anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

S-a încheiat pelerinajul cu osemintele relicvei Fericitului Ieremia Valahul

GALERIE
Fericitului Ieremia Valahul
 • Fericitului Ieremia Valahul
- +

La finalul săptămânii trecute, osemintele relicvei Fericitului Ieremia Valahul, primul Fericit declarat din Moldova, s-a întors la Sanctuarul din Oneşti, unde sunt depuse moaştele acestuia. Pelerinajul a fost organizat de Episcopia Romano-Catolică din Iaşi ţn perioada 17 - 27 mai 2018. Acesta a fost primul catolic ridicat la rangul sfinţilor din Moldova şi se împlinesc anul acesta 10 ani de la întoarcerea acestuia în Dieceza de Iaşi, după în urmă cu zece ani în conventul din Napoli-Piedigrotta au fost recunoscute canonic din nou. 

Pelerinajul a început din localitatea Valea Mică, din Bacău, pe 17 mai, pe 18, 19 şi 20 mai acesta a poposit la două parohii din Bacău, mai exact „Fericitul Ieremia“ şi „Sfântul Nicolae“, iar la Iaşi a ajuns pe 21 mai, la catedrala „Adormirea Maicii Domnului“. Ieremia Valahul a fost ridicat la cinstea altarelor de către sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, pe 30 octombrie 1983. „Întrucât condiţiile istorice nu permiteau atunci aducerea în ţară a moaştelor sale, acestea au rămas în custodia fraţilor capucini de la Napoli, în conventul «Neprihănita Zămislire» de la Piedigrotta-Napoli, până când repatrierea lor a fost posibilă în anul 2008, datorită strădaniilor pr. Ubaldo Oliviero“, au precizat reprezentanţii Episcopia Romano-Catolică din Iaşi.

Practic, relicva care a ajuns la Iaşi este o parte din piciorul stâng - diafiza femurului şi rămăşiţa din apropierea epifizei, a genunchiului. „Această extragere a unei părţi importante din moaştele fericitului a fost luată şi în urma deciziei ca urna cu moaştele să rămână depusă în sanctuarul din Oneşti, iar în ocazii deosebite, aşa cum este acest pelerinaj jubiliar, să fie expusă veneraţiei această relicvă însemnată, păstrată şi ea tot la sanctuarul din Oneşti“, au mai precizat reprezentanţii episcopiei. La liturghia care a consemnat încheierea pelerinajului, creştinii catolici au fost îndemnaţi să se roage acestuia pentru rezolvarea problemelor de zi cu zi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.