenzură înaintate de opoziţia parlamentară. Demiterea în Parlament v-ar fi oferit o cale de ieşire mai uşoară decât meritaţi.

Pentru cei mai mulţi dintre Dvs., şansa de a servi în Guvernul României a fost, probabil, neaşteptată. Nu aveţi în spate cariere politice îndelungate, nu v-aţi confruntat de multe ori cu electoratul. Lăsând la o parte carnetele de partid, unii dintre Dvs. ar fi putut face parte din cabinete de specialişti. Probabil că aveţi idei de politică publică şi susţineţi programul de guvernare. Dar calitatea de membru al guvernului presupune şi fidelitate faţă de principii ce se află, oricât v-ar părea de bizar, deasupra şefilor politici.

Un ministru trebuie să se gândească la continuitatea şi prestigiul departamentului pe care, vremelnic, îl conduce. Nu trebuie să acţioneze ca şi cum după el poate veni potopul. Nu îi este permis să-şi pună în pericol colaboratorii - în primul rând, pe cei care au calitatea de funcţionari publici - cerându-le să încalce procedurile sau, mai rău, legea. Nu-şi poate bate joc de reputaţia departamentului său, jucându-se de-a v-aţi ascunselea cu alte instituţii ale statului.

Un ministru nu are voie să mintă în exercitarea demnităţii sale publice. Dacă sălile de la Palatul Victoria (sau din propriul sediu) nu i se par suficient de impunătoare, ar trebui să treacă la politica la firul ierbii, în care politicienii mint atât cât pot, iar noi îi sancţionăm atât cât ne pricepem. Iar dacă, totuşi, e foarte important să mintă - spre exemplu, pentru că aşa îi cere partidul - atunci să încerce măcar să nu abuzeze de încrederea propriilor colegi. Poate că unii, mai demodaţi, îşi fac probleme de conştiinţă.

La un nivel superior, cel care trebuie să vegheze la respectarea acestor exigenţe în toate ramurile guvernului este premierul. El ne garantează că actul de guvernare se face în serviciul publicului şi doar al lui. Tot el, ca om politic, trebuie să ne ofere garanţia că orice decizie a guvernului a trecut probele democratice din amonte - de la plasarea proiectului legislativ sau a propunerii de politică publică în dezbaterea societăţii civile şi până la respectarea ordinii de zi a şedinţei de guvern.

Nu aţi fost capabil, domnule Prim-Ministru, să vă îndepliniţi aceste îndatoriri. Aţi picat şi la proba curajului, refuzând să apăraţi politic ceea ce aţi semnat, oricât de greu v-ar fi fost, dar evitând să-l demiteţi imediat pe ministrul Justiţiei. Aţi asistat pasiv, ascuns în spatele colegilor de partid, la amplificarea mişcărilor de stradă, iar reacţia Dvs. a fost, ulterior, nepotrivită. Aţi contat pe buna cuviinţă a pieţei, fără a oferi bună cuviinţă în schimb. Tăcând, v-aţi asumat toate enunţurile nocive formulate de colegii Dvs. sau de portavocile lor din spaţiul public. 

Poate că nu aveţi nimic să vă reproşaţi din punct de vedere moral - este problema Dvs. -, dar în plan politic nu mai puteţi reprezenta o parte din soluţie. Sunt, desigur, oameni care vă susţin, inclusiv în stradă, iar ei merită respect. Există o coaliţie care încă vă sprijină şi care are, indiscutabil, dreptul de a conduce ţara. Dar Dvs. nu mai puteţi nici măcar da senzaţia că sunteţi coordonatorul actului de guvernare.

Când Dvs. şi colegii Dvs. veţi merge la Bruxelles sau în alte capitale occidentale, veţi fi întâmpinaţi cu întrebări pe care poate că le meritaţi, dar România cu siguranţă nu le merită. Puteţi scăpa de această corvoadă. În fine, vă puteţi ajuta colegii de partid şi de coaliţie să ia totul de la început, pretinzând că a fost doar vina Dvs. şi, de ce nu?, că totul s-a redus la o mare deficienţă de comunicare.

S-a făcut târziu, plecaţi acasă! 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Lucian DÎRDALA

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Este greu de crezut că relaţia instituţională a UE cu Australia va rămâne aceeaşi, în condiţiile în care Franţa ar putea bloca în Consiliu viitorul acord de liber schimb, aflat în faza finală a negocierilor.

Filmuletul zilei

opinii

Lecţia 9/11

Florin CÎNTIC

Lecţia 9/11

Deşi, pentru români, 11 septembrie ar fi trebuit să rămână în istorie drept data cuceririi Plevnei (în 1877), noi nu vom putea uita, totuşi, ziua de 11/09 a anului 2001. Poate nu ar fi rău să medităm la sângeroasa lecţie care a fost servită atunci lumii civilizate.

După liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

După liceul militar

... Am venit cu coada între picioare de la liceul militar. Am pierdut un an. De ce? S-a întâmplat aşa (dar eu nu cred că s-a întâmplat, am aproape convingerea că a fost premeditat, să mă înveţe minte să nu mă mai retrag de la măreţul liceu) pentru că s-a întârziat cu trimiterea situaţiei mele la învăţătură de la liceul milităros. În aceste condiţii, directorii de la liceele din Iaşi nu au acceptat să mă înscriu. Tata a încercat la mai multe licee - nimic.

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Alex VASILIU

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Concertele ordonate vineri, sâmbătă, duminică şi luni au prilejuit audiţii unice pentru că opus-urile prezentate ajung extrem de rar sau nu ajung deloc pe scenele noastre de concert. Un prim argument a aparţinut ansamblului Les Dissonances, avându-l ca dirijor şi solist la vioară pe David Grimal.

pulspulspuls

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Dom’le, oare ce mănâncă, ce bea, sau poate ce fumează dom’ premare Mihăiţă de le serveşte cu atâta nonşalanţă prin interviuri din afara Iaşului încât îngheaţă apele, nu alta, dar parcă îi ia şi pe toţi de gogomani, imaginându-şi că nu ştie lumea ce şi cum? 

Caricatura zilei

DNA

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.