S-a stabilit cum vor arăta tramvaiele noi aduse în Iași: verzi și cu rampe
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 22.01.2021

S-a stabilit cum vor arăta tramvaiele noi aduse în Iași: verzi și cu rampe

GALERIE
tramvaie2
  • tramvaie2
- +

Turcii de la Bozankaya au finalizat proiectarea tipului de tramvai care va circula pe străzile Iaşului

 

Bozankaya a finalizat proiectarea tipului de tramvai care va circula pe străzile Iaşului. Potrivit primarului Mihai Chirica, tramvaiele vor veni în loturi începând cu toamna anului 2021. Conform graficului de livrare din documentaţia de atribuire, toate cele 16 tramvaie trebuie să ajungă la Iaşi cel târziu până în luna mai 2023. Culoarea vehiculelor a fost aleasă în urma unui sondaj online realizat de municipalitate: tramvaiele vor avea verde drept culoare predominantă. „Tramvaiele vor veni în loturi începând cu trimestrul al treilea din anul următor.Tramvaiele vor avea podea 100% coborâtă pe toată suprafaţa destinată pasagerilor, cu facilităţi (rampe/rampă) pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor şi a persoanelor cu mobilitate redusă”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Primăria a semnat trei contracte de livrare cu Bozankaya: două în noiembrie 2019 şi al treilea în iulie 2020. Conform graficului de livrări, primele 7 tramvaie, care vor circula pe rute care cuprind bld. Tudor Vladimirescu, vor ajunge cel târziu în martie 2022. Alte 5 vehicule, care vor circula pe mai multe trasee din oraş, au ca termen maxim de livrare septembrie 2022. În cazul lotului de 4 tramvaie, vehicule destinate traseului Iaşi - Dancu, termenul maxim este mai 2023. Având în vedere prevederile caietului de sarcini în baza căruia s-a făcut achiziţia, cel puţin 2 vehicule, câte unul din primele două loturi, trebuie să ajungă la Iaşi anul viitor, iar, în cazul lotului Iaşi – Dancu, primul tramvai are ca termen de livrare ianuarie 2022.

Municipalitatea a semnat trei contracte cu Bozankaya întrucât achiziţia este finanţată prin intermediul fondurilor europene în cadrul a trei proiecte distincte ce prevăd reabilitarea căilor de rulare pentru tramvaie. Strict pentru achiziţia celor 16 tramvaie, Primăria va achita 140,1 milioane lei, fără TVA, respectiv 8,8 milioane lei/bucată (circa 1,8 milioane euro). Bozankaya mai are un singur contract în derulare pentru livrarea de tramvaie în România: la Timişoara vor furniza tot 16 tramvaie, iar primul vehicul este aşteptat să ajungă în perioada imediat următoare în oraşul de pe Bega (Timişoara a semnat contractul mai repede decât Iaşul).

Amintim că Iaşul mai are semnat un contract cu producătorul polonez PESA pentru livrarea tot a 16 tramvaie, în cadrul unui proiect cu fonduri UE. În acest caz, contractul are o valoare de 137,3 milioane lei, fără TVA, şi a fost încheiat în iunie 2020, termenele de livrare fiind similare cu cele din contractele cu Bozankaya. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Maia Sandu la Bruxelles, Igor Dodon - la copcă

Radu POPESCU

Maia Sandu la Bruxelles, Igor Dodon - la copcă

Preşedintele Maia Sandu şi-a început mandatul fără un guvern funcţional, cu un parlament majoritar ostil şi cu hoarde de hoarde de tonomate de presă asmuţite asupra sa. Însă Maia Sandu şi Republica Moldova au în acest moment cel mai puternic aliat, sprijinul extern al partenerilor de dezvoltare, iar acest lucru dă speranţa că toate lucrurile se pot rezolva, pas cu pas.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

Caruselul filmelor „de Crăciun”

Nicolae CREŢU

Caruselul filmelor „de Crăciun”

Îmi dau seama că „de Crăciun”, volens-nolens, sună comercial Şi de-ar fi numai gândul că, an după an, vine o perioadă dominată de febra pregătirilor pentru Sărbătorile de iarnă şi că, în acel climat, le vine rândul să placă şi „poveştilor” de Crăciun de pe ecranul mare sau mic, şi tot ar conta, nu? 

Tutoriat

Codrin Liviu CUȚITARU

Tutoriat

Drăguşilă a fost întrerupt de un tinerel apărut subit lângă noi: „Nenea îndrumătoru’, nenea îndrumătoru’, ce bine că te întâlnesc! Plănuiam să te textuiesc, dar mai bine-i face-to-face. Sunt Ţiţi Bâtă de la anul I. Nu vrei să mergi matale la Becanat să-mi iei adeverinţă de student? Îmi trebuie iute pentru abonamentul la transporturi.”

pulspulspuls

Probleme mari în micul paradis liberal ieşean

Probleme mari în micul paradis liberal ieşean

Dacă despre Peni Hill se ştie de mult prin târg că e un veritabil tiriplici politic, care nu se pricepe decât la comisionat şmenuri, pe care oricum nu le aranjează el de frică, ci i le antama şi apoi i le servea servantul amic de şpriţuri Habarnagiu, şi că la combinaţii politice pică mereu de papă-lapte, iote-te, stimabililor, auzim că prin zona liberalilor ieşeni mai hârşâiţi începe zice-se că uşor-uşor să se instaleze cam acelaşi sentiment, că dom’ Costel al lor ar fi din acelaşi aluat de pizza ca şi Peni: moale, prea gros, cu goluri, başca nesărat. 

Caricatura zilei

8x8

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.