anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

S-a înălţat drapelul roşu (II)

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

 Câţi paşi înapoi va putea face, totuşi, fără a transmite impresia de slăbiciune? Jeremy Corbyn a fost votat şi pentru consecvenţa lui politică. Acum, ar putea constata că un lider se mişcă sub atâtea constrângeri, încât vechile atuuri sunt tot mai puţin utilizabile. 

Am menţionat, în textul de săptămâna trecută, că primii paşi ai lui Jeremy Corbyn în calitate de şef al partidului laburist britanic şi lider al „opoziţiei loiale a Majestăţii Sale” ne vor oferi indicii utile în privinţa comportamentului său viitor. Pentru cei preocupaţi de ideologie şi mai ales de mesajul socialist, am sugerat că este interesant felul în care linia anilor ’80 revine în actualitate, prin persoana lui Corbyn, completată de impulsurile noii stângi contemporane. Totodată, pentru cei interesaţi de problema leadership-ului în interiorul partidelor, situaţia laburiştilor britanici dovedeşte - dacă mai era nevoie - că alegerile directe conferă o legitimitate incontestabilă, dar nu rezolvă automat dilemele de politică publică ale unui partid, nici chiar atunci când el se află în opoziţie. Avem de a face cu un proces mai îndelungat, pe parcursul căruia noua conducere trebuie să-şi afirme  credibilitatea. 

Se poate spune că Jeremy Corbyn încearcă să se adapteze. Formarea cabinetului „din umbră” a fost prima probă importantă: după un start marcat de stângăcii, a ajuns la o listă satisfăcătoare, dar nu poate fi sigur că această formulă va fi durabilă. Nominalizarea pentru domeniul finanţelor - portofoliul cel mai important - reflectă linia (dură) de stânga în privinţa taxării şi a intervenţionismului etatic. Pe de altă parte, există unele sectoare economice sau conexe care au fost atribuite unor moderaţi, inclusiv unor miniştri de rang inferior din precedentele guvernări laburiste. Este greu de spus în ce măsură poate exista o bună colaborare între membrii echipei economice. Apoi, despre responsabilii laburişti în domenii precum afacerile externe şi apărarea se poate spune că exprimă linia moderată din partid, în timp ce opţiunile lui Corbyn şocaseră tocmai prin radicalismul lor. Sigur că există căi de mijloc, dar pot părea dubii în privinţa coerenţei, atunci când diferenţele sunt mari. 

Pe scurt, structura şi componenţa cabinetului din umbră al lui Jeremy Corbyn nu  prevestesc o veritabilă revoluţie, chiar dacă deplasarea către stânga în plan economic este clară. Ele exprimă totodată, destul de bine, situaţia dificilă a unui partid care şi-a ales liderul printr-un vot de protest, desprins de temele asociate politicilor publice.    

Chestiunuile sociale au reprezentat o alegere normală pentru Corbyn, la prima confruntare parlamentară directă cu premierul David Cameron, în Camera Comunelor. În primul rând, pentru că la acest capitol ştie că are în spate partidul. În al doilea rând, pentru că şi-a putut afirma viziunea participativă (întrebările au fost preluate din mesajele primite de la cetăţeni). În fine, pentru că aspectele sociale se pretează cel mai bine noului stil pe care Corbyn vrea să-l imprime instituţiei liderului opoziţiei - unul orientat spre substanţă, iar nu spre confruntare.

Însă greul de-abia acum începe, întrucât întrebările adresate primului-ministru trebuie să ofere publicului cât mai multe date despre proiectul alternativ al rivalului său. Aici stau rău laburiştii, în acest moment, pentru că de-abia încep să-şi contureze linia. Alegerea lui Corbyn în fruntea laburiştilor a introdus mult mai multă incertitudine decât ar fi făcut-o victoria unui candidat mai convenţional. Apelurile la armistiţiul intern şi abordările „ecumenice” sunt utile din multe puncte de vedere, dar nu-i vor uşura misiunea de contrucţie a unei noi identităţi a partidului.

Se pare că există parlamentari laburişti nemulţumiţi de noul lider, precum şi finanţatori gata să-şi retragă sprijinul. Speculaţiile despre posibile revolte, dezertări sau sciziuni nu vor înceta prea curând. În ultimele zile, de altfel, atmosfera s-a tensionat, în loc să se calmeze. La aceasta a contribuit şi autenticitatea lui Corbyn, care îşi mulţumeşte partizanii (mai ales pe cei excentrici) dovedind că nu înţelege să se autocenzureze doar pentru că a ajuns pe primul loc de pe banca opoziţiei. Pentru mass media, însă, refuzul de a cânta imnul poate însemna altceva. Susţinătorii care l-au propulsat pe Corbyn s-au întors în sală, cedând prim-planul actorilor politici mai convenţionali, pe care gesturile de acest tip nu-i entuziasmează.

Și în această privinţă, liderul laburist pare dispus să-şi revizuiască atitudinea. Câţi paşi înapoi va putea face, totuşi, fără a transmite impresia de slăbiciune? Jeremy Corbyn a fost votat şi pentru consecvenţa lui politică. Acum, ar putea constata că un lider se mişcă sub atâtea constrângeri, încât vechile atuuri sunt tot mai puţin utilizabile. 

Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii "Mihail Kogălniceanu”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Alexandru LĂZESCU

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

Filmuletul zilei

opinii

Scaunele şi câinele Celsius

Nichita DANILOV

Scaunele şi câinele Celsius

Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

Sorin CUCERAI

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

O critică a criticii

Dana ȚABREA

O critică a criticii

Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Răzbunarea mașinii

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.