anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 12.08.2022

S-a finalizat un proiect transfrontalier pe mediu ce vizează trei ţări

GALERIE
proiect transfrontalier (1)proiect transfrontalier (2)
 • proiect transfrontalier (1)
 • proiect transfrontalier (2)
- +

Un program de amploare s-a finalizat oficial ieri, la Hotel Astoria, unde a avut loc prima zi de conferinţă din cadrul proiectului transfrontalier de prevenire şi combatere a inundaţiilor în bazinele râurilor Siret şi Prut. „EAST AVERT MIS ETC 966” constă în implementarea unui sistem modern de monitorizare cu staţii automate şi a adunat ieri la Iaşi reprezentanţi din Ucraina, Republica Moldova şi România.

„Ne-a luat patru ani, cu tot cu implementare, ca să facem acest proiect, de peste 42 milioane de euro. Va urma şi etapa a doua, a treia, cu ajutorul ministrului de la Mediu poate reuşim. Pe lângă schimburile profesionale care au avut loc între noi, pentru mine personal a fost şi un schimb de experienţă culturală. Printre altele, la Stânca Costeşti au fost schimbate pompele, a fost reabilitată şi staţia hidrologică, echipamentul electric a fost adus la un nivel superior, astfel încât să nu mai poată fi inundat. Avem şi un sistem prin care datele ajung în timp real la dispecerat”, a menţionat, printre altele, Petru Avram, reprezentant ABA Prut Bârlad şi fostul director al instituţiei.

Principalul obiectiv a fost reducerea riscului de inundatii prin sporirea capacităţii funcţionale a barajului Stânca Costeşti, prin investiţii de peste 2,9 mil euro, pentru lucrări de reabilitare şi creşterea capacităţii de monitorizare. În acest sens, partea română a realizat investiţii în lucrări şi echipamente de peste 1 mil euro, restul finanţării fiind suportată de Republica Moldova. Astfel, s-au instalat 32 de staţii hidrometrice automate, două pe teritoriul României şi 30 pe teritoriul Ucrainean, s-au achiziţionat echipamente şi software pentru 13 dispecerate, s-au modernizat şase centre de prognoză, s-au instruit 20 de persoane în prelucrarea şi transmiterea datelor primare etc.

Proiectul ‘EAST AVERT” a debutat în noiembrie 2013, având la baza un Studiu de Fezabilitate integrat pentru sistemul informaţional hidrologic de pe Râurile Siret şi Prut şi reabilitarea Nodului Hidrotehnic Stânca Costeşti, cuprinzând detaliile tehnice de execuţie a lucrărilor la baraj, instalarea staţiilor hidrometrice şi modernizarea sistemului de dispecerate. Termenul de finalizare a implementarii a proiectului este 31 decembrie 2017.

Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova este finanţat de Uniunea Europeana prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate şi parteneriat şi cofinanţat de statele participante în program. Menţionăm faptul că la evenimentul de ieri a fost prezent şi Ion Câmpeanu, secretar de stat în cadrul Ministerului de Mediu. Astăzi, începând cu ora 9.30 are loc cea de-a doua zi de conferiţă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liviu Dragnea să ne ierţi

Liviu Dragnea să ne ierţi

Dosarele deschise cu greu de procurori împotriva suspecţilor de abuz şi alte infracţiuni se tot înfundă. Unele se închid, mai nimeni nu e vinovat de nimic. După fumul gros de la gazele jandarmilor din 10 august, peste evenimentele din piaţă se aşază ceaţa unei justiţii inerte. Ceaţa persistă şi azi, dar azi ştim deja multe şi lucrurile deja nu mai par ceea ce păreau pe-atunci.

opinii

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

Tehnologie şi muzică (2)

Neculai SEGHEDIN

Tehnologie şi muzică (2)

Chitarele electrice au pătruns în România în anii '50-'60, odată cu muzica rock-and-roll, devenită, apoi, muzica rock. Bineînţeles că limitările ideologice ale vremii nu permiteau o dezvoltare pe scară largă a culturii rock, un curent muzical care era o expresie a libertăţii de exprimare şi care utiliza mijloace de expresie artistică nemaivăzute până atunci. Însă, cu toate barierele de comunicare cu vestul, tinerii din România, în special studenţii, erau la curent, atât cât se putea, cu noile orientări muzicale occidentale. Pe lângă aceste constrângeri, mai apărea o problemă, aceea a instrumentelor muzicale, care presupuneau o tehnologie nouă, aveau costuri ridicate, se procurau greu şi nu se fabricau în ţară.

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

pulspulspuls

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că, graţie unei vigilenţe sporite a unui amic de la presa concurentă din târg, am intrat şi noi în posesia unei fotografii document. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.