Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

S-a stabilit în ce condiții devin asigurate în sistemul de sănătate persoanele fizice

GALERIE
asigurare sanatate
  • asigurare sanatate
- +

Persoanele fizice cu venituri din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, asocieri cu persoane juridice, investiţii şi alte surse, care estimează pentru anul în curs un venit net anual cumulat sub plafonul a 12 salarii lunare minime brute pe ţară (22.800 lei în 2018) nu au obligaţia să achite contribuţii la sistemul de sănătate, dar pot opta să devină asiguraţi prin depunerea declaraţiei unice la ANAF, ca şi persoanele care nu realizează venituri, achitând o cotă de 10% din cuantumul a şase salarii minime brute, dacă depun declaraţia până la 15 iulie anul acesta, potrivit unui proiect de OUG elaborat de Ministerul Finanţelor.

Pentru persoanele cu venituri sub plafonul minim, care respectă termenul de depunere a declaraţiei (15 iulie în 2018 şi 15 martie de anul viitor), suma de plată pentru acest an în contul CASS ar fi de 1.140 de lei, calculată ca 10% din şase salarii minime brute pe ţară (11.400 lei). În cazul în care aceste persoane depăşesc termenul legal de depunere a declaraţiei unice, pot deveni asiguraţi prin achitarea cotei CASS, de 10%, aplicată la o bază de calcul echivalentă cu plafonul venitului minim pe ţară. Astfel, pentru acest an ar plăti 2.280 de lei.

Persoanele fizice care nu realizează venituri vor plăti CASS la o bază de calcul egală cu şase salarii minime brute pe ţară, indiferent de data depunerii declaraţiei unice, pentru o perioadă de asigurare de 12 luni. Plăţile privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate se pot efectua oricând în cursul anului fiscal, până la termenul de scadenţă, respectiv 31 martie a anului următor celui pentru care se datorează. Pentru persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din arendă sau din asocieri cu persoane juridice, pentru care impozitul se reţine la sursă, în cazul estimării unor venituri pentru anul curent peste plafonul minim de 22.800 lei de la un singur plătitor, acesta din urmă are obligaţia să calculeze, să reţină şi să plătească contribuţia de asigurări sociale de sănătate, precum şi să depună declaraţia 112.

Determinarea contribuţiei se efectuează prin aplicarea cotei de 10% la plafonului minim în vigoare în anul pentru care se datorează contribuţia. Dacă nivelul venitului estimat pentru fiecare sursă de venit se situează sub plafonul minim, mecanismul reţinerii la sursă nu se aplică, întrucât contribuabilul nu este obligat să cotizeze la sistemul de pensii. În cazul în care o persoană realizează venituri cumulate din aceste categorii depăşind plafonul minim, va depune declaraţia unică şi va achita CASS. Cei care obţin venituri din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, asocieri cu persoane juridice, investiţii şi alte surse îşi vor calcula singuri contribuţia la sănătate, cum este cazul unor categorii de venituri pentru asigurările sociale, prin depunerea declaraţiei unice.

Astfel, angajaţii Fiscului vor avea mai puţin de lucru, întrucât se elimină emiterea deciziei de impunere. Finanţele vor mai puţină birocraţie şi eficientizarea sistemului fiscal, prin reunirea a şapte declaraţii într-una singură. Dacă persoanele fizice estimează că vor realizat un venit anual din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor (cu excepţia veniturilor din arendă, agricultură, silvicultură, piscicultură, asocieri cu persoane juridice, investiţii şi alte surse), din una sau mai multe surse, cel puţin egal cu plafonul minim, acestea vor plăti CASS la nivelul plafonului respectiv. În acest an, suma se ridică la 2.280 de lei.

De asemenea, vor depune declaraţia unică toţi cei care încep să desfăşoare activitate sau să realizeze venituri în cursul anului fiscal şi estimează că vor obţine un venit net anual peste plafonul minim, cumulat din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, asocieri cu persoane juridice, investiţii şi alte surse, recalculat corespunzător numărului de luni rămase până la sfârşitul anului fiscal. Depunerea declaraţiei se va face în maxim 30 de zile de la începerea activităţii sau a obţinerii de venituri. În schimb, dacă persoanele fizice cu venituri din activităţile menţionate îşi suspendă sau încetează activitatea în cursul anului fiscal, vor depune la Fisc declaraţia unică, în termen de 30 de zile de la încetare/suspendare, pentru a opri obligaţiile de plată la sistemul de sănătate pentru anul curent.

Pentru contribuabilii care au estimat un venit anual cumulat, din una sau mai multe surse, peste plafonul minim, însă în final au realizat venituri sub acest nivel, vor plăti cota CASS aplicată la o bază de calcul de şase salarii minime pe ţară. În situaţia contrară, cu nivel estimat sub plafon, dar venituri peste acesta, persoana fizică va datora CASS la nivelul a 12 salarii minime pe ţară. Termenul de plată a contribuţiei este 15 martie inclusiv, al anului următor celui pentru care se datorează contribuţia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri