
S-a scumpit înmormântarea! Ajutorul de deces în 2025: câți bani se dau de la stat? Firmele de pompe funebre au scumpit și ele pachetul

Ajutorul de deces a fost majorat prin legea bugetului, iar acum, în cazul decesului unui pensionar sau a unei persoane asigurate, suma primită de la stat va fi de 8.620 lei. Este o creștere cu circa 14%.
Dacă moare un membru de familie, dar care nu era asigurat, ajutorul de deces va fi jumătate din valoare, mai exact 4.310 lei, potrivit Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, publicată luni, pe 10 februarie, în Monitorul Oficial. Cum acest ajutor de înmormântare s-a mărit, asta înseamnă că a crescut și prețul pachetului aferent pe care-l vând firmele de pompe funebre celor ce vor să se încadreze în buget.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Legea mai spune că valoarea ajutorului de deces este stabilită anual și nu poate fi mai mică decât câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. În anul 2024, ajutorul de deces a fost de 7.567 de lei. Potrivit datelor transmise de Maria Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii (CJP) Iași, în anul 2024 au fost achitate 7.443 de ajutoare de deces, iar în ianuarie 2025 instituția ieșeană a achitat 791, o creștere cu 20% față de media lunară a anului precedent.
„Ziarul de Iași” vine cu o explicație detaliată a legislației care reglementează acest ajutor, așa cum este prevăzută în Legea nr. 360/2023, noua lege a pensiilor, în vigoare din septembrie anul trecut.
Cine poate solicita ajutorul de deces?
Ajutorul de deces poate fi cerut de orice persoană care poate dovedi că a suportat cheltuielile de înmormântare. Această persoană poate fi soțul, copilul, părintele, sau chiar o persoană juridică (adică o societate comercială) care face dovada că a plătit pentru înmormântare. Ajutorul de deces se acordă și în cazul decesului persoanei care, în ultimele 6 luni anterioare decesului, a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, indiferent de stagiul de cotizare realizat în această perioadă.
Art. 112 reglementează acordarea ajutorului de deces în contextul unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului, iar dreptul la acest ajutor poate fi solicitat de către asiguratul sau pensionarul care a pierdut un astfel de membru. În această situație, se primește de la stat jumătate din suma prevăzută pentru ajutorul de deces, adică statul dă pentru înmormântare 4.310 lei.
Conform legii, membrii de familie care pot primi în acest caz ajutor de deces sunt: soțul sau soția, în timp ce copiii (proprii, adoptați, aflați în plasament sau încredințați spre creștere) pot beneficia de acest ajutor până la vârsta de 18 ani. Dar, dacă aceștia continuă studiile, ajutorul de deces poate fi acordat și până la 26 de ani. De asemenea, chiar și după 18 ani, dacă copilul nu mai poate munci din cauza unei boli, va putea primi ajutorul. Totodată, ajutorul de deces poate fi primit și de părinții și bunicii oricăruia dintre soți.
Totuși, pentru a primi ajutorul de deces, solicitantul trebuie să dovedească că era asigurat sau pensionar la data decesului membrului de familie, conform Legii nr. 360/2023, consultată de „Ziarul de Iași”.
Ajutorul de deces în cazul concediului pentru creșterea copilului
Ajutorul de deces se acordă și în cazul în care persoana decedată se afla în concediu pentru creșterea copilului (până la 2 ani, respectiv până la 3 ani pentru copilul cu dizabilități). Important este ca persoana să fi fost asigurată în sistemul public de pensii înainte de intrarea în concediu.
Documentele necesare pentru a obține ajutorul de deces sunt certificatul de deces și dovada plății cheltuielilor (facturi sau alte documente justificative).
Plata ajutorului de deces se face în termen de 3 zile lucrătoare de la depunerea cererii, conform art. 115 din Legea nr. 360/2023. Cererea se depune la casa de pensii competentă, în funcție de domiciliul solicitantului. Plata se poate face fie prin virament bancar, fie prin alte metode, în funcție de solicitările persoanelor fizice sau juridice.
Este important ca pensionarii și rudele acestora să știe că ajutorul de deces nu este condiționat de un anumit stagiu de cotizare, ceea ce înseamnă că, dacă persoana decedată era asigurată sau pensionar, ajutorul poate fi solicitat indiferent de cât timp a cotizat în sistemul public de pensii.
Publicitate și alte recomandări video