S-a găsit „Cartea de Aur“. Documentul a fost pierdut în urmă cu 68 de ani
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 28.11.2021

S-a găsit „Cartea de Aur“. Documentul a fost pierdut în urmă cu 68 de ani

Universitatea de Arte a găsit aşa-numita Carte de Aur, document de mare valoare pierdut din 1951, cu semnături şi memorii ale marilor artişti români.

GALERIE
Cartea de Aur1Cartea de Aur2
  • Cartea de Aur1
  • Cartea de Aur2
- +

Universitatea Naţională de Arte „George Enescu“ din Iaşi (UNAGE) a reuşit să intre în posesia unei cărţi de mare valoare pentru istoria recentă a acesteia - Cartea de Aur a Conservatorului ieşean. Pierdută în condiţii necunoscute în 1951, în momentul în care, sub regimul comunist, s-a luat decizia desfiinţării Conservatorului ieşean, aceasta a fost redescoperită în colecţia colecţionarului Dumitru Grumăzescu de către fiica acestuia, Ionuţa - Veronica Iwanaga. Existenţa cărţii a fost precizată de anticar încă din 2015, dar conducerea universităţii nu a reuşit să ajungă la o înţelegere cu acesta în ceea ce priveşte achiziţionarea ei.

„Însemnătatea ei este de ordin istoric-documentar. Nouă ne rămâne privilegiul de a răsfoi cu evlavie pagini de istorie, pagini de emoţii şi trăiri ale celor care au lăsat în memoria timpului compoziţii muzicale nepreţuite, o activitate fulminantă de concerte, interpreţi de valoare, o linie de performanţă a învăţământului superior artistic ieşean“, a declarat Dalia Rusu-Persic, director al Bibliotecii UNAGE.

Cartea de Aur conţine amintiri şi semnături de la toţi oaspeţii de vază pe care i-a primit Conservatorul de la înfiinţarea învăţământului superior muzical la Iaşi, din 1860, una dintre cele mai valoroase contribuţii fiind fila cu dedicaţie şi autograf de la George Enescu. Aceasta din urmă a fost ruptă din Cartea de Aur şi înstrăinată, fiind descoperită de Dumitru Grumăzescu, care a întregit cartea. „Ca o încununare a eforturilor noastre, dar şi ale prietenilor bibliotecii, anunţăm oficial faptul că un document de inestimabilă valoare pentru universitate a revenit în instituţia mamă, după pierderea sa misterioasă. Mulţumim astfel doamnei Ionuţa-Veronica Iwanaga, fiica regretatului Dumitru Grumăzescu, pentru această donaţie importantă. Acest fapt de importanţă istorică pentru noi se datorează doamnei prof.dr. Carmen Chelaru, ce s-a preocupat în mod constant de promovarea şi inserţia în memoria culturală de actualitate a acestui document, acum încunanată de reuşita readucerii în patrimonul bibliotecii“, au precizat reprezentanţii Bibliotecii, într-o postare publică pe Facebook.

La nivel de documente inedite, cartea mai conţine şi dedicaţii din partea unor dirijori importanţi precum Alfonso Castaldi, relatări din activitatea Conservatorului ieşean şi descrieri despre cum arăta viaţa muzicală din Iaşi în perioada 1939-1945, cât şi un text foarte personal al rectorului Conservatorului de atunci în momentul desfiinţării din 1950. Reprezentanţii UNAGE au mai precizat că cititorii vor avea acces la document în format electronic şi fotografiat, fiindcă originalul va circula cât mai puţin pentru a putea fi conservat conform normelor şi a fi protejat împotriva degradării. Cercetătorii interesaţi pot consulta originalul la Sala Fond Documentar. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Nicolae GRECU

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Eliminarea campionilor României din CCE (Cupa Calicilor Europei) este momentul suprem al umilinţei fotbalului autohton. Să sperăm că mai rău nu se poate.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

Despre post

pr. Constantin STURZU

Despre post

Postul nu este doar o perioadă mai specială a anului liturgic, ci şi şansa de a ne reevalua viaţa, pregătind sau operând deja schimbări adecvate voii divine. Postul îmi stârneşte dorul după libertatea cea în Dumnezeu. Postul dă gust vieţii. 

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

În articolul de astăzi, voi rezuma o serie de idei, opinii şi conjecturi legate de capitalism formulate de Horia-Roman Patapievici, în cadrul unei excelente conferinţe susţinută la Bursa de Valori Bucureşti acum fix 5 ani.

pulspulspuls

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O întâmplare înduioşătoare s-a petrecut în urmă cu câteva săptămâni pe holurile liceului negruzzist, o dramoletă cu nuanţe adolescentine, dar trăită de personagii în toată firea din târgul acesta atât de dulce. 

Caricatura zilei

Agentul 00oaie

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.