S-a stabilit în ce condiții devin asigurate în sistemul de sănătate persoanele fizice
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

S-a stabilit în ce condiții devin asigurate în sistemul de sănătate persoanele fizice

GALERIE
asigurare sanatate
  • asigurare sanatate
- +

Persoanele fizice cu venituri din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, asocieri cu persoane juridice, investiţii şi alte surse, care estimează pentru anul în curs un venit net anual cumulat sub plafonul a 12 salarii lunare minime brute pe ţară (22.800 lei în 2018) nu au obligaţia să achite contribuţii la sistemul de sănătate, dar pot opta să devină asiguraţi prin depunerea declaraţiei unice la ANAF, ca şi persoanele care nu realizează venituri, achitând o cotă de 10% din cuantumul a şase salarii minime brute, dacă depun declaraţia până la 15 iulie anul acesta, potrivit unui proiect de OUG elaborat de Ministerul Finanţelor.

Pentru persoanele cu venituri sub plafonul minim, care respectă termenul de depunere a declaraţiei (15 iulie în 2018 şi 15 martie de anul viitor), suma de plată pentru acest an în contul CASS ar fi de 1.140 de lei, calculată ca 10% din şase salarii minime brute pe ţară (11.400 lei). În cazul în care aceste persoane depăşesc termenul legal de depunere a declaraţiei unice, pot deveni asiguraţi prin achitarea cotei CASS, de 10%, aplicată la o bază de calcul echivalentă cu plafonul venitului minim pe ţară. Astfel, pentru acest an ar plăti 2.280 de lei.

Persoanele fizice care nu realizează venituri vor plăti CASS la o bază de calcul egală cu şase salarii minime brute pe ţară, indiferent de data depunerii declaraţiei unice, pentru o perioadă de asigurare de 12 luni. Plăţile privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate se pot efectua oricând în cursul anului fiscal, până la termenul de scadenţă, respectiv 31 martie a anului următor celui pentru care se datorează. Pentru persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din arendă sau din asocieri cu persoane juridice, pentru care impozitul se reţine la sursă, în cazul estimării unor venituri pentru anul curent peste plafonul minim de 22.800 lei de la un singur plătitor, acesta din urmă are obligaţia să calculeze, să reţină şi să plătească contribuţia de asigurări sociale de sănătate, precum şi să depună declaraţia 112.

Determinarea contribuţiei se efectuează prin aplicarea cotei de 10% la plafonului minim în vigoare în anul pentru care se datorează contribuţia. Dacă nivelul venitului estimat pentru fiecare sursă de venit se situează sub plafonul minim, mecanismul reţinerii la sursă nu se aplică, întrucât contribuabilul nu este obligat să cotizeze la sistemul de pensii. În cazul în care o persoană realizează venituri cumulate din aceste categorii depăşind plafonul minim, va depune declaraţia unică şi va achita CASS. Cei care obţin venituri din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, asocieri cu persoane juridice, investiţii şi alte surse îşi vor calcula singuri contribuţia la sănătate, cum este cazul unor categorii de venituri pentru asigurările sociale, prin depunerea declaraţiei unice.

Astfel, angajaţii Fiscului vor avea mai puţin de lucru, întrucât se elimină emiterea deciziei de impunere. Finanţele vor mai puţină birocraţie şi eficientizarea sistemului fiscal, prin reunirea a şapte declaraţii într-una singură. Dacă persoanele fizice estimează că vor realizat un venit anual din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor (cu excepţia veniturilor din arendă, agricultură, silvicultură, piscicultură, asocieri cu persoane juridice, investiţii şi alte surse), din una sau mai multe surse, cel puţin egal cu plafonul minim, acestea vor plăti CASS la nivelul plafonului respectiv. În acest an, suma se ridică la 2.280 de lei.

De asemenea, vor depune declaraţia unică toţi cei care încep să desfăşoare activitate sau să realizeze venituri în cursul anului fiscal şi estimează că vor obţine un venit net anual peste plafonul minim, cumulat din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, asocieri cu persoane juridice, investiţii şi alte surse, recalculat corespunzător numărului de luni rămase până la sfârşitul anului fiscal. Depunerea declaraţiei se va face în maxim 30 de zile de la începerea activităţii sau a obţinerii de venituri. În schimb, dacă persoanele fizice cu venituri din activităţile menţionate îşi suspendă sau încetează activitatea în cursul anului fiscal, vor depune la Fisc declaraţia unică, în termen de 30 de zile de la încetare/suspendare, pentru a opri obligaţiile de plată la sistemul de sănătate pentru anul curent.

Pentru contribuabilii care au estimat un venit anual cumulat, din una sau mai multe surse, peste plafonul minim, însă în final au realizat venituri sub acest nivel, vor plăti cota CASS aplicată la o bază de calcul de şase salarii minime pe ţară. În situaţia contrară, cu nivel estimat sub plafon, dar venituri peste acesta, persoana fizică va datora CASS la nivelul a 12 salarii minime pe ţară. Termenul de plată a contribuţiei este 15 martie inclusiv, al anului următor celui pentru care se datorează contribuţia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.